Ostatní

Vrácení finančního podílu na koupi bytů.

Vložil jin44, 17. Leden 2012 - 15:51 ::

Dobrý den, potřebuji poradit. Jsme byt.družstvo se 69 byty. Když jsme družstvo zakládali, abychom si mohli dům od města koupit, tak se 4 nájemníci rozhodli, že do družstva nevstoupí a proto zbývajících 65 nájemníků muselo kromě zaplacení ceny za svůj byt se ještě složit na odkoupení těchto 4 bytů a to každý stejnou částkou ve výši 14.220,– Kč. Nyní jedna nájemnice končí své členství v byt.družstvu, protože převedla svoje členská práva a povinnosti na nového nabyvatele a požaduje vrácení výše uvedené částky. Protože to naše stanovy neřeší a ani na čl.schůzi to zatím nebylo projednáváno, nevíme jak s tím naložit. Jedni tvrdí, že nárok na vrácení je, protože šlo o vratnou půjčku jednotlivce ve prospěch družstva, druzí zase prosazují názor, že šlo o navýšení podílu každého jednotlivce v družstvu, že se tyto peníze nemají vracet, ale použít do Fondu oprav. Vzhledem k tomu, že potřebujem

Vodoměr bez plomby

Vložil Radek (bez ověření), 17. Leden 2012 - 14:38 ::

Dobrý den, prosím o radu. Jsme malé SVJ, loni v rámci rekonstrukce stupaček se montovaly vodoměry na studenou vodu do všech bytů. Vodoměry nejsou součástí prohlášení vlastníka, vlastníci si je platili sami – měly by být tedy brány jako majetek vlastníků (na schůzi se odhlasovalo, že „si vlastníci nechají nainstalovat vodoměry“). Plombovalo se v rámci rekonstrukce, o plombách na namontovaných vodoměrech SVJ nebyla realizátorem dodána oficiální zpráva, potvrzení… Letos při odečtech jsme zjistili, že jeden vlastník nemá plombu na svém vodoměru a spotřebu má velmi nízkou (5 kubíků za rok, i když se v bytě moc nezdržuje). Na celém domě je cca 40 kubíků rozdíl mezi vodoměry a hlavním vodoměrem, což je asi 6% objemu.

Zisk SVJ

Vložil petr13 (bez ověření), 16. Leden 2012 - 11:56 ::

jsem zhrozen neznalostí výboru a taky nás členů SVJ . Asi 15 let pronajímá SVJ byty a nebytové prostory a zisk je cca 150 tis. .Poslední dny zjišťuji co se vše má a co nemá dělat . Zjistil jsem ,že zisk se má rozdělit mezi členy a ti ho mají zdanit ( doufám ,že se nepletu ) ,ve stanovách nemáme napsáno ,že zisky SVJ se nechájí ve „FO“ . Musí výbor( SVJ ) vyplatit zisk i třeba 15 let dozadu ? Díky

Práce ve výškách

Vložil AP (bez ověření), 15. Leden 2012 - 23:18 ::

Dobrý den,

mám dotaz, zda je nutné, aby měli členové výboru SVJ „Osvědčení odborné způsobilosti k provádění výškových prací“, pokud se v rámci své činnosti (správy domu) musí občas pohybovat ve výškách – např. když chtějí zkontrolovat stav střechy a musí na ní tedy vylézt; když si chtějí sami provádět nějaké opravy ve výškách; když chtějí přebírat a zkontrolovat dílo, které nějaká firma prováděla třeba na střeše; když chtějí vyměnit prasklou žárovku na chodbě apod.

Předem děkuji za odpovědi.

výbor SVJ

Vložil Strýc (bez ověření), 15. Leden 2012 - 15:38 ::

Dobrý den.Prosím o názor k následujícím praktikám výboru SVJ,které jsou u nášeho SVJ samozřejmostí, zda jsou v souladu s platnou legislativou. 1.Zápis ze shrom.SVJ,který provedl člen výboru ověří výbor(předseda a místopředseda).Dal by se takovýto zápis považovat za falsifikát?Byl by věrohodným důkazem pro soud? 2.Výbor si automaticky uděluje odměnu,přestože ve stanovách SVJ je formulace,citu­ji"členům výboru může být poskytnuta odměna za výkon funkce".Jsem přesvědčen,že každou odměnu by mělo odsouhlasit shrom.SVJ před jejím vyplacením.Máte stejný názor?

Nepřizpůsobivý soused

Vložil místopředseda (bez ověření), 15. Leden 2012 - 13:35 ::

Dobrý den, vím, že tady řešíte různé problémy, prosím Vás tedy o pomoc při problému s nepřizpůsobivým sousedem. Již několik měsíců nás obtěžuje úmyslným boucháním do podlahy, reaguje tak na jakýkoliv podnět, například na hlučnější zavření dveří, hluk ze společných prostor…prostě obvyklý hluk v domě. Často dělá hluk celé dny bezdůvodně. Poslal na naše společenství několik kontrol, zda je vše v pořádku, museli jsme kvůli němu zrušit místnost pro údržbu domu, protože díky němu jsme neměli souhlas potřebných 100% vlastníků. Prostě bojkotuje veškerou činnost společenství vlastníků a navíc svým hlukem obtěžuje skoro všechny nájemníky v domě. Zdá se nám, že je duševně nemocný, ale dokázat to nemůžeme. Psali jsme stížnost na Radnici, ale bez úspěchů. Nebudu se divit, když někomu ujedou nervy a tomuto nájemníkovi způsobí újmu buď majetkovou nebo tělesnou.

Motorová zásuvka

Vložil Osík, 14. Leden 2012 - 15:20 ::

Dobrý den, jsme Svj se sedmi bytovými jednotkami. Chtěla bych se zeptat, zda-li musí v domě být společná motorová zásuvka (vedena ze společné elektřiny). Děkuji Švecová

plná moc

Vložil jassie (bez ověření), 13. Leden 2012 - 12:35 ::

Dobrý den, manžel je majitelem bytu, je členem SVJ (bydlíme zde již 10 let, SVJ je od r.2002). Je možné, abych byla zvolena členkou předsednictva našeho SVJ, respektivě manžel a já bych to vše fyzicky na základě jeho plné moci obstarávala? Ve stanovách máme zaneseno, že do výboru může být zvolen pouze majitel BJ. Děkuji za radu a pomoc

Sníh u kontejnerů - kdo odklízí?

Vložil diana, 13. Leden 2012 - 12:27 ::

Prosím o radu ohledně odklízení sněhu u kontejnerů, předem děkuji: Čtyři paneláky (tedy čtyři společenství) máme dohromady jedno stanoviště s kontejnery na směsný odpad. Stanoviště je hned u silnice. Byla jsem v těchto dnech jako předseda jednoho ze společenství vedoucím technických služeb (a posléze i jeho nadřízeným – vedoucím odboru rozvoje a KV) vyzvána, abychom odklízeli sníh, který znemožňuje vyvážení kontejnerů. Jelikož stanoviště je zastřešené, argumentovala jsem tím, že překážející sníh nespadl k popelnicím „shůry“, nýbrž byl nahrnut při protahování silnice právě technickými službami, a tedy se domnívám, že by se tech.služby měly postarat i o odčinění. Na to se mi dostalo informace, že se tedy kontejnery budou muset přesunout dál od silnice a my že si je budeme muset každý týden v den vyvážení přistavit k silnici – tak jako to dělají majitelé rodinných domů. Na závěr rozhovoru jsem dostala doporučení, aby sníh odklízel ten, kdo má ten týden „službu“ na odklízení sněhu před vchodem. (Jelikož v našich 4 domech je celkem 20 vchodů, každou středu ráno se v tom případě u našich pěti kontejnerů sejde 20 lidí s lopatou… nebo se budeme muset nějak složitě mezi čtyřmi společenstvími zkoordinovat a rozepsat služby… neumím si to v praxi vůbec představit…). Přikládám ještě odkaz na vyhlášky města.

Smlouva o zajišťování správy spol.částí domu

Vložil Jan Šídlo (bez ověření), 12. Leden 2012 - 23:47 ::

V našem domě je majoritním vlastníkem bytů bytové družstvo (vlastní asi 56 % bytů v domě). Členů SVJ v domě je 34. Na schůzi SVJ v prosinci byla odsouhlasena smlouva o správě domu která byla též v prosinci podepsána. Teď se dodatečně zjistilo že odsouhlasená smlouva schůzí SVJ není obsahově slovně totožná se smlouvou kterou dodatečně podepsalo SVJ a BD.Zřejmě šlo o účelovou záležitost. Též mimo jiné je ve smlouvě uvedeno „Společenství vlastníků je na druhé straně povinno nahradit správci škodu , která mu vznikla v souvislosti s výkonem správy, pokud nebyla zcela nebo zčásti zaviněna správcem “

Syndikovat obsah