Ostatní

Vyvlastnění bytu

Vložil Jaroslav (bez ověření), 8. Duben 2011 - 14:05 ::

Po sedmi letech, poté, co majitel zaplatil ve třech exekucích 170 tis. na úrocích a soudních poplatcích se nám podařilo vlastníka přesvědčit, aby prodal byt v našem SVJ. Soudní spory spotřebovávali minimálně 50% kapacity výboru, narušovali hospodaření SVJ atd. Nyní máme další dva majitele směřující do podobných problémů. Kdy je možné s návrhem na exekuci podat návrh na nařízení prodeje bytu ?? Má na to výbor mandát – ať už právní nebo morální ?? Jakými argumenty přesvědčit majitele, že má něco co si nemůže dovolit ?? Neplatit hypoteč

Oprava nevyhovujícího komínu

Vložil Benešov 164, 8. Duben 2011 - 10:43 ::

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, jak postupovat v případě, že jeden z členů SVJ má dle revize komín na tuhá paliva v havarijním stavu a nechce si ho nechat opravit. Je nějaká možnost, jak ho k tomu donutit, protože bychom neradi vyhořeli.

Děkuji za odpověď Kohoutek – předseda SVJ

Problémy s bytem města ve SVJ

Vložil Verka, 8. Duben 2011 - 7:49 ::

Naše SVJ má 26 bytů,ten 27 patří městu.Nájemcem je pán závislý na alkoholu,který žije ve špíně.Nyní se k tomu přidala i nemoc,takže než ho odvezli do nemocnice, byl byt ještě pokálen a pomočen.Obrátili jsme se na majitele bytu- město.Doporučili nám volat hygienu a zaplatit si ji.Na hygieně nám řekli,že to musí udělat majitel bytu-město.Na sociálce nám také nepomohli.Má někdo ze zkušených radu,jak dál.Zápach se brzy rozšíří a pravděpodobně i hmyz.Nasilím se do bytu dostat nemůžeme.

Povinnost zaplatit opravu společného majetku

Vložil vybiralm, 6. Duben 2011 - 19:04 ::

Dobrý den, mám byt v osobním vlastnictví, ale jsem členem družstva. V jedné místnosti, ve které máme ložnici, je na stoupačce topení závada projevující se extrémním hlukem při změně teplot v systému (v topné sezóně ráno a večer navíc v době nočního klidu). Stoupačka je ve společném majetku. Bohužel na závadu si stěžuji jenom já, ostatním obyvatelům domu to „nevadí“, především proto, že mají ložnici v jiné místnosti a největší hluk to dělá u mě v bytě.

Sice existuje technické řešení, jak se hluku zbavit, ale předseda samosprávy odmítá už rok a půl uvolnit peníze na opravu z fondu oprav. Družstvo v zásadě proti opravě nic nemá.

Platnost shromáždění SVJ

Vložil Cenek, 6. Duben 2011 - 17:08 ::

Uvítal bych vyjádření k platnosti shromáždění SVJ. Podle pravidel byl pozvánkou oznámen program, termín a hodina shromáždění. Ta se ale ve stanovenou dobu nesešla v nadpolovičním počtu podílů jednotek. Poté byla vyvolána akce, při níž byli osobně navštíveny byty některých vlastníků se žádostí o účast, tímto se dosáhlo účasti nadpoloviční většiny a schůza začala s vyhlášeným programem o 40min. později, byla přijímána usnesení, atd. Prosím o vyjádření, zda tato forma je akceptovatelná a schůze i její usnesení platné, anebo toto není v souladu s pravidly, schůze měla být prohlášena za neusnášeníschopnou a mělo dojít k vypsání nové členské schůze.

Zápis ze shromáždění

Vložil Martina Ferencová (bez ověření), 6. Duben 2011 - 13:31 ::

Dobrý den, lze zpětně (zápis z loňska)doplnit zápis ze shromáždění vlastníků? Díky za odpovědi. MF

Zelená úsporám - zamítnutí dotace

Vložil G.P. (bez ověření), 6. Duben 2011 - 12:30 ::

Pěkný den. Nevíte někdo prosím vás jestli je možné nějak se bránit pokud Stát.fond ŽP poslal papír o zamítnutí žádosti o dotaci? Jako důvod byla uvedena chybějící část – jeden papír, který tam ale prokazatelně byl a pořád je. Zkoušeli jsme psát na fond, ale odezva žádná. Zvažujeme požádat o pomoc právníka – to bude drahé a nevíme zda to má smysl. Máte někdo nějakou zkušenost. Vím, že nejsme jediní s kým takto „vy…“. Psal jsem již do jednoho vlákna zde ale asi to zapadlo ve změti dotazů po mě.

Děkuji Vám. G.P.

4 vlastníci a spoluvlastníci spol.části domu

Vložil Králík (bez ověření), 6. Duben 2011 - 5:45 ::

Dobrý den, může mi někdo odpovědět na pár otázek? Podle § 11 odst. 6 a 8 ZoVB „ – jsou-li členy společenství pouze 3 vlastníci jednotek, je zapotřebí k přijetí usnesení podle odstavců 2 a 4 souhlasu všech vlastníků jednotek.“. Totéž platí i nevzniklo-li společenství. V těchto případech se neuplatní většinový princip při hlasování, nýbrž musí být dosaženo shody. Prosím, platí toto obdobně, pokud se jedná o 4 vlastníci bytů a spoluvlastníci společných částí domu? nejsme společenství ze zákona, neboť právní subjekt vzniká od 5ti bytových jednotek. Je nutné založit společný účet nebo můžeme platit došlé složenky po vybrání financí od všech? Vytápění bytu máme každý byt své,rozpočítáváme pouze spotřebu elektr.energie společné chodby dle počtu osob. Co se spoluvlastníkem, který si ze společného přivedl do svého sklepa elektriku,lze zrušit toto osvětlení pouze se souhlasem vlastníka sklepu? Jasně, že nebude souhlasit. Ostatní světlo ve sklepě nemáme, používáme své osvětlení – baterku.

Společné prostory

Vložil tina1109, 6. Duben 2011 - 5:19 ::

Mám nárok na uložení kol, kočárků např. do prádelny, která se neužívá? Společné prostory platíme, ale kola a další nám nechtějí umožnit uložit. Dokonce nemáme ani klíče. Jsme noví, poradíte?

Úvěr- dva listy vlastnictví

Vložil Anonymous, 5. Duben 2011 - 10:50 ::

Dobrý den. Prosím o radu,jestli se někdo již setkal s takovým problémem,jaký se naskytl našemu společenství. Vyřizujeme úvěr na zateplování.Při vyřizování jsme narazili na problém,kvůli kterému nám úvěr nechtějí schválit. Jsme jeden bytový dům se dvěma vchody,na katastru máme zapsaný každý vchod svůj list vlastnictví a založili jsme jedno společenství.Pro­blém je ten,že nám nemůžou schválit úvěr kvůli dvěma listům vlastnictví.Ne­napadlo mě,že v tomto může být takový zádrhel.Nesetkal se už někdo s tímto problémem nebo nevíte,jak toto vyřešit?Nevím,na koho se máme obrátit.

Syndikovat obsah