Ostatní

Koupila jsem byt - zjišťuji, že zadlužený. Jde o podvod?

Vložil bludicka, 29. Leden 2011 - 7:08 ::

Koupila jsem byt, cena se odvíjela i od toho, že již byl zateplený a s novými okny. Po schůzi SVJ jsem zjistila, že je existuje vysoký úvěr, co se bude ještě leta splácet.
Z pohledu bývalé majitelky rodinného domečku, jsem koupila byt po rekonstrukci za tomu příslušející cenu, ovšem onu rekonstrukci budu muset zaplatit ještě jednou.
Ve smlouvě mám bod: „prodávající prohlašuje, že na prodávaných nemovitostech neváznou žádné dluhy, zástavní práva, věcná břemena, ani jiné právní povinnosti“.
Ale také bod: „kupující prohlašuje, že je jí známo, kdo je správcem domu, který zajišťuje správu, provoz a opravy společných částí domu, že přistupuje ke smlouvě o správě domu a bere na vědomí pravidla pro přispívání spoluvlastníků na výdaje spojené se správou, opravami a údržbou domu a jeho společných částí“.

Volba členů výboru

Vložil LaMil, 29. Leden 2011 - 0:34 ::

Máme 5 členný výbor. Jak postupovat, když při volbě nového výboru jen 3 dosáhnou nad 50% hlasů všech. Můžou se na dalším shromáždění dovolit další dva, nebo všichni znovu ?. Je nutné svolat klasické shromáždění, nebo existuje jiná možnost dovolby zbylých členů výboru ?. Děkuji za odpovědi. LaMil

Musí být pověřený vlastník současně vlastník jednotky?

Vložil Claudius, 27. Leden 2011 - 13:31 ::

Musí být pověřený vlastník současně vlastník jednotky v domě? Naše SVJ si zvolilo jako pověřeného vlastníka pána, který je pověřeným vlastníkem a vlastníkem bytu v sousedním domě. Všichni ho léta známe, víme že pro sousední dům pracuje úžasně, tady není problém. Může však být z právního hlediska pověřeným vlastníkem v našem domě, když zde nevlastní byt ani jinou jednotku?

Dlužník prodává byt. Jak ho zastavit?

Vložil Claudius, 27. Leden 2011 - 13:22 ::

Vlastník bytu, mající dluh na zálohách vůči SVJ, chce prodat byt. Na jeho balkoně už visí reklamní cedule realitky. Jak zamezit takovémuto prodeji před uhrazením dluhu? Má k tomu SVJ nějaké právo nebo prostředky kromě soudu? Potřebujeme velmi rychlé řešení. Dojde-li k takovémuto prodeji, je možné dluh požadovat na novém vlastníkovi?

ukradený fond oprav

Vložil Anonymous, 27. Leden 2011 - 10:13 ::

jaký by měl být správný postup v situaci, kdy „tušíme“ že máme problém s fondem oprav – byl ukraden. Správcovská firma přestala komunikovat, proplácet faktury a nejsme schopni se s nimi spojit. ženu k odpovědnosti firmu, máme podat trestní oznámení na jednatele ?? správcovská firma je s.r.o. spravuje asi 5 domů (SVJ).

Stanovy versus zakon - rozuctovani nakladu

Vložil Anonymous, 26. Leden 2011 - 15:24 ::

$15 (1) zákona č. 72/1994 říká, že náklady by měli být rozpočteny podle vlstnických podílů.

Ve stanovách společenstvní máme tyto body:

Do výlučné působnosti shromáždění náleží rozhodování o

1. výši příspěvků členů společenství na správu domu podle návrhu výboru společenství pro příslušné jednotky, popřípadě o výši a způsobu placení dalších příspěvků na činnosti uvedené v čl. IV; úhrada všech příspěvků do výše nutných nákladů vyplývá pro členy společenství ze zákona,
  2. výši záloh na úhradu za služby dle návrhu výboru pro příslušné jednotky, pokud není v této věci usnesením shromáždění svěřeno výboru nebo pověřenému vlastníkovi; povinnost platit minimální reálné zálohy vyplývá pro členy společenství ze zákona z titulu úhrady výše skutečných nákladů a pro vyloučení finančních ztrát společenství,

vložkování komínů

Vložil ladina, 26. Leden 2011 - 13:22 ::

V bytovém domě se 14 bytovými jednotkami se vložkoval komín v jednom bytě. Má se tato práce financovat z fondu oprav a nebo je to záležitost vlastníka bytové jednotky?

Odměny statutárních orgánů BD

Vložil Marsalek, 25. Leden 2011 - 15:26 ::

Jsme nové malé BD o 32 bytech. ČS nám odsouhlasila výši odměn za práci pro dům. Nevíme ale, jak a podle čeho je máme vyplácet. Prosím – na základě čeho (jakého zákona) můžeme vyplácet odměny a jaké musíme odvádět daně? Děkuji za radu.

Pronájem bytu v domě SVJ

Vložil Anonymous, 25. Leden 2011 - 7:57 ::

Dobrý den, chtěl bych se optat, zda musím výboru SVJ hlásit pronájem svého bytu jehož jsem vlastníkem, který je v domě, který vlastní SVJ jehož jsem členem. Děkuji za odpověď Kudrna

Přeplatky na daních

Vložil Anonymous, 24. Leden 2011 - 10:17 ::

Mám přeplatky na daních:

z příjmu,

zdravotní,

sociální.

Jak s nimi bude naloženo? Budou mi vráceny (bez požádání)? Budou započteny proti předepsaným zálohám na daň či doplatkům na daň (bez požádání)?

Četl jsem, že přeplatky nejsou vraceny a po nějaké době propadají. Je-li tomu tak, po jaké době?

Karel Toman

Syndikovat obsah