Ostatní

Změna údajů

Vložil sala51, 22. Září 2011 - 17:18 ::

Oba členové výboru mají nové občanské průkazy a adresy trvalého bydliště. Prosím jak postupovat dál. Děkuji za radu.

ukončení správce nemovitosti

Vložil martina (bez ověření), 21. Září 2011 - 12:57 ::

Dobrý den, bydlím v bytovce a zároven této bytovce dělám správce nemovitosti. Nyní už správcovat nechci. Co pro to všechno musím udělat? Stačí jen nějaká výpověď na papíře a rozdat to všem vlastníkům? Děkuji

Dohoda o provedení práce

Vložil Lada (bez ověření), 21. Září 2011 - 7:40 ::

Dobrý den. Dočetla jsem se na tomto portále, že od ledna 2012 se bude z odměn výborům a pověřeným vlastníkům strhávat ještě soc.pojištění.Jsem pověřený vlastník a drobnou údržbu dělá manžel(oprava zámku, výměna žárovek,natření futer…).Všichni, kdo jste předsedové nebo členové výboru víte, co tato práce obnáší a jak jsme placeni.Připadá mi opravdu zbytečné ještě něco platit z těch almužen státu a vlastně vydávat peníze SVJ.. Chci se proto zeptat, můžu já, jako pověřený vlastník uzavřít s manželem dohodu o provedení práce? O tu částku bych měla menší odměny a tím pádem menší odvody na zdravotní a sociální.

Dalkia , ČEZ - předání montážních listů

Vložil Karloss (bez ověření), 20. Září 2011 - 17:05 ::

Dobrý den,

bude někdo tak hodný a poradí mi, jak donutit Dalkii a ČEZ předávat při výměně vodoměru a elektroměru v našem domě (SVJ) montážní listy proti podpisu? Proč se tomu tak brání? Proč nechtějí přistoupit na to, že některý z vlastníků bude u výměny a podepíše? Dopisuji si s nimi už 4 týdny a výsledek nula.

Dalkia – toto neděláme, vodoměry mění najatá firma a nemáte to ve smlouvě. Já – není problém dopsat dodatek ke smlouvě, chceme znát přesný stav v den výměny a chceme kopii mont. listu. Dalkia – předáme vaši žádost pracovníkovi, který má výměnu na starosti, ozval se a ptal, co vlastně chci, přeposlal jsem veškerou komunikaci se zákaznickým servisem a od té doby se už nikdo neozval.

Stanovení výše Fondu oprav

Vložil Miloslav Křivánek (bez ověření), 19. Září 2011 - 12:53 ::

Dům má 24 bytových jednotek, z toho 7 je v osobním vlastnictví a 17 družstevních­.Družstvo,aniž by proběhla schůze,stanovilo výši příspěvku do FO následovně:druž­stevníci 350,–Kč/měsíc, vlastníci 1 900,–Kč/měsíc. Jedná se o naprosto shodné byty(kategori­e,velikost atd.).Je možné, aby vlastník bytu přispíval do fondu oprav částkou téměř 6× vyšší než družstevník? V žádné případě neodmítám hradit příspěvek ve formě dlouhodobé zálohy na FO-domu,avšak srovnatelně s ostatními nájemníky BJ, kteří společné prostory užívají rovnocenně se mnou, bez jakýchkoliv diskriminačních opatření.Děkuji za odpověď.

bezchybné prohlášení vlastníka

Vložil it, 16. Září 2011 - 18:38 ::

Dobrý den, po úplné rekonstrukci domu, vybudování plynové kotelny, nových rozvodů tepla a vody, vybudování dvou nových bytových jednotkách a pasportizaci stávajících bytových jednotek, bychom chtěli podepsat nové prohlášení vlastníka jako náhradu za smlouvu o výstavbě. Můj dotaz směřuje k tomu, jestli existuje nějaké ideální prohlášení vlastníka s tím, že díky němu dochází v domě k co nejméně sporům a mohli bychom se jím inspirovat? Jedná se mi hlavně o společné prostory a věci (jako např. vodoměry apod.) Děkuji moc za pomoc a postřehy na co si dát pozor.

Také balkóny

Vložil Lucie 2, 13. Září 2011 - 14:59 ::

Dobrý den. Vidím, že balkóny se zde již řešily, ale přesto svůj dotaz musím napsat. Jsme klasiský panelákový dům. Krajní byty mají své balkóny jako svou součást, střední byty jsou -prý- výlučnými uživateli balkónů na chodbě. My jsme krajní zvýšené přízemí, tudíž balkón nemáme. Ale – výluční uživatelé nemají balkony zahrnuty do plochy bytu, takže z nich neplatí do fondu oprav a rekonstrukce těchto balkónů se hradila právě z pěněz z fondu, kam my (jako majitelé největšího bytu) dáváme nejvíc peněz. Takže při dohadech na schůzích jednou zní – jsou naše! a když si je měli zrekonstruovat,tak – jsou společné! Takže jak se to komu hodí!! Jaké stanovisko je tedy správné? Smlouvy jsou letité ,ale já jako nový nájemník jsem neměla právo se k nim vyjádřit.

řádné Vyúčtování - aplikovatelnost

Vložil lolek (bez ověření), 13. Září 2011 - 6:31 ::

Dobrý den, rád bych se zeptal na interpretaci následujícího

cit.„26 Cdo 4742/2010“:
…že podmínkou splatnosti nedoplatku za služby je, že bylo vyúčtování řádně (tj. v souladu s předpisy jej regulujícími) provedeno a nájemce s ním byl seznámen. Vyúčtování provedené v rozporu s příslušnými předpisy nemůže vyvolat ani účinky, které s (řádným) vyúčtováním zákon spojuje. O vyúčtování úhrad za plnění poskytovaná s užíváním bytů (cen a záloh za dodávku tepla a teplé užitkové vody) lze hovořit a vyúčtování může přivodit splatnost nedoplatku plynoucího z tohoto vyúčtování jen tehdy, obsahuje-li všechny předepsané náležitosti a je-li v něm uvedena cena provedené služby ve správné výši. Vyúčtování postrádající některou z předepsaných náležitostí nebo znějící na cenu v nesprávné výši není řádným vyúčtováním a není způsobilé vyvolat splatnost nedoplatku plynoucího z vyúčtování. Aby se tak mohlo stát, musel by pronajímatel vystavit nové úplné vyúčtování znějící na cenu ve správné výši. Jestliže tedy pronajímatel provede vyúčtování nesprávně, není zde (řádného) vyúčtování jako předpokladu pro vznik platební povinnosti nájemce. Protože (řádné) vyúčtování je také předpokladem pro vznik splatnosti částky v němuvedené (nedoplatku), nestává se vyúčtovaná částka splatnou, a to ani z části.

řádné Vyúčtování - doložení nákladů

Vložil lolek (bez ověření), 13. Září 2011 - 6:25 ::

Dobrý den, rád bych se zeptal na interpretaci následujícího

cit.„26 Cdo 4742/2010“:
…Byť v současné době nejsou náležitosti vyúčtování služeb stanoveny zvláštním právním předpisem, musí podle odvolacího soudu vyúčtování obsahovat nejen údaj o ceně za tu kterou službu, nýbrž minimálně též údaj o množství dodané služby (§ 11 odst. 1 písm. c/ zákona č.563/1991 Sb.). …

moje otázka

• musí SVJ na žádost o prokázání nákladu na službu jinou než TEP a TUV doložit kopii dodavatelské faktury
    nebo stačí „na mastném ubrousku napsaná částka a množství a vhození do schránky Vlastníka ??“

bezprizorní byt po zemřelém vlastníku bytu

Vložil Edmond, 8. Září 2011 - 13:37 ::

Dobrý den, napadlo mě,čistě zatím teoreticky, co se děje s bytem po zemřelém vlastníka bytu bez příbuzných,tudíž bez dědice?
Je jasné,že budou nezaplacené zálohy na energie.
Otázka: 1.)Na kom vymáhat dlužné částky (asi nereálné)
2.)Jak se postupuje dál???
Děkuji za přínosné příspěvky a prosím notorické dopisovatele, kteří se pletou do všeho a ničím nepomůžou ať si dají pohov. Edmond

Syndikovat obsah