Ostatní
Byt z exekuce a jeho závazky u SVJ
Pokud vydražím byt z exekuční dražby a zajistím vystěhování dlužníka, můžu mít jistotu, že se změnou majitele bytu na mne nepřejdou jeho dluhy, které on má eventuálně vůči SVJ? Naveďte mne prosím na příslušné zákony a paragrafy, děkuji.
(já to tedy nevím, kolik tam dluží – ale vzhledem k tomu, že dlužník má skutečně závazky úplně všude, celkem pochybuji o tom, že by řádně platil společné služby, fond oprav, atd. – navíc dům je po revitalizaci, takže splátka do FO je značná. Možná je chyba, že se SVJ nepřihlásili jako věřitel a tudíž dluh vůči SVJ není touto exekucí řešen)
Smrt předsedy výboru
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak postupovat v případě smrti předsedy výboru ( mého manžela). Zatím nejsem žádným způsobem schopná donutit členy společenství a členy výboru, aby si zvolili nového předsedu. Poraďte mi prosím, jestli existují nějaké právní kroky, či jiný způsob, jak dosáhnout volby nového předsedy. Děkuji Kohlmannová
Předseda výboru
Dobrý den,
rád bych se podělil o nepříjemné zkušenosti s jednáním našeho pana
předsedy v bytovém domě v Liberci, kde jsem se v letošním roce
přistěhoval a kde vzniklo SVJ na podzim roku 2009.
Pan předseda, který zde žije již několik desítek let, se k nájemníkům
chová jako „monarcha“. Jeden z příkladů: V letošním roce se měla
provádět rekonstrukce střechy, které předcházelo zpracování PD. Náš
pan předseda si pozval projektanta na schůzi, kde nám byly sděleny
podmínky. Jak se později ukázalo, neproběhlo žádné výběrové řízení
na dodavatele PD. Na jaře letošního roku pan předseda zaslal všem
vlastníkům pozvánku s touto informací: Výběr dodavatele na generální
opravu střechy. Bohužel my vlastníci jsme nedostali možnost sehnat
dodavatele a to jenom proto, že nám pan předseda zapůjčil PD pouhých
10 dnů před plánovanou schůzí, kde mělo dojít k výběru dodavatele, a
4 dny před termínem odevzdání cenových nabídek do rukou pana
předsedy.
Převod dluhu a placení pohledávek.
Dobrý den, ráda bych se zeptala … zda lze převést dluh zanikajícího družstva na SVJ? … dále, zda může být tento dluh splacen z prostředků fondu na opravdu SVJ? Ocitla jsem se v situaci, kdy jsem jako majitelka bytu v OV, který jsem už jako byt v OV koupila, byla postavena do situace, kdy z mých prostředků určených do fondu oprav, má být hrazen dluh bývalého družstva, respektive uhrazen jeho likvidátor, kterého já jsem nebyla nikdy členem a nemám s jeho likvidací, dle mého názoru nic společného. … ráda bych věděla, zda jsem v právu a zda mohu, v případě, že budou prostředky bývalých družstevníků z fondu oprav použity, žádat vrácení totožného podílu z jednotky zpět na svůj účet.
Začátek topné sezony v činžovním domě.
Dobrý den.Kdo prosím vás rozhoduje o tom kdy se v domě SVJ pustí topení?Jsou na to nějaké směrnice nebo snad zákon?Problém je v tom že někomu je zima,a někomu ne.Mám právo čerpat teplo za které řádně platím hned začátkem topné sezony?V činžovním domě máme svůj plynový kotel.
Kontrola na Zelenou úsporám
Zdravím všechny příjemce dotace Zelená úsporám. Chtěl bych se zeptat na zkušenosti s kontrolou ze SFŽP na dodržení dotačních podmínek. Už ji někdo absolvoval? Přišli nečekaně nebo se ohlásili předem? Jak to probíhalo?
Vzorové stanovy-termín plateb-neplatiči-dříve platili-řešení-judikát
Dobrý den,
naše SVJ má vzorové stanovy ve kterých není přesně určen termín k zaplacení zálohových plateb. Současní neplatiči(dvě byt.jednotky) v minulosti (po dobu několika let) platili řádně vždy do konce příslušného měsíce. Zhruba rok neplatí vůbec, na doporučeně zaslanou upomínku reagovali emailovou odpovědí, že budou platit až najednou na konci roku. Bylo jim emailem odpovězeno, že platit až na konci roku zpětně nelze a proč.
Otázka:
Zakládají jejich pravidelné a řádné platby v minulosti oprávněnou možnost po nich nezaplacenou částku soudně vymáhat, přesto, že ve stanovách není určen termín k zaplacení zálohových plateb?
Fond Oprav
Dobrý den, kolik musí zůstat na fond oprav peněz, je to zákonem dané ?
údaje uvedené na vyúčtování
ve vyhlášce 372 je v §7 uvedeno: 2) Ve vyúčtování vlastník uvede:
- za zúčtovací jednotku odděleně spotřebu tepelné energie na vytápění,spotřebu tepelné energie na ohřev užitkové vody v GJ a množství vody v m3 spotřebované na poskytování teplé užitkové vody.
pokud správně chápu, zůčtovací jednotka je barák. jak máme správně uvést množství vody na poskytování TUV, když
- barák má vlastní výměník pro přípravu tepla a teplé vody
- tedy vodoměr na vstupu do výměníku je mi na nic,
- vodoměr na výstupu TUV nelze, protože voda z výměníku cirkuluje ??
okna a narušení vzhledu domu
Dobrý den, také bych byla ráda za radu. Jsme SVJ, panelový dům o 19 bytech, a jednom vchodu. V domě si majitelé začali měnit okna na své náklady. Původní okna jsou dvoj-dílná. Většina vlastníků zachovala vzhled domu, až na jeden byt, jsou zde plastová okna troj-dílná.. Moje otázka je, zda tento majitel bytu si může dát okna jaká chce, nebo musí respektovat zbytek domu?? Nebo zda by se nemělo hlasovat o vzhledu domu, když tyto okna totálně narušili vzhled celého domu. A co se s tím nechá dělat zpětně? Dle názoru stavebního úřadu si majitel může dělat co chce, což se mi nezdá..

Poslední komentáře