Ostatní
Řešení dluhů - postoupení pohledávky nebo vymáhání
Dobrý den,
správce a současně vlastník několika BJ v domě nám nabízí možnost vymáhat dluhy přes něj. Nabízí v tomto směru přidat ustanovení do mandátní smlouvy. Buď prý můžeme jemu postoupit podíl z pohledávky nebo se připojit k žalobě, kterou bude on podávat (z pozice spoluvlastníka), zde však požaduje uhradit soudní poplatek. Konkrétní znění smlouvy v tomto směru zatím neposkytl. Na jednu stranu se to jeví jako lákavá nabídka, když zde čtu o problémech s vymáháním, navíc bychom ušetřili náklady za advokáta, na druhou stranu postoupení podílu na pohledávce znamená, pokud správně chápu, zbavení se možnosti být jako věřitel zapsán do KN (zástavní právo).
ZoVB jako součást ObčZ - květen 2011
Koho zajímá, jak nyní vypadá návrh ZoVB, který je součástí ObčZ pod názvem Bytové spoluvlastnictví, a který prošel připomínkovým řízením, může se podívat sem:
(http://obcanskyzakonik.justice.cz/…11_final.pdf).
Možná byly vzaty v úvahu i vaše připomínky.
Bytovému spoluvlastnictví jsou věnována ustanovení počínaje § 1 150.
N. Klainová
Výběr správcovské firmy
Dobrý den,
prosím o radu:
Kdo volí správce – výbor nebo shromáždění, při platnosti vzorových
stanov ?
Předem děkuji za odpověď.
vosatko
Dluhy na zálohách na nového vlastníka nepřecházejí - rozhodnutí NS!
Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu ze dne 8. 12. 2010 (22 Cdo 242/2009) dluhy na zálohách na nového vlastníka nepřecházejí. A.P.
Odstoupení výboru- může shromáždění pokračovat?
Dobrý den, na shromáždění bude odstupovat výbor. V domě jsme se dohodli, že zvolíme pouze pověřeného vlastníka + revizora. Oba dva s tím souhlasí. Musíme ukončit shromáždění a pak svolat nové, nebo můžeme pokračovat a odhlasovat věci, které se projednávaly již na předešlých shromážděních? Už nemusí být shůze výboru, aby si rozdělili funkce, ale zase na pozvánce na shromáždění tyto body k odhlasování uvedené nebudou, jelikož odstup. výbor rozhodl, že bude pouze jeden a to odstoupení a volba. Děkuji za radu Karloss
Dohoda vlastníků podle §15 odst. 1
Dobrý den,
narazil jsem před časem na protichůdné judikáty Nejvyššího soudu v otázce dohody vlastníků v §15 odst. 1. Podle rozhodnutí NS 22 Cdo 2038/2008 (a také podle komentářů Novotný, M., Fiala, J., Horák, T., Oehm, J., Holejšovský, J. Zákon o vlastnictví bytů. Komentář. 4. vydání, 2011 + Čáp, J., Schödelbauerová, P. Zákon o vlastnictví bytů. Komentář. 1. vydání, 2009) je možné náklady na správu rozdělovat mezi vlastníky jinak než podle spoluvlastnických podílů pouze na základě dohody všech vlastníků. Ovšem podle rozhodnutí NS 28 Cdo 1253/2006 (srov. II. ÚS 1501/07) a rozhodnutí NS 22 Cdo 3651/2009 (srov. I. ÚS 646/04 ze dne 8.3.2005) se za tuto dohodu pokládá i rozhodnutí shromáždění, kdy pro změnu rozdělování nákladů na správu stačí prostá nadpoloviční většina přítomných hlasů, a pro změnu rozdělování nákladů na služby pak 3/4 většina hlasů (vyjma služeb, jejichž rozúčtování předepisuje nějaký právní předpis (např. teplo nebo svoz komunálního odpadu).
Převod členských práv a povinností v bytovém družstvu
Dobrý den, měl bych dotaz jestli je povinnost při prodeji členských práv a povinností v bytovém družstvu nejdříve práva nabídnout v rámci družstva. Bylo mi řečeno, že pokud toto neudělám a prodám podíl někomu jinému je možné prodej zpochybnit. Ještě by mě zajímalo jestli by bylo možné zrušit smlouvu o smlouvě budoucí před uzavřením smlouvy o převodu.
Děkuji za odpověď
Lysý
Soukromá dramata vlastníků
http://www.iprima.cz/porady/soukroma-dramata - 10.5.2011
Udělejte si názor sami. Já jsem si ho udělal, a odjišťoval se mi kulomet v kapse...
Znění §u 15odst. 1 a 2 zák- 72/1994
Znění §u 15 odst. 1 je mi naprosto jasný. Ke znění odst. 2: Výše fin.prostředků na správu je známa. Proč má o výši záloh na správu domu rozhodovat shromáždění, když ve stanovách SVJ je napsáno, že přís-pěvky na správu se hradí poměrně podle velikosti spolu- vlastnického podílu na společných částech domu. Výbor v tomto případě může akorát přepočítat poměrnou část poplatků na jednotlivé vlastníky když se mění výše roční zálohy. Snad jen o této záloze může jednat shromáždění. Je můj názor správný? Drn
sušení prádla ve společných prostorách (chodba)
Dobrý den
Může vlastník domu sušit prádlo ve společných prostorách tím myslím chodbu i když není v bytové jednotce sušárna?

Poslední komentáře