Ostatní
Vrácení částky DPH
Dobrý den, Společenství vlastníků je povinné uhradit dodavatelským firmám faktury (za teplo, elektřinu, stavební úpravy, atd.) včetně DPH. Je oprávněno požádat o vrácení příslušné částky DPH s ohledem na specifické postavení dané zákonem č. 72/1994 Sb. o vlastníctví bytů?
zabrani mistnosti ve spolecnem vlastnictvi SVJ jednim majitelem bytu
Dobry den
Nas vybor SVJ byl na zacatku roku nucen resit situaci, kdy jeden z majitelu bytu v nasem dome vymenil zamek od nevyuzivane mistnosti v suterenu domu bez predchoziho upozorneni vyboru a mistnost vyuzival jako svuj soukromy sklad. Na vymenu zamku jsme prisli az ve chvili, kdy jsme se do zminene mistnosti nemohli dostat. Nechali jsme dvere vypacit, zamek vymenili a na dvere vyvesili upozorneni, at se dotycny prihlasi, aby si sve veci odnesl, coz take udelal. Kdyz nam prisla faktura za nasilne otevreni dveri, predali jsme ji tomuto vlastniku, ktery ji ovsem zaplatit odmitl s tim, ze by ji mel uhradit ten, kdo nechal dvere nasilne otevrit. Poradite, jak v tomto pripade postupovat.
Neoprávněné užívání sklepní kóje
Dobrý den,
prosím zdejší zkušené předsedy SVJ o radu, jak nejlépe postupovat v následující situaci. Každá jednotka v našem domě má jako příslušenství sklepní kóji uzamykatelnou visacím zámkem. Jedna sklepní kóje je neoprávněně uzamčena a užívána někým jiným, než vlastníkem bytu, k němuž kóje přísluší. Na dveřích kóje i na nástěnce už cca měsíc visí výzva k uvolnění neoprávněně uzamčené kóje. Bez odezvy. Všichni vlastníci mi telefonicky nebo emailem potvrdili, že oni tu cizí kóji nezamkli. Kóje je však evidentně užívána (mění se její obsah). Jak nyní postupovat, aby mohl právoplatný majitel svůj sklep začít užívat? Lze sklepní kóje (např. za asistence policie) odemknout a věci v ní uložené vyklidit? Kam je uložit? Nebo řešit jinak?
Kanalizační přípojka
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně KANALIZAČNÍ JÍMKY. Koupili jsme si před 4 lety byty v novostavbě bytového domu, začali být problémy s kanalizační jímkou, ucpávala se a vytápěla sklepy, v návaznosti na toto jsme zjistili, že nám nepatří, že ji stále vlastní prodávající. Je toto možné? Koupit byt, aniž by k němu byla automaticky započítaná cena kompletní kanalizace? V tuto chvíli nám chce jímku, jež je u našeho domu, včetně zařízení, odprodat a nebo pronajímat za roční paušál. Ale nám se nezdá, že by bylo možné, koupit byt bez tohoto. Prosím o radu.
Rozdělení parkovacích míst
Dobry den, prosim opet o radu, tentokrat se muj problem tyka rozdeleni parkovacich mist, ktere povazuji za temer neresitelny orisek.
Situace je takova: investor nam v kupni smlouve prodal idealni podil dle zlomku v KN na parcelach kolem domu. Jednou z techto parcel je take pozemek, na nemz se nachazi celkem 28 parkovacich mist, z cehoz 12 mist je chraneno strechou. Investor naseho domu pri prodeji bytu stanovil, ze kazdy byt ma v cene jedno parkovaci misto. Kdo chtel vice parkovacich mist, musel mu zaplatit penize navic, kdo chtel misto se strechou, musel mu take zaplatit. (podotykam, ze spoluvlastnicke podily zustaly stejne, at uz nekdo zaplatil, ci nezaplatil)
změna domovního řádu
Dobrý den,
na prvním shromáždění SVJ jsme schválili domovní řád. Nyní bychom ho potřebovali dodatkovat, doplnit o požárně bezpečnostní pravidla – je možné, abychom jako výbor toto dodatkování schválili a jednotlivé vlastníky o úpravě domovního řádu jen informovali, nebo nám nejprve shromáždění musí schválit tyto změny, aby byly platné? Předem děkuji za pomoc, s pozdravem Petra Beitlová
Čí je venkovní plášť domu
Přeji dobrý den,
chci se zeptat, komu patří venkovní plášť domu, proste to co vidím z ulice? Jde mi o to, že když silně prší, tak zatéká těmi ventlilačními otvory co byly/jsou ve špajskách. Já ho tam už tedy nemám, při rekonstrukci jsem špajsku nechal vybourat a otvory zazdít, nicméně skrz ty kovové mřížky, které vidíte z ulice tam občas zatéká.
Takže nevím, jestli si to mám spravit sám na vlastní náklady (což bude ve 4. patře trochu problém, bez plošiny se neobejdu) nebo je to v kompetenci SVJ.
Děkuji
Vyúčtování SVJ
Dobrý den. Hledám asi 2 dny a nějak nejsem schopná nic dohledat. Paní z vedlejšího domu se ptala, jak je to s ročním vyúčtováním nebo zprávou o hospodaření či cokoliv, z čeho se členové dozvědí, jaké byly finanční toky v minulém roce? Zda má právo je vidět? U nás to dělám tak, že každému hodím do schránky vyúčtování, kde je jasně vědět za co se kolik utratilo. Neumím si představit, že bych toto lidem neumožnila. Ale neumím poradit paní jak na to. To, že řekne, že to chce vidět je ji na nic. Prostě ji to nedají. Neví (nejen ona) za co a kolik se v jejich SVJ utratilo, kolik jim zůstává ve fondu.
Pronajem bytu a pozadavky vyboru na najemni smlouvu
Dobry den, mohl by mi prosim nekdo poradit? Pronajal jsem svuj byt v dome, kde funguje SVJ. Kdyz muj najemce pozadal vybor o vstupni kod na branu (nelze pouzit muj), dostal odpoved, ze o toto musim pozadat ja coby vlastnik jednotky.Vybor chtel take poskat oskenovanou verzi najemni smlouvy. Kdyz jsem vyboru poslal zadost o vydani kodu k brane pro meho najemce, vybor presto trval na dodani najemni smlouvy. Ve stanovach pritom pozadavek na ohlaseni pronajmu bytovych jednotek nase SVJ nema. Postupoval vybor spravne a pokud ne, jak se mohu branit? Dekuji
Nedodržení účelu využití nebytového prostoru
Budoucí vlastník nebytového prostoru získaného privatizací pronajal nebytový prostor nacházející se v 2. podzemním podlaží provozovateli sadomasochistického salonu. Ten si prostor vybavil a při jeho provozování se v domě v různých denních či nočních hodinách pohybují různé osoby, občas extrémně vyhlížející. Nájemníci si pochopitelně stěžují. Jelikož prostor je od počátku deklarován jako kanceláře a sklad, toto využití bez povolení (ovšem povolení od koho) se nájemníkům (resp. členům SVJ) samozřejmě nelíbí. Co a na základě čeho mů

Poslední komentáře