Ostatní
Změna jména ve výboru
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co je potřeba zaslat na OR, když členka výboru se provdala a tudíž má jiné příjmení? Děkuji Petra
Převod půdních prostor bez výstavby
Dobrý den, chtěl bych vás poprosit o radu, sice jsem tu pročítal hodně staších příspěvků, ale jsem z toho tak nějak jelen :) Chtěl bych v činžovním domě odkoupit půdní prostory, které se nevyužívají. Ale nechtěl bych tam nic stavět, možná v budoucnu za nějakých 5 let. 100% souhlas všech majitelů jednotek a podílů na domě k odkupu a následné výstavbě bytů mám, ale je třeba uzavírat smlouvu o výstavbě a zadávat někomu projekt, když tam nic stavět zatím nechci a ani nevim, jak se v budoucnu prostory využijí, myslím na jak velké byty atd.? Dají se půdní prostory prohlášením vlastníka vyjmout ze společných prostor a převézt např na nebytový prostor?
pozemky-plot
Dobrý den,
vyznáte se někdo v pozemcích? Může si SVJ oplotit pozemky, které k domu přísluší, a které jsou v katastru označeny jako zeleň-ostatní plocha či ostatní komunikace-ostatní plocha?
Jedná se prostě o travnaté plochy, které lákají k venčení psů. Ale někdo mi říkal, že jsou to veřejně přístupná místa, na která nemůžeme zakazovat vstup.
Tak nevím…
Díky Z.P.
Kam všude je možné zaslat "platnou" upomínku neplatiči ??
máme spolumajitele – nepaltiče. byt je pronajatý, zálohy nehradí, vyúčtování neuhradil. Doporučené dopisy se vrací jako nedoručitelné, obyčejná pošta je neprokazatelná. Moje otázka je následující – podle RČ z katastru jsem našel neplatiče na Justici jako jednatele s.r.o. Toto s.r.o nemá ale s naším domem nic společného. Otázka zní – pokud pošlu doporučený dopis s upomínkou a fakturou na tuto s.r.o. – k rukám jednatele – je to platné doručení ?? Pokud pošlu upomínku a fakturu datovou schránkóu na danou s.r.o. – prokazatelně jsem doručil fakturu ?? Je to pro případný soudní spor relevantní ??
Lodžie
To, že balkon je společnou částí domu vymezuje zákon č.72/1994 Sb. (paragraf 2, písm.g). Ale lodžie,která není totéž co balkon zde uvedena není. Proto se ptám zda i lodžie je ze zákona společnou částí domu?
Běžné opravy - jak to řešíte u vás?
Dobrý den všem,
v zákonu o vlastnictví bytů § 11 odst. 5 je uvedeno, že „jde-li o modernizaci, rekonstrukci, stavební úpravy a opravy společných částí domu … postačuje souhlas 3/4 většiny všech vlastníků jednotek“. (Ponechávám teď stranou, zda se „3/4 všech vlastníků“ myslí 3/4 všech spoluvlastnických podílů nebo 3/4 lidí).
Chtěl jsem se zeptat, jak si tento paragraf vykládáte ve vašich SVJ? Po pravdě řečeno neznám moc společenství, kde by každou (byť sebemenší) opravu řešili na shromáždění. Kromě toho ve společenstvích, které znám, se na shromáždění obvykle schází sotva jen těch potřebných 50% vlastníků (hlasů), natož pak 3/4 celého baráku. Pokud bychom u nás každou opravu (např. opravu přístřešku nad vchodovými dveřmi nebo opravu zárubní či dlažby) měli řešit na shromáždění a schvalovat ji 3/4 všech vlastníků, nikdy bychom v našem domě nic neopravili.
Členství ve výboru SVJ a v kontrolní komisi družstva
Dobrý den,
Jsem členem výboru SVJ a současně i členem kontrolní komise družstva. Vzhledem k tomu, že představenstvo družstva dělá vše možné i nemožné, aby nemohlo být normálně kontrolováno a protože jsem se nedal, tak mi představenstvo poslalo sdělení, že podle § 194/odst. 7 Obchodního zákoníku mi moje funkce v KK zaniká. Vytýká mi porušení zákazu konkurence a neslučitelnost funkcí. Považuji to za absurdní a nezákoné. Nemáte se stejmým postupem představenstva družstva někdo zkušenosti?
ILB
Omezení hlasovacích práv
Dobrý den,
zajímalo by mne zda může na něco „narazit“ následující záměr
v SVJ: Záměr je upravit Stanovy takto:
- 1. člen platného Výboru je vyloučen z hlasování o otázkách vlastní volby nebo o ukončení svého setrvání ve Výboru
- 2. Vlastník je vyloučen z hlasování o věcech týkající se soudních sporů nebo jejich přípravy vedeného SVJ proti Vlastníkovi samému případně o připojení se do insolvěnčního řízení vedenému s Vlastníkem
- 3. pro body 1. a 2. platí, že nemohou být nahrazeny ani udělenou plnou mocí
napadání výboru
Dobrý den, již několikrát jsem jako předsedkyně byla napadána jednotlivými vlastníky. Děláme revitalizaci domu, vše co se nechává dělat je odsouhlaseno i s konečnou podobou domu (barvy apod.) vlastníky, přesto se vlastníkům stále něco nelíbí a každý by to dělal lépe a jinak a neustále na mě útočí. Zbytek výboru nedělá nic. Nyní jedna z vlastníků chce podat na výbor žalobu, že nic nedělá ve věci jejich bytů do kterých cca měsíc zatékalo střechou. Firma,která střechu dělala nebyla schopna zajistit, aby přestalo zatékat do bytů, měli jsme i stavební dozor a ten tvrdil, že je na střeše vše v pořádku, po měsíci se vyměnila firma a stavební dozor se vyhodil, jiná firma již střechu dodělala a nyní tam nezatéká.
volba výboru
Dobrý večer, mám dotaz, chybí nám třetí člen výboru, byla svolána již 2× schůze ale sešlo se nás méně než 50 %. Jelikož nejsme schopní se sejít v nadpoloviční většině jak tedy máme zvolit třetího člena výboru? Děkuji za odpověď s pozdravem Eva M.

Poslední komentáře