Ostatní

Majoritní vlastník blokuje ostatní

Vložil Ing. Karel Valový (bez ověření), 28. Červen 2011 - 16:02 ::

Jsem místopředseda SVJ, kde nasala patová situace. Říkejme paní Š. koupila starý dům, svými společnostmi jej rekonstruovala a prodávala byty. Sama si nechala 52%. Její vlastnictví bytů bylo zpochybněno žalobou u soudu, kde se žalující (bývalý spolupodnikatel s paní Š. a profesně právník)dožaduje zrušení jejího vlastnictví, poněvadž jako jednatelka společnosti zneužila své postavení a byty nekoupila v souladu se zákonem. Dokud ale soud nerozhodne (cca 5 let) je pořád majoritním vlastníkem. Vzkázala nám, že si můžeme schůzovat jak chceme, že nebudeme ani usnášení schopní (je nás jen 48%), nemůžeme změnit stanovy, nemůžeme vlastně nic.

T 02 B(lééé)

Vložil 566a567, 25. Červen 2011 - 22:37 ::

Dobrý den!

Lidi, mám velikou prosbu!

Nemáte někdo statistický výkres (klidně mi stačí i jen *.jpg) stavební soustavy T02B? Konkrétně tedy potřebuji levý byt – obvykle 3+1.

Jedná se o ten panelák, jak je hodně starý, obvykle stavený nikoli z panelů, nýbrž z cihelných bloků. Jako jeden z mála má podélný nosný systém. Schodiště s luxferami, hrozně hluboký obývák zasahující až před nosnou příčku, která je v tom obýváku jakýmsi portálem, protože tam je překlad. Když ne zděná, tak to mělo dokonce ještě sololitová jádra, pokojík hned vedle kuchyně, do kuchyně vede jakási chodba z předsíně – jako průchod vedle jádra. Okna se tam střídají dvoukřídlová a tříkřídlová, obýváky mají pravý, předsunutý, balkón, a tudíž francouzské okno a u něj ještě klasické okno dvoukřídlové. Úplně staré provedení mělo i komíny a v kuchyni místo pro sporák na tuhá paliva, k tomu i sedlovou střechu. Novější měly střechu potom už rovnou.

Neodsouhlasená výše záloh na schůzi

Vložil palucio (bez ověření), 24. Červen 2011 - 12:23 ::

Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné vymoci po neplatičích příspěvků na správu domu a záloh na úhradu za služby jejich dlužné částky i v případě, že po založení našeho SVJ až dosud nebyla písmně na schůzi SVJ schválena výše záloh (schváleno pouze ústně). Při zakládání SVJ neměl nikdo z členů SVJ zkušenosti s touto činností. Děkuji

změna stanov-počet členů výboru a funkčího období v praxi

Vložil Waldik (bez ověření), 23. Červen 2011 - 0:25 ::

Dobrý den.Jsem pravidelným návštěvníkem tohoto portálu a využívám zdejší užitečné rady. Ale nikde jsem nenašel naši situaci. Prosím o radu jak postupovat když chceme změnit ve stanovách počet členů výboru z 5 na 3 a zkrátit funkční období z 5let na dva roky. Současný výbor je řádně zvolen před rokem a půl. Tedy má ještě před sebou 3,5roku. Nikdo z výboru nemá zájem odstoupit. Napadlo mne několik řešení, ale nevím zda jsou správná. 1) dva z výboru by podali rezignaci a vše by pokračovalo dále. Kdy jim ale skončí funkční období? 2) Shromáždění odvolá buď dva členy nebo všechny (a budou nové volby jen třech).Jistě jsou i jiné možnosti.

Prodej půdního prostoru

Vložil Martina Blahušová, 20. Červen 2011 - 12:42 ::

Jeden majitel z SVj se rozhodl prodat byt a noví majitelé by měli zájem odkoupit i část spol.prostoru-půdy. Příjem z tohoto prodeje zdaní daní z příjmu každý člen podle podílů sám nebo jako celek SVJ?

Výstavba přístřešku pro auto

Vložil Borůvka, 20. Červen 2011 - 10:37 ::

Dobrý den, koupili jsme s manželem byt v cihlovém domě s deseti bytovými jednotkami, každá jednotka má k dispozici jedno parkovací stání, které využívá dle svého uvážení – parkování, posezení, gril, garáž. Rádi bychom si postavili přístřešek pro auto, můžete mi, prosím, poradit, jaký je správný postup, abychom později neměli problémy. Předsedkyně SVJ nám sdělila, že si každý na tomto přiděleném místě může dělat co chce, ale mně se to nezdá, i když tři vlastníci jednotek už si přístřešek postavili, jiní vybudovali záhony apod. Jsme nováčci, byt vlastníme 3 měsíce.

Oprava hydroizolace domu

Vložil J.Jankovič (bez ověření), 18. Červen 2011 - 23:27 ::

Prosím o radu v následujícím. Jsme panelový dům a máme výrazným způsobem porušenou hydroizolaci v jedné části domu. I při malém dešti je ve sklepech voda. Víme kde je příčina, víme jakým způsobem se voda dostává do domu. Uvedená závada byla již několikrát na programu schůze, z uvedeného důvodu byla svolána mimořádná schůze. Žádná ze schůzi nebyla usnášeníschopná. Závadu je nevyhnutné odstranit a členové společenství, kteří se schůzí zůčastňují odstranit závadu požadují. Všechny možnosti schválení opravy hydroizolace členy společenství jsme vyčerpali.

odstoupení z výboru SVD bez zvolení nového výboru

Vložil mn (bez ověření), 16. Červen 2011 - 17:33 ::

Dobrý den, mám dotaz, zda může odstupit domovní výbor společenství vlastníků domu bez zvolení nového výboru na shromáždění, které nebylo usnášení schopné? Tomuto výboru jsme na shromáždění 6.6.2011 předali reklamaci vyúčtování za teplo 2010, dopisem bylo nám odpovězeno 16.6.2011, že již nemohou naši reklamaci řešit, protože odstoupili z funkce ke dni 1.6.2011. Na zápise ze schůze ze dne 6.6.2011 je však napsáno, že odstupují ke dni 6.6.2011. Můžete nám prosím poradit, jak tuto situaci máme řešit dál, kdo nyní bude svolávat shromáždění?

Likvidátor

Vložil Synková (bez ověření), 16. Červen 2011 - 13:48 ::

Dobrý den,chtěla bych se poradit, co dělat v případě, že mi likvidátor družstva nereaguje na doporučené dopisy. Jedná se mi o zpřístupnění informací o odběrech elektřiny, kdy evidentně družstvo platilo spotřebu za dva elektroměry, přičemž pouze jeden elektroměr byl na společné prostory v domě. Druhý patřil původně ke kanceláři družstva, která byla přebudována na byt, který byl předsedou družstva spolu s majitelem stavební fi (která bytový dům stavěla) pronajímán. Zjistili jsme to nyní při převodu bytů do SVJ, při odhláškách elektřiny. ČEZ nám ale tyto údaje nechce poskytnout a likvidátor se vyjádřil, že účetnictví družstva je již uzavřeno a nebude se rozšiřovat okruh lidí, kteří do něho mohou nahlížet.

domovní důvěrník neplní své povinnosti

Vložil Anonymous, 15. Červen 2011 - 4:37 ::

Prosím Vás kam se obrátit se stížností na domovního důvěrníka,který neplní své povinnosti,např. neinformuje nájemníky o dění kolem bytů-schůzky by měly být svolávány 2× ročně,nepředkládá faktury za společnou elektriku,nenechá vyvážet septik,který již prostupuje na společnou chodbu,nechal jse ho i vyvézt a odmítl mi přispět.Je zde velmi špatná komunikace(prak­ticky žádná)mezi nájemníky,společné prostory tento důvěrník zaskládal svým harampádím,bytové družstvo mu uložilo do kdy mají bý prostory uvolněny,ale nic se nestalo-před půl

Syndikovat obsah