Ostatní

Usnášeníschopnost a hlasování

Vložil Veduci, 21. Březen 2011 - 18:51 ::

Zaznamenal jsem problém některých SVJ na téma usnášeníschopnost a hlasování u nebytové jednotky (garáž) v rámci shromáždění SVJ. Zmiňovaný problém spočíval v nemožnosti překročit kvorum usnášeníschopnosti na shromáždění SVJ a to ve vztahu ke garážovým stáním, které zabírají cca 1/3 plochy a mají tak velkou váhu pro dosažení zmíněného kvora.
Mám za to, že pro zajištění účasti nebytové jednotky na shromáždění SVJ není potřeba účasti všech spoluvlastníků nebytové jednotky – garážových stání. Jak vyplývá již z kontextu, jedná se o spoluvlastnictví a český právní řád je založen na spoluvlastnickém principu ideálním. Ze zákonných ustanovení občanského zákoníku vyplývá, že spoluvlastníci rozhodují většinou, počítanou podle velikosti jejich podílů (§ 139 odst. 2).

Shromáždění a výpis z katastru

Vložil Jan (bez ověření), 21. Březen 2011 - 17:47 ::

Dobrý den, prosím o zkušenosti ve věci 1. shromáždění SVJ a výpisu z katastru (vůli dokladu o aktuálních vlastnících a jejich podílech). Předpokládám, že je potřeba potvrzený výpis z KN na budovu (tedy asi nestačí vytisknout z internetu, že bychom ušetřili… :-) ). A ještě jeden „problém“. Máme všichni v podílech jednoho jmenovatele (tedy shodný součet ploch jednotek), ale na výpisu nám některé podíly-zlomky pokrátili, takže mají jiného jmenovatele. Myslíte, že je problém, když v protokolech o účasti a hlasování uvedeme podíly nevykrácené, tedy přesně podle smluv o převodu? Nebo musí přesně odpovídat výpisu z KN (i když jde matematicky o stejný zlomek)…

Úklid chodníku

Vložil Ing. Ludmila Kastlová (bez ověření), 21. Březen 2011 - 11:18 ::

Dobrý den, jsem členem SVJ s 9 byty. Dříve jsme měli smlouvu s firmou na úklid chodníku, protože majitel domu za něj měl odpovědnost. Po novele zákona, kdy tato povinnost přešla na obce, bylo odhlasováno, že se bude v úklidu pokračovat. Dnes s tím nesouhlasím, protože kdysi se firma vybrala podle velikosti uzavřené pojistky na odpov., což jistě promítá do výše služeb, navíc je plátcem DPH, ovšem pan předseda SVJ nechce o změně ani slyšet, smlouvu nevypověděl, dokonce když firma po novele zákona přestala sama úklid provádět, reklamoval jeho provedení.

Změna prohlášení vlastníka

Vložil N. Klainová (bez ověření), 20. Březen 2011 - 19:31 ::

Popis problému:

Podle prohlášení vlastníka je součástí jednoho bytu i jedna samostatná místnost se vstupem z chodby domu.

Rodina, která vlastní tuto bytovou jednotku, ji chce prodat.

Přestože se změní spoluvlastnické podíly jenom dvou vlastníků jednotek, musí prý získat souhlas všech vlastníků jednotek, a to s notářsky ověřenými podpisy.

Plná moc se nepřipouští ani v případě, že někteří vlastníci bydlí na druhém konci republiky (na štěstí ne v zahraničí).

Prosím zdejší právníky o názor, jestli jsou opravdu nutné notářsky ověřené podpisy úplně všech (i spoluvlastníků jednotek).

Trvalé bydliště

Vložil janakr, 20. Březen 2011 - 9:24 ::

Dobrý den, v našem domě,který máme všichni ve vlastnictví, bydlí majitelka bytu 3+1 sama. Její dcera s rodinou nemá kde bydlet – 5 osob a chce se přistěhovat k matce, která s tím souhlasí. Může rodina přihlásit trvalé bydliště v tomto bytě? Děkuji předem za odpověď, s pozdravem janakr

Pojem "dohoda" v §15/1 = "hlasování"....

Vložil rivr, 19. Březen 2011 - 0:23 ::

Co obsahuje zde zmíněný judikát 22-Cdo-3651–2009?:

• 1. SVJ odsouhlasilo 88% změnu Stanov tak, že náklady na společnou ELE, ELE pro výtah a úklid budou nově placeny dle „počtu jednotek – bez ohledu na velikost jednotky“ – ne tedy dle §13/1 ZoVB
  • 2. Vlastník podal žalobu na SVJ na zrušení uvedeného usnesení

Sčítání - byt

Vložil svjvmt, 18. Březen 2011 - 20:04 ::

Bytový list – jak se na to dívám, tak škrkám 3. „jiný důvod užívání bytu“. Tolik lidí se na tom přiživilo … nebo to jen opsali a upravili?

právo k nahlédnutí

Vložil lukalan, 18. Březen 2011 - 17:03 ::

Dobrý den,před započetím rekonstrukce jsem nabyla pochyb,zda je veškerá dokumentace v pořádku/smlouva o dílo s firmou na zateplování a úvěrová smlouva s bankou/,v souladu se stanovami našeho SVJ jsem požádala o možnost k nahlédnutí,před­seda odmítl dokumenty vydat,Můžete poradit,co s tím?Rekonstrukce se blíží a je i odhlasována a já nemám v ruce nic,čím ostatní majitele jednotek přesvědčit,když budu chtít dokumenty právní cestou,dostanu se k nim nejdříve v průběhu rekonstrukce.Dě­kuji,lukalan

Rozúčtování služeb 2010

Vložil JanNovák, 18. Březen 2011 - 17:02 ::

Může se teď,v březnu nebo v dubnu 2011 rozhodovat zpětně o způsobu rozúčtování cen služeb za rok 2010? Mě se to zdá docela pozdě. Nedá se hlasovat o změnách jen do začátku zúčtovacího období? Během roku byly provedeny nezákonné(neod­hlasované) změny a teď se to pachatelé snaží napravit dodatečným schválením, místo aby se rozúčtování opravilo podle stavu, jaký byl před provedením těchto neplatných změn.

Odvolání předsedy z výboru

Vložil Petr Daniel (bez ověření), 18. Březen 2011 - 14:58 ::

Jsme společenství vlastníků bytových jednotek panelového domu.Ve výboru máme 3 členy,předse­du,místopředse­du a člena výrobu,který už nevlastní žádnou bytovou jednotku v domě,ve stanovách jsem se dočetl,že v tomto případě automaticky zaniká právo býti ve výboru.V takovém případě,ale zůstavají jen předseda a místopředseda a ve vzorových stanovách je,že musím pokud výbor je,tak být nejméně 3 členy výboru,chtěl se zeptat,zdali v takovém počtu výbor může jednat za společenství? Další otázka,předseda výboru,nám nepředložil již od roku 2005 veškeré vyúčtování za vodu,tepla a společných prostor,oprav a pod. a sám má podpisové právo na účtě,financová­ní,uzavíraní a výpovědí smluv s dodavateli atd. a navíc nejméně 6 let nesvolal podle vzorových stanov shromáždění,navíc se nedělají revize na hasičské,hromos­vodní atd.revize podle vzorových stanov,porušuje úplně všechno a to již několik let.Prosím,čím máme začít?

Syndikovat obsah