Ostatní

stanovy a vyúčtování

Vložil pejzlová (bez ověření), 4. Květen 2011 - 9:30 ::

dobrý den, prosím o radu: Sdružení vlastníků,kterým jsem členem, mi neposlalo roční vyúčtování energií a předalo záležitost advokátní kanceláři pro vydání platebního rozkazu. Nedoplatek jsem ihned po zjištění zaplatila včetně soudních i notářských poplatků. Ale dodnes nemám zmíněné vyúčtování ani podklady o spotřebovaných energiích a tím ani podložení proč byl takový nedoplatek. Na dopisy Sdružení nereaguje. Na žádost zaslat platné stanovy také nikdo z představenstva nereaguje. Mám právo na podklady vymáhaného doplatku a dále stanov? Kam se mohu obrátit v případě takové činnosti či nečinnosti vedení Sdružení?

Lze odvolat výbor na schůzi, na jejímž programu tento bod nebyl uveden?

Vložil Tazatel007 (bez ověření), 4. Květen 2011 - 8:01 ::

Dobrý den, co prosím říkáte na následující modelovou situaci: Je svoláno SVJ, kde na pozvánce s programem nefiguruje žádná změna ve výboru, ale přímo na schůzi se nadpolovic účstníků (počítáno vlastníci fyzicky i v zastoupení na základě plné moci) rozhodne, že odvolají výbor. Ve stanovách má výbor uvedenu 3letou životnost, které ještě nedosáhl, a nejsou zde uvedeny důvody, pro které je možné jej odvolat, z čehož soudím, že lze odvolat i bez udání důvodu. Jakým způsobem by měl postupovat svolavatel a tudíž vedoucí schůze, kterým je stávající předseda? Lze takto výbor přímo na místě odvolat, i když s tím bude souhlasit nadpolovic, ale ne všichni? Pokud ano, lze tak učinit kdykoli na dané schůzi? Pokud ano, kdy končí funkce stávajícího výboru – schůzí, vymazáním z rejstříku?

Modernizace bez souhlasu

Vložil Evelína K. (bez ověření), 3. Květen 2011 - 15:16 ::

Jeden z vlastníku plánoval stavební úpravy a přístavbu v domě. Z podpisu Smlouvy o výstavbě nakonec sešlo, protože nemá potřebné finance. Mezitím však provedl výměnu elektrické přeložky/kabelu do domu. Ostatní vlastníci toto zjistili, až když bylo hotovo. Vlastník toto hradil svým nákladem. Má nyní nárok na to, aby se ostatní na této modernizaci domu finančně podíleli, když tuto opravu nikomu předem neoznámil,není o ní žádný zápis ze shromáždění SVJ, a tedy – nikdo mu ji nikdy neodsouhlasil? Děkuje Evelína K.

Výměna sklepů mezi vlastníky bytových jednotek

Vložil aneajo (bez ověření), 3. Květen 2011 - 9:50 ::

Chtěli bychom si se sousedkou vyměnit sklepy, které byly prodány jako součást bytu (tedy jejich výměra přičtena k výměře bytů). Výměnou se ale změní velikost vlastnických podílů jelikož jeden ze sklepů je větší (byty jsou stejně velké). Jaké kroky jsou třeba udělat a kam všude zajít nebo co vyřídit, aby výměna proběhla legálně??? Děkujeme za radu Aneajo

Kočárek v sušárně,která je společným prostorem

Vložil AliBali (bez ověření), 2. Květen 2011 - 18:04 ::

Dobrý den,jsem vlastníkem bytu.V přízemí je společný prostor domu takzvaná sušárna.Dnes jsem byla za domovníkem s tím,že se mi do výtahu nevejde kočárek a zda b jsem si jej mohla nechávat v oné sušárně.Domovník mi sdělil,že mi to nepovolí.Byl velmi arogantní a nepříjemný.Je to místnost 5m na 3m a jsou zde pouze 3 šňůry na prádlo,jinak je místnost naprosto prázdná.Má na takový zákaz domovník právo.Sousedka mi tedy vynadala,že jsem za ním neměla chodit a dala mi klíč k přidělání,ale zaráží mě jeho jednání.Moc děkuji.

společné prostory v panelovém domě

Vložil Anonymous, 2. Květen 2011 - 15:53 ::

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda o využití společných prostor v bytovém družstvu v panelovém domě rozhodují družstevníci na schůzi nebo je to jen v rámci rozhodnutí vedení, teda představenstva. Dík Kamil

stanovy bytového družstva

Vložil Anonymous, 2. Květen 2011 - 13:51 ::

Dobrý den, ve vzorových stanovách bytového družstva se uvádí, že předseda družstva organizuje a řídí jednání představenstva i běžnou činnost družstva.Co se rozumí běžnou činností družstva, je to někde specifikováno? Děkuji Klára

Odpovědnost výboru společenství

Vložil Císař, 2. Květen 2011 - 11:17 ::

Dobrý den.V loňském roce jsme provedli zateplení panelového domu.Organizací prací, včetně řešení dotací panel a zelená úsporám byl pověřen vybor společenství na řádně schůzi společenství vlastnéků v dubnu. Výbor však do současné doby žádost nepodal a nyní je zřejmě již pozdě.Je nějaká odpovědnost výboru za situaci, že jsme přišli o dotaci cca 2,5 mil korun? O náladě vlastníků snad ani nemusím psát.
 Císař

Dotaz k pojištění

Vložil aiv, 1. Květen 2011 - 21:14 ::

Dobrý den,lze pojistit bytový dům SVJ na jednoho majitele r.č ,když je IČO už od roku 2001.Děkuji aiv

Platba do fondu oprav

Vložil Marie (bez ověření), 1. Květen 2011 - 18:03 ::

Dobrý den, 6 samostatných domů je zaregistrováno u krajského soudu jako jedno SVJ, které má jeden společný účet. Vlastníci mají svůj spoluvlastnický podíl na společných částech domu v domě, ve kterém bydlí. Ne na celém komlexu budov.Platby do FO probíhají jednotně dle podlahové plochy bytu. Byty s balkony do FO nepřiplácí.Na několika domech ( ne v domě, ve kterém bydlím) by měla proběhnout oprava balkonů. Příspěvek do FO se zvýšil všem. Je mojí povinností podílet se finančně na opravách ostatních domů? Za odpověď děkuji. Marie

Syndikovat obsah