Ostatní
Dluh vůči správcovi
Ve stanovách máme, že společenství může se souhlasem nadpoloviční většiny podílů pověřit správou jinou osobu (správce). Nekonalo se žádné shromáždění, které by zvolilo správce. Přesto pověřený vlastník uzavřel se svojí firmou mandátní smlouvu na správcovství. Přišlo mi vyúčtování, kdy mám zaplatit nedoplatek 1000 Kč za služby a 5000 Kč za správu objektu. Přiloženy byly faktury mj. za nové vstupní dveře v hodnotě 30.000, oprava nosníku 16.000. Pak i náklady za revize. Všechny faktury byly na správcovskou firmu. Navíc máme ve stanovách, že všechny náklady nad 10.000 Kč (jak opravy, tak investice) musí schvalovat shromáždění.
Kombinované financování zateplení
Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit na konkrétním příkladu, jak se řeší situace, kdy reknstrukci domu chtějí někteří vlastníci hradit jednorázovou platbou namísto úvěrem, který by si bralo SVJ?
Příklad: Chybějící částka na investici je 5 mil. Kč. Pro jednoduchost uvažujme 50 stejných BJ, tzn. 100.000,– Kč/BJ bez úroků. 4 byty chtějí zaplatit předem a „vyvázat“ se tak z úvěru, tzn. zaplatí 400.000,–.
Potřebovala bych přesně polopatisticky popsat, jak se pak postupuje. V jiným vláknech bylo zmiňováno, že se pro tyto mimořádné splátky musí sepsat smlouva o půjčce, a tak v tom případě už vůbec nevím, jak je to pak s úroky, komu je napočítat a jakým vzorcem.
Rocni uzaverka a platnost vyboru...
Dobry den, zajimalo by mne, jestli pokud neni rocni uzaverka hospodareni, tady se to asi nazyva zalohy na hospodareni....../nemyslim tim rozuctovani tepla avody/ a neni ani svolana schuze SVJ,kde by se mel schvalit plan na pristi rok…jestli ma nejake pravomoce vybor a predseda neco z nasich penez platit bez chvaleni a rozvahy na dalsi rok. Dekuji za radu.
lze schůzi společenství dělit na části?
Dobrý den – zajímá mne zda je legální postup nového společenství kdy v našem domě s třemi vchody nesvolají jako dříve schůzi celého společenství , ale pořádají už jen dílčí schůzky jednotlivých vchodů (v různých termínech) – na každé této jednotlivé schůzce mají tak kolem 15% z celého společenství a ty tři schůzky pak dohromady prezentují jako celkovou schůzi. Lze to prosím?
Druhá otázka – lze vůbec sbírat chybějící podpisy u lidí co nebyly na schůzi společenství k nadpoloviční většině jednotlivě chozením po jednotlivých bytech?
Vedení inženýrských sítí přes cizí pozemek
Bytový dům, ve kterém jsou samostatné byty (jednotlivé bytové jednotky jsou uvedeny v katastru nemovistostí), stojí na samostatném pozemku. Dům sousedí se dvěma pozemky (A a B), které nepatří nikomu z domu a ani obci. Jsou v soukromém vlastnictví. Původně dům a pozemky patřily jedomu majiteli, ale později byly dům a pozemky prodány samostatně. K domu je přístup přes pozemek A, v katastru nemovitostí je pro vstup na tento pozemek vloženo věcné břemeno. Přes pozemek B je k našemu domu vedena elektrická přípojka, plynová přípojka, telefonní přípojka, vodovod a kanalizace.
Vlozkovani kominu v celem dome
Dobry den, v nasem dome se chysta vlozkovani kominu dle (udajne) nove vyhlasky. V mem byte se ale spalinova cesta nevyuziva a puvodni vyvod je zastaven novou kuchyni, bojlerem a sadrokartonem. Proto nemam zajem jakkoli do puvodni spalinove cesty zasahovat, tedy minimalne v prostoru nove zrekonstruovane kuchyne. Existuje nejaka zavazna legislativni norma, kvuli ktere i presto musim nove vlozkovani v mem byte v tomto pripade umoznit?
Dekuji za odpoved
Krysl
sklepní kóje
Stačí k rozhodnutí, že společné sklepní prostory začneme využívat jako sklepní kóje nadpoloviční většina hlasů na shromáždění,nebo musí být 100% souhlas? V prohlášení vlastníka máme ve společných částech v suterénu uvedeno: společné sklepy, bývalá prádelna Prádelna v domě není už 50 let, je přesto tímto naším prohlášením z doby, kdy před pěti lety vzniklo SVJ, vymezena jinak než sklepní prostor? V prohlášení není, že jde o prádelnu, ale že jde o bývalou prádelnu… Děkuje Evelína K.
představenstvo
Dobrý den, mám prosbu, nenašla jsem nikde v zákoně, kolika členné musí být představenstvo u bytového družstva? Uteklo mě to někde, je v nějakém § stanoven minimální počet členů představenstva? Děkuji Karolína
Modernizace kuchyně
Asi jsem svůj dotaz umístil do nesprávné kolnky, takže opakuji zde. Chci vyměnit starou kuchyň za novou, včetně nového rozmístění spotřebičů. Přitom chci provést výměnu starého rozvodu vody od vodoměrů do kuchyně (tato část je vlastnictvím uživatele-vlastníka bytu) a úpravu el. rozvodů v kuchyni. Jsem jako vlastník bytu povinen hlásit toto správci, tj. Stavebnímu bytovému družstvu? Děkuji za odpověď na uvedenou e-mailovou adresu.
přednostní uspokojení pohledávek SVJ za neplatičem při rozvrhovém jednání
V našem SVJ máme neplatiče, který dluží za předepsané platby spojené s vlastnictvím a užíváním bytové jednotky a podílu na společných prostorách domu a pozemků již částku přesahující 100 tis. Kč. Postupně jak dluh narůstal byl po četných upomínkách zažalován u OS v Ústí n.L. Byly podány 3 žaloby. Po dlouhé době OS rozhodl o první žalobě s tím, že žalovaná strana je povinna uhradit SVJ dlužnou částku a soudní výlohy.Rozsudek nabyl právní moci. Žalovaná strana se nadále vyhýbá úhradě pohledávek. Uhrazení pohledávky ev. exekučním řízením je, dle vyjádření advokáta, nejisté neb na bj. a souvisejících nemovitostech dlužníka je zástavní právo mimo SVJ i dalšího zástavního věřitele a to za poskytnutí úvěru. Při ev. exekučním řízení má být údajně přednostně uhrazena dlužná částka z první zástavy a náklady exekučního řízení, čímž nezbude na vyrovnání pohledávek SVJ dostatek prostředků . I když pohledávky vlastníků jednotek vzniklé z neplnění povinností uvedených v §13 zákona 72/1994 se při rozvrhovém jednání uspokojí dle občanského soudního řádu z podstaty po daních a poplatcích přednostně nemusí k úhradě pohledávky SVJ resp. ostatních vlastníků jednotek dojít pokud je na nemovitostech dlužníka již první zástava od jiného věřitele.Toto prakticky staví SVJ do nevýhodného postavení. Značná část jednotek je kupována na úvěr s tím, že na jednotku je v souvislosti s úvěrem uzavřena zástavní smlouva. Tím si poskytovatel půjčky jistí její splatnost a současně za poskytnutí vybírá od příjemce úvěru příslušné poplatky.Je to jeho podnikatelská činnost kde event. rizika z nesplácení úvěru může řešit tím, že může rozhodovat o tom zda úvěr poskytne či ne. Naproti tomu SVJ nejsou podnikatelský subjekt a hospodaří jen s prostředky jednotlivých vlastníků jednotek. Členem SVJ se ze zákona automaticky stává nabyvatel jednotky. Přitom SVJ nemůže v žádném případě si nabyvatele jednotek vybírat ani si dopředu jistit řádné úhrady se strany nabyvatele ev. zástavou nemovitosti na případné budoucí dluhy. Navíc vlastník jednotky může kdykoli v průběhu vlastnictví jednotky tuto zastavit s tím, že zástavní věřitel bude mít opět přednost.

Poslední komentáře