Ostatní
povinnost platit nespotř.vodu
dobrý den, chci se zeptat na doplatky za vodu. Již několik let zpět se u nás v domě projevují velké rozdíly na HLV a na vodoměrech v bytech, samozřejmě v neprospěch nájemníků.Rozdíl dělá 25 – 50%.Při zkušebním měřění (3×),hlavní vodoměr ani jednou neměřil přesně. Přišlo se na to až díky prodejům bytů do OV.Tyto náklady se pak rozůčtují podle počtu osob žijících v bytech.Mám povinnost toto platit? Děkuji, Klíč
Uplynula funkčnost výboru
Dobrý den, měla bych dotaz. Skončí-li funkční období výboru a tzv. „pozapomene se“ volit opět, co z toho plyne? Dosavadní výbor funguje dál nebo je tzv. „bezvládí“, než se opět bude volit stávající výbor nebo nový? Co smlouvy, které předseda podepíše? Výběry peněz z účtu SVJ, když výboru skončilo funkční období? Je vše platné a běží se dál? Děkuji za odpověď, Lucie.
funkční období v SVJ
Dobrý den, zašla jsem na portál pro rozumy, jak je to s délkou funkčního období, resp. zánikem funkce člena výboru. Funkční období je dané stanovami, max. 5 let, ale co zánik funkce? Funkce člena představenstva v BD zaniká volbou nového člena představenstva, nejpozději však uplynutím tří měsíců od uplynutí jeho funkčního období (§ 194 odst. 2 ObchZ). ZoVB, který se vztahuje na SVJ však nic takového neurčuje. V BD po odstoupení z funkce musí člen předst. pracovat do doby svolání ČS, jak v SVJ? Sepisujeme stanovy, tak nevíme, jestli si to tam můžeme vymyslet a schválit sami…?
úvěr
Existuje banka,která dá úvěr SVJ bez zástavního práva na bytové jednotky?
Uložení dokladů společenství
Dobrý den,
1)je v souladu s předpisy, aby předseda tvrdil, že veškerá dokumentace je uložena na správcovské firmě? Po dotazu-žádosti na správcovské firmě o nahlédnutí do zápisů ze schůzí mi bylo sděleno, že u nich nic není.
- smí správc. firma předepsat jakoukoli platbu do SIPA? Resp. mám sjednáno hrazení měsíčních předpisů, nikoli již uhrazení nedoplatku do vyúčtování.
Smí zaúčtovat postupné příchozí platby jednotlivých měsíčních úhrad dle svého uvážení, nebo je povinnen (dle nějakého zákona) uhradit nejbližší neuhrazenou platbu?
SVJ a pověřený vlastník SBD.
Jedna se o SVJ.Pověřený vlastník je SBD.Počet bytů v osobném
vlastnictví je 60%.Máme vlastní účet. Mám tyto dotazy: 1)Proč vlastníci
bytových jednotek musí platit za správu předepsánou částku
s 20% DPH a družstevnici DPH neplatí? 2)V účetní závěrce SVJ nejsou
uvedené úroky.
Může úroky přivlastnit ve svůj prospěch SBD ? 3)V účetní závěrce SVJ
nejsou uvedené poplatky za vedení účtu. 4)U SVJ platí pouze „Stanovy
společeství vlastníků jednotek“?
Jakou platnost mají stanovy SBD ? 5)Jakou má platnost usnesení členské
schůze u SVJ ?
Schůze
Dobrý den. Mam dotaz může předseda SVJ svolat schůzi vlastníku jednotek formou že napiše schůze program schůze kdy kde a v kolik se schůze koná.Chci jen podotknout že se nejedná o schůzi shromaždění že se tam nebude hlasovat jenom diskutovat.
Cizí firmy v domě
Může mi někdo prosim přispět svým názorem k vyřešení následujícího problému? Jsme SVJ, dům bez nebytových prostor k pronajímání, v domě máme jenom bytové jednotky. Tak je to i v Prohlášení vlastníka. Na naší adrese je hlášeno několik firem a živností. Jedná se mi zejména o firmy a živnosti osob, majitelů firem, kteří v našem domě nikdy nebydleli (mohli tady možná kdysi bydlet buď jejich známí nebo příbuzní) a pak firmy a živnosti osob, které tady sice kdysi bydlely ale odstěhovaly se, ale sídlo firmy tady zůstalo. Nemají tady žádnou schránku, žádné prostory, nic tady nevlastní, nic o nich nevíme.
Prodej souvisících ploch
Ministerstvo obrany připravuje prodej státního majetku ve své správě, konkrétně bytových technologických celků a to podle zákona 219/200 Sb. o nakládání se státním majetkem za cenu určenou soudními znalci. BTC zahrnují mimo bytových domů i pozemky. Podle správce majetku se do ceny musí zahrnout veškeré souvisící plochy bez výjimky, tedy i plochu zastavěnou a to za cenu dle cenové mapy pozemků. Nelze prý ani zohlednit § 60 a citovaného zákona, kde je uvedeno: (1) příslušná organizační složka (§ 9 a 11) převede pozemek tvořící jeden funkční celek s bytovým domem ve vlastnictví bytového družstva bezúplatně do vlastnictví tohoto bytového družstva?
dotaz
Dobrý den,
sdělte mi prosím, zda lze dle platné legislativy ve SVBJ zvolit za pověřeného vlastníka osobu, která není vlastníkem bytu.
Dále mi poraďte, kdo měl platit termoregulační ventily na radiátorech, které byly před několika lety vyměněny a zaplaceny ? Existuje doměnka, že je má hradit dodavatel tepla.
Děkju T.Hofta

Poslední komentáře