Ostatní
Je potřeba hlásit navštěvu SVJ?
Dobrý den, Jsem vlastníkem bytové jednotky a jsem single. Mám přítelkyni, která mě navštěvuje, ale nebydlí u mě. Ani mi neplatí nájem či něco podobného. Jsem povinen tuto i když častou návštěvu hlásit při společném rozúčtování záloh, které máme uděláno dle počtu osob v jednotlivých bytech?Děkuji.
Neplatič
Jsme společenství vlastníků Rokycanova 655, Vysoké Mýto. Máme jednoho neplatiče, jedná se o občana Slovenské republiky, který ve své byt. jednotce nebydlí, obývá ji tzv. družka bez právního důvodu. Konzultace s právníky prozatím nevedla k závěru, kde se soudně domáhat uhrazení stávajícího dluhu a zamezení jeho narůstání( místo byt. jednotky nebo místo bydliště „vlastníka“?)Další problém je, že adresa trvalého bydliště, uvedená v katastru nemovitostí je zřejmě neplatná, upomínky se vracejí s poznámkou adresát neznámý. V místě byt. jednotky je „vlastník“ hlášenpřechodně.
snížená sazba DPH u stavebních prací
Dobrý den,
čtu si zákon o DPH (§48 a §48a), nicméně stále to nechápu. V našem domě máme sice podlahovou plochu bytových jednotek více než 1/2 podlahové plochy jednotek, to by snad odpovídalo definici bytového domu dle §48 (pokud se tam jako nebyt nepočítá i podlahová plocha všech společných prostor v domě). Nicméně s ohledem na §48a odst. 7 nesplníme definici bytového domu pro sociální bydlení, neboť máme jeden jediný byt o podlah. ploše cca 160m2.
Nechápu, co z toho tedy pro nás konkrétně vyplývá z hlediska účtování snížené sazby DPH. Rozdíl mezi §48 a §48a u výstavby chápu (na tu se nechystáme), ale u oprav a změny dokončené stavby domu? Například při opravě fasády/střechy bude ve snížené sazbě účtována pouze práce, nebo i materiál, nebo nic?
Platby za odpad
V našem SVJ platíme zálohy za odvoz odpadu dle osob v bytě.Vedlejší dům to platí dle výměry bytu.Samozřejmě je tam mnoho nespokojených majitelů bytů.Samostatně žijící osoba v bytě 3+1,která vyprodukuje minimum odpadu platí 160 Kč měsíčně.Jak je to tedy správně? Podle osob,nebo podle velikosti bytu?
hlasování na shromáždění společenství vlastníků
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak je to s hlasování na shromáždění vlastníků jednotek. Náš výbor chce přejít k novému správci nemovitostí a má k tomu 50,65O% hlasů, proti je 49,350% hlasů.My to máme podle velikosti spoluvlastnických podílů. Máme brát, že toto je nadpoloviční většina a že tedy bude odsouhlasen přechod k novému správci nemovitostí? Je toto tříčtvrtinová většina hlasů přítomných členů společenství? Děkuji za rychlou odpověď.
SMUTEČNÍ KYTICE a NAROZENINY
Dobrý den, prosím o Váš názor, zkušenosti a i fakta – za jakých podmínek je možné čerpat finanční prostředky na zakoupení smuteční kytice na pohřeb osoby, která v domě – SVJ 24 bytů – bydlela a to ze společné dlouhodobé zálohy na opravy a údržbu (DZOU), kterou platíme Kč/m2 – tedy dle podílu. Děkuji všem!!
Nový výbor (kde jsem i já) svým rozhodnutím, které bylo i na společné schůzi schromáždění odhlasováno, vyzval ke zrušení tradice starého výboru – zakupování pozorností (kytice, …) a gratulací k významným životním výročím (75let a více) z DZOU pro obyvatele našeho domu. Čtěte dál … díky :o)
Pokuta od SVJ
Dobry den, rada bych se zeptala, zda muze vybor SVJ udelit pokutu / byla mi pokuta stazena ve vyuctovani za rok, s kterym jsem souhlasila, spetne jsem jsi to uvedomila / pokuta byla dana za SVJ tvrzeni, ze nebyly uklizene prostory na patre ci jine spolecne prostory. SVJ si stanovilo sazebnik, ktery neni nikde k videni. Druha strana, moji najemnici tvrdi, ze uklid spolecnych prostor provadeli dle rozpisu. Dekuji za odpoved.
Dlužník - úroky z prodlení
Dobrý den, prosím o informaci, podle jakého zákona lze na dlužníkovi společenství vymáhat úroky z dlužné částky(zálohy+fond oprav)? Vím, že je dlužník povinnen hradit tyto platby dle zákona 72/1994 Sb., ale dle jakého zákona mu přičíst úrok z prodlení? Pokud bychom chtěli zakomponovat formulaci o úrocích do stanov společenství, v jaké max. výši? Děkuji J.
rezignace předsedy výboru
Dobrý den, shromáždění svj zvolilo nový výbor v počtu 5-ti členů, který dostal za úkol připravit nové stanovy. Po dvou měsících předseda rezignoval na svou funkci a já jsem povinen ho zastupovat. Nemám v tomto moc zkušeností a podle vašich diskuzí jsem dospěl k názoru, že v našem případě skoro vše je v rozporu s právními předpisy a našimi stanovami. Mohl by mi prosím někdo v bodech poradit jakým způsobem nyní postupovat? Chtěl bych nechat ukončit činnost stávajícího výboru, schválit nové stanovy, zvolit nový výbor a program činnosti nového výboru aby to bylo v souladu s právními předpisy.Potřebuji to udělat pokud možno v jeden den, protože se blíží prázdniny a nebude možné dva měsíce svolat většinu svj.
Jak napadnout neférové hlasování
V našem domě právě probíhá odsouhlasená rekonstrukce, jejíž součástí je i výměna zábradlí lodžií. Při jejím schvalování bylo slíbeno, že nové zábradlí zůstane stejné – s tyčkami, kdy je přes mezery vidět ven, což pro mě a mou rodinu bylo velmi důležité (máme byt s hezkým výhledem) a s tímto ujištěním jsem svým hlasem rekonstrukci schválil.
Nyní však probíhá nové hlasování (per rollam) o změně projektu na zábradlí s matným sklem. Já jsem proti, ale vypadá to že 3/4 většina bude pro. Toto nové hlasování mi vůbec nepřijde příliš férové – kdyby totiž bylo skleněné zábradlí součástí původního projektu, je pravděpodobné, že původní projekt rekonstrukce by se vůbec neschválil.
Dále mi vadí, že

Poslední komentáře