Ostatní
Zpráva o hospodaření.
Už tři roky jsem neviděl zprávy o hospodaření.Asi ani neexistují,vžy to jen nějak odkecají,ale kolik a za co vydali peníze se není možné dozvědět.Na posledním shromáždění nám oznámili že se budou opravovat balkony.Ačkoliv balkony jsou přístupné pouze z bytu vlastníka a jsou zapsány taktéž v prohlášení a nevlastní je všichni vlastníci, chtějí hradit jejich opravu ze společného fondu oprav.Na moji námitku že společný fond je určen k jiným účelům, poradil přítomný ředitel SBD /náš správce/aby si nechali vypracovat posudek že balkony jsou v havarijním stavu./taky panu předsedovi našel ihned odborníka/.Ja mám svůj balkon ve velmi dobrém stavu ale nevím jak proti takové aroganci postupovat.Na soudy nemám peníze ani nervy.
několik otázek najednou
Dobrý den všichni. Odpoví mi prosím někdo hned na několik otázek? 1.umožnění přístupu do společného prostoru v domě SVJ jako vlastník bytu užívám „sklep“ třeba na palivo ovšem ve smlouvě o převodu bytu je vymezen jako společný prostor bez jakékoliv přesné lokalizace, užívám ho tedy, jako všichni ostatní, na základě spoluvlastnického podílu. Společenství provádí zateplení domu, tedy i stropních konstrukcí sklepů. Co je považováno za „předchozí výzvu“ k umožnění vstupu? Příchod party zedníků s tím abych jim otevřel sklep? Domnívám se že slušnější by bylo svolat schůzi členů pro informaci že se něco bude dít. Prohlášení předsedy společenství – to je normální
Schromáždění vlastníků
Dobrý den, možná mám blbý dotaz, ale potřebuji znát veškeré podrobnosti, na nějaké mi sice odpověděli vzorové stanovy SVJ, ale ne dostatečně. Stačí mi jasné a pravdivé odpovědi. Děkuji
- můžu požádat na schromáždění společenství o nahrávání celého průběhu, a o ověřovatele zápisu, abychom mohli vše řádně odkontrolovat? A kolik je potřeba hlasů?
- Kolik je potřeba hlasů na odvolání dosavadního Výboru a předsedy SVJ? (také důležité zda z přítomných nebo všech členů SVJ).
- Kolik hlasů je třeba pro zavedení nového systému do dosavadního SVJ, bude jen Pověřený vlastník, Správce (najatá firma) a revizor (opět hlasy přítomných členů, nebo všech)?
Pojištění domu - co pojistit?
Dobrý den,
nedávno jsem se tu ptal na pojištění přes SMBD, vzhledem k tomu, že se mi dostalo rozporuplných infomací, oslovili jsme s nabídkami různé pojišťovny. Nabídka je široká. zajímalo by mě, zda kromě nutného pojištění (1. Živelní pojištění Předměty pojištění :
1. soubor obytných budov a staveb včetně stavebních součástí a
příslušenství
2. soubor ostatních budov a staveb, které nemají charakter obytného domu
3. specificky vybrané technologie
4. vlastní nedokončená stavební výroba
5. soubor zásob
6. soubor ostatních věcí movitých
název společenství
Dobrý den, prosíme o radu,jak na název společenství… odhlasován byl „Společenství Ráčkova 853, Praha 9“. Jde nám o čárku mezi číslem a městem. Je čistě pro praxi lepší čárku nechat, nebo vynechat? Tedy:
- Společenství Ráčkova 853, Praha 9 nebo
- Společenství Ráčkova 853 Praha 9
Jde nám o razítko, bankovní účet atd…mohla by vadit při něčem ta čárka? Moc díky za zkušenosti. Petr
Výběr poplatku za kopírování zápisu
Omlouvám se všem, že zakládám nové vlákno s věcí tak jasnou. Potřebuji poradit v následující věci. Jedna členka společenství požádala o zápis ze shromáždění. Vím, že se to tady řešilo několikrát, ale nemůžu to najít. Ve stanovách máme nahlížení, takže tento poplatek u nás není řešen a nevím co s tím. U nás je situace taková, že když dám zápis zdarma budu obviněna, že ostatní členové musí platí někomu kopírování, že jim utrácím peníze a když budu chtít za okopírování poplatek budu obiněna taky, že chci jejich peníze pro sebe a že je okrádám. Vypadá to jako vymyšlená groteska, ale je to bohužel realita. Zápis bude patrně poskytnut právníkovi k prozkoumání právoplatnosti. Událost je aktuální, včera byla schůze a jedna členka společenství neprosadila to, co chtěla, protože ji nikdo nepodpořil.Pokud někdo víte, kde to na portálu je nebo mi poradíte jak to vyřešit, děkuji za radu.
Kontrola rozúčtování plateb vlastníkem bytu
Jak může vlastník bytu donutit správce a výbor SVJ, aby zveřejnili výpočty plateb, rozúčtovávaných na byty SVJ ?
SVJ má 22 bytů a správu domů mu zajišťuje původní SBD. Vlastníci bytu mají s tímto SBD podepsanou smlouvu o převodu družstevního bytu do osobního vlastnictví. V této smlouvě jsou i stanovena kritéria, podle nichž se mají platby na jednotlivé byty rozúčtovávat. Toto SBD jako správce u finančně nejvyšších položek (Údržba a opravy, Vodné ze společných prostor) ale používá jiné způsoby výpočtů. U položky Topení pak odmítá zveřejnit způsoby přepočtů ploch jednotlivých bytů, dle nichž rozúčtování provádí. V podané reklamaci na tyto výpočty bylo vysloveno také podezření, že odpovědní úředníci tohoto SBD některé vlastníky bytů finančně poškozují a druhé zvýhodňují. Odpověď těchto úředníků, podobně jako staronových funkcionářů SVJ má jen jednu větu – „Vše je v pořádku“ Tito funkcionáři odmítají i požadavek zveřejnit souhrnný přehled ročních částek rozepsaných na jednotlivé byty v uvedených třech položkách. To by byl základní krok , jak by si vlastníci bytů mohli překontrolovat správnost rozúčtování. Vlastník bytu jako plátce má přece
Právnická osoba jako člen společenstva
V našem společenství vlastní 4 byty s podílem na společných prostorách cca 35% jedna právnická osoba. Na shromáždění dorazili oba jednatelé a každý se domáhal možnosti hlasovat. Nebyli schopni se shodnout v jedné důležité věci. Chci se tedy zeptat, jak řešit tento problém. Kdy je členem společenstva jedna právnická osoba s dvěma jednateli, kteří vlastní 50% té firmy a jeden je pro a druhý proti?
Nebytové prostory Bytového družstva.
V domě je bytové družstvo,které vlastní nebytové prostory. Zároveň je zde ustanoveno Sdružení vlastníků jednotek,kteří vlastní družtevní podíl. Je možné nebytové prostory BD, převést na SVJ a jakým způsobem_? Pokud ano,může SVJ tyto prostory pronajímat nebo prodat.
Fridrich
Revizor
Dobrý den, je možné ustanovit v SVJ větším, než 10 jednotek orgán (funkci) revizora? VZ. stanovy říkají, že ne, autoři Komentáře 4 k BytZ (publikace z z února 2011) také že ne, a co když nechceme KK, ale jen jednu osobu pro kontrolu… to nemůžeme? Díky za odpovědi. R.

Poslední komentáře