Ostatní

Je potřeba hlásit navštěvu SVJ?

Vložil Anonymous, 14. Červen 2011 - 21:58 ::

Dobrý den, Jsem vlastníkem bytové jednotky a jsem single. Mám přítelkyni, která mě navštěvuje, ale nebydlí u mě. Ani mi neplatí nájem či něco podobného. Jsem povinen tuto i když častou návštěvu hlásit při společném rozúčtování záloh, které máme uděláno dle počtu osob v jednotlivých bytech?Děkuji.

Neplatič

Vložil SVJ Myto, 14. Červen 2011 - 15:32 ::

Jsme společenství vlastníků Rokycanova 655, Vysoké Mýto. Máme jednoho neplatiče, jedná se o občana Slovenské republiky, který ve své byt. jednotce nebydlí, obývá ji tzv. družka bez právního důvodu. Konzultace s právníky prozatím nevedla k závěru, kde se soudně domáhat uhrazení stávajícího dluhu a zamezení jeho narůstání( místo byt. jednotky nebo místo bydliště „vlastníka“?)Další problém je, že adresa trvalého bydliště, uvedená v katastru nemovitostí je zřejmě neplatná, upomínky se vracejí s poznámkou adresát neznámý. V místě byt. jednotky je „vlastník“ hlášenpřechodně.

snížená sazba DPH u stavebních prací

Vložil kamilPE (bez ověření), 13. Červen 2011 - 11:47 ::

Dobrý den,

čtu si zákon o DPH (§48 a §48a), nicméně stále to nechápu. V našem domě máme sice podlahovou plochu bytových jednotek více než 1/2 podlahové plochy jednotek, to by snad odpovídalo definici bytového domu dle §48 (pokud se tam jako nebyt nepočítá i podlahová plocha všech společných prostor v domě). Nicméně s ohledem na §48a odst. 7 nesplníme definici bytového domu pro sociální bydlení, neboť máme jeden jediný byt o podlah. ploše cca 160m2.

Nechápu, co z toho tedy pro nás konkrétně vyplývá z hlediska účtování snížené sazby DPH. Rozdíl mezi §48 a §48a u výstavby chápu (na tu se nechystáme), ale u oprav a změny dokončené stavby domu? Například při opravě fasády/střechy bude ve snížené sazbě účtována pouze práce, nebo i materiál, nebo nic?

Platby za odpad

Vložil Verka, 13. Červen 2011 - 6:06 ::

V našem SVJ platíme zálohy za odvoz odpadu dle osob v bytě.Vedlejší dům to platí dle výměry bytu.Samozřejmě je tam mnoho nespokojených majitelů bytů.Samostatně žijící osoba v bytě 3+1,která vyprodukuje minimum odpadu platí 160 Kč měsíčně.Jak je to tedy správně? Podle osob,nebo podle velikosti bytu?

hlasování na shromáždění společenství vlastníků

Vložil p. (bez ověření), 12. Červen 2011 - 17:30 ::

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak je to s hlasování na shromáždění vlastníků jednotek. Náš výbor chce přejít k novému správci nemovitostí a má k tomu 50,65O% hlasů, proti je 49,350% hlasů.My to máme podle velikosti spoluvlastnických podílů. Máme brát, že toto je nadpoloviční většina a že tedy bude odsouhlasen přechod k novému správci nemovitostí? Je toto tříčtvrtinová většina hlasů přítomných členů společenství? Děkuji za rychlou odpověď.

SMUTEČNÍ KYTICE a NAROZENINY

Vložil kytice (bez ověření), 11. Červen 2011 - 13:59 ::

Dobrý den, prosím o Váš názor, zkušenosti a i fakta – za jakých podmínek je možné čerpat finanční prostředky na zakoupení smuteční kytice na pohřeb osoby, která v domě – SVJ 24 bytů – bydlela a to ze společné dlouhodobé zálohy na opravy a údržbu (DZOU), kterou platíme Kč/m2 – tedy dle podílu. Děkuji všem!!

Nový výbor (kde jsem i já) svým rozhodnutím, které bylo i na společné schůzi schromáždění odhlasováno, vyzval ke zrušení tradice starého výboru – zakupování pozorností (kytice, …) a gratulací k významným životním výročím (75let a více) z DZOU pro obyvatele našeho domu. Čtěte dál … díky :o)

Pokuta od SVJ

Vložil it (bez ověření), 11. Červen 2011 - 9:12 ::

Dobry den, rada bych se zeptala, zda muze vybor SVJ udelit pokutu / byla mi pokuta stazena ve vyuctovani za rok, s kterym jsem souhlasila, spetne jsem jsi to uvedomila / pokuta byla dana za SVJ tvrzeni, ze nebyly uklizene prostory na patre ci jine spolecne prostory. SVJ si stanovilo sazebnik, ktery neni nikde k videni. Druha strana, moji najemnici tvrdi, ze uklid spolecnych prostor provadeli dle rozpisu. Dekuji za odpoved.

Dlužník - úroky z prodlení

Vložil sinkognitos, 10. Červen 2011 - 11:36 ::

Dobrý den, prosím o informaci, podle jakého zákona lze na dlužníkovi společenství vymáhat úroky z dlužné částky(zálohy+fond oprav)? Vím, že je dlužník povinnen hradit tyto platby dle zákona 72/1994 Sb., ale dle jakého zákona mu přičíst úrok z prodlení? Pokud bychom chtěli zakomponovat formulaci o úrocích do stanov společenství, v jaké max. výši? Děkuji J.

rezignace předsedy výboru

Vložil krejcifin, 10. Červen 2011 - 0:24 ::

Dobrý den, shromáždění svj zvolilo nový výbor v počtu 5-ti členů, který dostal za úkol připravit nové stanovy. Po dvou měsících předseda rezignoval na svou funkci a já jsem povinen ho zastupovat. Nemám v tomto moc zkušeností a podle vašich diskuzí jsem dospěl k názoru, že v našem případě skoro vše je v rozporu s právními předpisy a našimi stanovami. Mohl by mi prosím někdo v bodech poradit jakým způsobem nyní postupovat? Chtěl bych nechat ukončit činnost stávajícího výboru, schválit nové stanovy, zvolit nový výbor a program činnosti nového výboru aby to bylo v souladu s právními předpisy.Potřebuji to udělat pokud možno v jeden den, protože se blíží prázdniny a nebude možné dva měsíce svolat většinu svj.

Jak napadnout neférové hlasování

Vložil Petr-B, 9. Červen 2011 - 23:22 ::

V našem domě právě probíhá odsouhlasená rekonstrukce, jejíž součástí je i výměna zábradlí lodžií. Při jejím schvalování bylo slíbeno, že nové zábradlí zůstane stejné – s tyčkami, kdy je přes mezery vidět ven, což pro mě a mou rodinu bylo velmi důležité (máme byt s hezkým výhledem) a s tímto ujištěním jsem svým hlasem rekonstrukci schválil.

Nyní však probíhá nové hlasování (per rollam) o změně projektu na zábradlí s matným sklem. Já jsem proti, ale vypadá to že 3/4 většina bude pro. Toto nové hlasování mi vůbec nepřijde příliš férové – kdyby totiž bylo skleněné zábradlí součástí původního projektu, je pravděpodobné, že původní projekt rekonstrukce by se vůbec neschválil.

Dále mi vadí, že

Syndikovat obsah