Ostatní
Rušení nočního klidu
Dobrý den, vím, že tu je milion dotazů a příspěvků o rušení nočního klidu, ale nenašla jsem svůj případ a proto se na vás obracím s velikánskou prosbou. Sousedka, která bydlí pod námi den co den trénuje na svůj nový klarinet. Prosím ať se učí. Bohužel to je 6 hodin denně/ 7 dní v týdnu. Ovšem poté co dohraje, tak u ní vyřvává hudba (ABBA – 2 songy)!!! Bohužel je schopná nechat hrát to rádio i do tří do rána. Sousedka nade mnou mě dokonce jednou osočila z toho, že to dělám já!! Ústní dohoda není možná. Párkrát jsem to zkoušela, ale ona mě pošle do pr*ele.
Co dělat, pokud nikdo nechce být ve výboru společenství
Dobrý den, může mi někdo poradit, co se dá dělat, pokud uplynulo funkční období výboru a předsedy a navíc tyto funkce nikdo z vlastníků nechce zastávat? Musíme najít nějakou osobu, která bude fungovat jako pověřený vlastník nebo je ještě jiná možnost? Děkuji za odpověď.
Povinnosti bytového družstva
Dobrý den, jsme dva bytové domy (celkem 8 bytových jednotek, z toho 5 bytových jednotek je v OV, ostatní v družstevním vlastnictví). Správcem je bytové družstvo. V současné době řešíme přípojku kanalizace. Družstvo vybralo dodavatele, který svou cenovou nabídkou značně převyšuje jiné nabídky. Družstvo odmítá vybrat levnějšího dodavatele a postavilo nás do pozice: buď budeme souhlasit a družstvo to s „drahým“ dodavatelem zařídí nebo si to máme zařídit sami. Není jednání družstva v tomto případě protiprávní? Jak máme v tomto případě postupovat?
Vyúčtování
Prosím o zodpovězení otázek týkajících se SVJ:byl jsem od vzniku SVJ(r.2008)členem výboru,loni jsem podal z funkce člena výboru písemnou výpověď – stále v OR ve výše uvedené funkci figuruji(jak postupovat?) Běžné roční vyúčtování SVJ jsem přes opakované ústní žádosti nikdy neobdržel.Předsedou mi bylo sděleno,že je pouze k nahlédnutí u něj – lze takto vyúčtování řešit(„k nahlédnutí“)?Platím 1000Kč měsíčně do fondu oprav,100Kč zálohu na el.energii ve společných prostorech domu a čtvrtletní zálohy za kanalizaci 210Kč/os. Nyní byt prodávám a při změně vlastníka byt.jednotky mám požádat písemně SVJ o vyúčtování(za poslední rok nebo za celé období trvání SVJ)?Mám nárok na vrácení např.přeplatků za el.energii?
Dětské hřiště
Jsme SVJ s 35 jednotkami. V září 2010 obec s 1.300 obyvateli zřídilo pod našimi okny,sice na svém pozemku dětské hřiště.Hrací prvky jako kolotoč, lanovka atd. jsou vzdáleny od našich přezahrádek cca 5m,od paty domu asi 8m.Na hřiště se scházejí všechny věkové kategorie dětí a z hřiště se po celý den šíří šílený hluk (křik dětí,okřikování rodičů a do toho štěkot psů).Obec nás předem neupozornila,ani nepřizvala k jednání.Můžeme se nějak bránit?
Oprava radiátoru v bytě vlastníka
Dobrý den, prosím o radu. V bytech několika vlastníků BJ v našem SVJ protékalo topení, vlastníci požadují uhradit náklady na opravu z FO. Ve smlouvě mají vlastníci uvedeno, že radiátory jsou součástí bytu, vlastníci však tvrdí, že radiátory jsou prostředkem dodávky tepla jako služby, kterou ze zákona musí zajistit SVJ, SVJ je tedy zodpovědné za provoz topení a je jeho povinností uhradit náklady spojené s provozem. Na čí straně je pravda, má si vlastník uhradit opravu svého radiátoru sám, nebo má nárok na úhradu opravy ze společného FO?
Předem děkuji za odpověď!
zápis ze schůze - nedodán pri odvolání výboru SVJ
Dobrý den, na posledním shromáždění vlastníků SVJ jsme odvolali v soudalu se stanovami a zákonem jako většinový vlastní, který nebyl respektován, výbor SVJ a navrhli jsme pověřeného vlastníka. Bohužel ten, kdo vedl tuto schůzi – předseda výboru SVJ nám odmítá dát zápis, který je pro nás velice důležitý. Jak mohu nyní postupovat a jednat? Nepředal mi ani žádné věci a podklady pro vedení společenství atd. Je to již 14 dní a nic se neděje. Jednou jsem jej již vyzýval aby zápis dodal ale bohužel bez výsledku. Kdo se nyní stará o barák – výbor či pověřený vlastní, který ale nemá v ruce nic a nemůže tak jednat s jinými subjekty.
družstevník a funkce
je možné, aby družstevník (zplnomocněný stav. družstvem k zastupování) byl zvolen do výboru svj? Děkuji.
zastupování vlastníků v nepřítomnosti na shromáždění při hlasování
Dobrý den, dotaz na přípustné zastupování vlastníků v nepřítomnosti na svolaném shromáždění SVJ a následně při hlasování o usnesení: je možné, aby si předseda „opatřoval“ plné moci od členů SVJ „údajně“ stále nechodících na shromáždění (1× ročně, v průběhu zateplovacích prací na domě dle potřeby)za účelem naplnění počtu „přítomných“ členů včetně zastoupených plnou mocí (aby mohlo proběhnout shromáždění s nadpoloviční účastí členů přítomných a počtu členů dávajících zplnomocnění)a tím, že toto zplnomocnění bude mít on sám na více jednotek(5–10), ovlivní tímto hlasování o důležitých skutečnostech (opět odsouhlasení čerpání z fondu oprav, finanční navýšení prováděné rekonstrukce- bohužel nemáme určen ve Stanovách finanční limit pro jednání předsedy, příp. výboru)?
SVJ/sdružení
Dobrý den, zajímalo by mě, jaký je rozdíl mezi SVJ a Sdružením. Známý, který je vlastníkem bytu chce přepsat jednotku na svého syna, ale údajně nemůže. Vlastníci nejsou vlastníky bytové jednotky, nýbrž jejich vlastnictví je vyjádřeno procentuelně. Má syn známého jinou možnost, jak převést podíl na svého syna? Bylo mu řečeno, že byt musí pouze prodat, jiná možnost neexistuje. Je to pravda? Předem Vám děkuji za odpověď. S pozdravem Husmanová

Poslední komentáře