Ostatní

Hlasování na shromáždění - PRO/PROTI/ZDRŽEL se.

Vložil Předseda SVJ, 12. Srpen 2011 - 8:51 ::

Zdravím kolegy diskutéry, řešíme jeden podle mého nepříliš důležitý problém, který by ale mohl zasloužit osvětu: Když se hlasuje na shromáždění, tak je X% PRO. Ostatní, co nehlasují PRO: mají se do zápisu uvádět ideálně jak? Proti? Zdrželi se? Díky! :)

Vyúčtování záloh za rok 2010 - přeplatek

Vložil Jan Šídlo (bez ověření), 11. Srpen 2011 - 17:48 ::

Naše SVJ v domě předalo správu domu BD (družstvu ) který je majoritní vlastník bytů v domě.Zasíláme platby na účet BD (služby) a správu domu SVJ. Při vyúčtování za služby BD které jsem obdržel v červnu družstvo odmítá mě přeplatek zaslat na můj účet. Je možné družstvo přimět k zaslání přeplatku,aniž mám nějaké finační závazky k BD. Díky za odpověď.

Zákon 101/2000 Sb. aplikovaný v SVJ

Vložil rivr, 11. Srpen 2011 - 6:43 ::

Dobrý den,

zajímalo by mne zda by někdo věděl jak je to se zpracováním osobních údajů dle zák.101/2000 v SVJ. Jde mi o to zda když se SVJ rozhodne, že některé činnosti spojené se správou domu vyhradí a deleguje je na Správce – zda musí mít souhlas každého jednoho Vlastníka k takovému to předání (např jde jak o zpracování bankovních výpisů tak o předpisy záloh a vedení ůzné evidemnce). Vím že „zveřejněním“ dle §4/j není „zveřejnění čehokoli“ se týká činnosti SVJ mezi Vlastníky navzájem
lze ale:

platby za nespolečné části domu

Vložil ZdeněkJ. (bez ověření), 8. Srpen 2011 - 21:40 ::

V domě, kde jsou všechny byty v osobním vlastnictví, nebyly do společných částí domu zařazeny ani okna ani lodžie a tudíž nejsou uvedeny v prohlášení vlastníka domu jako společné části. Ještě před vytvořením SVJ si někteří vyměnili okna za nová na vlastní náklady. Nyní při přípravě rekonstrukce celého domu chce výbor za podpory dalších spoluvlastníků ze společného fondu oprav a úvěru nechat uhradit všechny okna (i ty dříve vyměněná) a také uhradit náklady na opravy lodžií. Na mé námitky, že to nelze, protože uvedené části domu nejsou společné je obvyklá odpověď že je to nezajímá, že „si to odhlasují“ apod. Jakékoliv mé dosavadní argumenty jsou neúčinné. Nevidím jinou cestu než nechat uvedené platby proběhnout a pak se proti tomu právně bránit, např.žalobou, což je mi silně proti srsti. Pokud soud rozhodne o nezákonnosti daného postupu, kdo je povinen neoprávněně vyplacené peníze vrátit zpátky do majetku SVJ, vzhledem k tomu, že členové výboru mají hmotnou zodpovědnost? Má někdo zkušenosti se soudním řešením takové problematiky?

Co je myšleno pod pojmem „Shromáždění musí být svoláno … a to do 30 dnů od doručení této žádosti“.

Vložil Erik (bez ověření), 8. Srpen 2011 - 10:42 ::

Dle stanov SVJ je textace: Shromáždění musí být svoláno též, požádá-li o to s uvedením návrhu pořadu jednání nejméně takový počet členů společenství, kteří mají alespoň jednu čtvrtinu všech hlasů, a to do 30 dnů od doručení této žádosti.

Je tím myšleno, že oznámení o konání schůze má být doručeno členům a v něm může být termín schůze jakýkoliv po termínu „do 30dnů od doručení žádosti“, nebo je tím myšleno, že do 30dnů se musí konat schůze?

Z logiky věci by to mělo být tak, že 25% lidí dodá výboru žádost o svolání schůze shromáždění a v žádosti uvede i návrh pořadu jednání (případně dle potřeby dodá odůvodnění – potřebné vysvětlení k některým bodům = tedy připraví podklady pro jednání shromáždění a Výbor by do návrhu pořadu neměl nijak zasahovat.

Výměna sklepa

Vložil ewe (bez ověření), 4. Srpen 2011 - 15:15 ::

Dobrý den, jsem vlastníkem bytu. K bytu patří sklep, který je s dalšími dvěma sklepy a společným prostorem, v kterém je okno, pod uzamčením. Můj sklep je u okna. Na žádost jednoho z těchto dvou vlastníků jsem sklep dočasně vyměnila za sklep prostřední s tím, že až se bude onen vlastník stěhovat, sklep nám vrátí, na sklepech jsou čísla shodná s bytovým čisly. Vlastník se odstěhoval, sklep nám nevrátil s tím, že ho už prodali s bytem a že to už nejde. Nový vlastník, který náš sklep koupil, věděl, že se stěhuje do jiného sklepa, protože na sklepě je číslo. Vyboural příčky a rozšířil sklep o menší polovinu společného prostoru a tím nám znemožnil užívat okno. Není s ním žádná domluva, sdělil nám, že to nedá do původního stavu, ani když se budeme soudit. Prosím Vás o radu, jak mám spostupovat, aby nám sklep vrátil a hlavně uvedl do původního stavu. Výbor společenství to neřeší, protože pan „DRZÝ“ je jejich kamarád.

Zavírání dveří

Vložil PETROLÍNEK, 2. Srpen 2011 - 10:10 ::

Hezký den, mohl by mi prosím někdo poradit? Jeden nájemík u nás v domě nechává vědomně otevřené dokořán boční vchodové dveře. Třeba i v 6:00 hod. ráno. Argumentuje tím, že když mohou být otevřené v průběhu dne hlavní vchodové dveře, tak bude nechávat boční on. Už se 2× stalo, že bočními dveřmi, které vedou do sklepa a nikdo na ně nevidí, vnikl do sklepa zloděj a vykradl sklepy.Pokud přez den zůstanou vchodové dveře otevřeny…asi na hodinu kvůli větrání, tak hned vedle dveří je balkon, na kterém sedí důchodce a sleduje, aby nikdo cizí do bytovky nevešel.

Co s kverulanty?

Vložil člověk (bez ověření), 1. Srpen 2011 - 15:44 ::

Také máte kverulanta v domě? S ničím nesouhlasí, píše udání na všechny strany, podává jedno trestní oznámení za druhým a protože dosud nikde neuspěl, stále vymýšlí, jak napadat výbor i jednotlivé majitele bytů. Hloupost tohoto člověka je neskutečná a o to horší, že on to tak sám necítí. Je pro smích všude, kde si stěžuje. Že tím zdržuje všechny od pořádné práce mu ani na mysl nepřijde.

prodej družstevního bytu

Vložil Pavlína (bez ověření), 31. Červenec 2011 - 15:52 ::

Dobrý den, právě prodáváme družstevní byt.přišli se na něj podívat prima maldí lidé,slevila jsem jim 30t a slíbila,že většinu věcí zde necháme,To s radostí přijali.Problém začal když se 3 hodiny snažili v realitce přesvetčit,že cena byla i s provizí,na což jsem měla naštestí mail,jako dukaz s pánem.Jelikož my se z bytu stehujeme do baráčku,platbu za byt převedeme okamžite na majitele baračku a ti zase kupují byt.S real.makleřem jsme byli domluveni,že po přepsání bytu a podepsání nájemní smlouvy,dostaneme peníze na náš učet a pak bude nějaky čas na vystehování a proběhne následný protokol o předání media,atd.Kupu­jící,ale chce dát peníze až po předání bytu a naše odhlášení se z trvalého bydlište,ale kam se máme přihlásit?.

Jak na dlužníka?

Vložil BoSa, 30. Červenec 2011 - 21:24 ::

Dobrý večer,

v našem SVJ (19 bytových jednotek) máme jednu černou ovci, která neplatí za služby, vodu, fond oprav, teplo atd. Vzhledem ke skutečnosti, že bytová jednotka dlužníka je na hypotéku (zástavní právo smluvní), domníváme se (zatím) že nelze téměř jakkoli nalézt nástroj, jak dlužníka přimět k placení a doplacení dluhu, který neustále narůstá. Proběhl i soudní proces, kde byla žalována část dluhu a díky deklarovanému stavu nízkých příjmů dlužníka, byla hladina splátek stanovena na cca 1500,– Kč měsíčně.

Na schůzích padají návrhy na zastavení vody, tepla a podobné nátlakové řešení, která pravděpodobně nejsou v mezích zákona a také jsou těžko technicky proveditelná.

Syndikovat obsah