Ostatní

dluh vzniklý placením záloh na správu kratší dobu

Vložil JakubH, 17. Říjen 2011 - 9:47 ::

Dobrý den, snažil jsem se vyhledat ve starších diskuzích podobné téma, ale nenašel, tak bych Vás rád požádal o radu. Pokud některá důležitá informace bude chybět, tak se ji pokusím doplnit.

Před 5 lety jsem koupil byt ve starším domě (celkem 7 bytů). Byt byl nově vybudovaný v půdním prostoru. Zálohy na správu hradil pár měsíců od kolaudace stavitel a původní majitel. Od jeho koupě pak zálohy platím já.

V loškém roce se dům izoloval proti vlhkosti a shromáždění SVJ rozhodlo, že oprava se bude hradit poměrově podle podlahové plochy. Podle toho každý něco doplácel, protože na zálohách nebyla našetřena dostatečná částka.

Neuzavření smlouvy o dílo správcem.

Vložil martina (bez ověření), 16. Říjen 2011 - 22:08 ::

Dobrý den, prosím o radu, jak postupovat v této situaci: Jsme dům o 4 bytových jednotkách v osobním vlastnictví a další prostory – komerční jsou majetkem dalšího vlastníka. Vlastnické rozdělení je takovéto: 1 – 4 bytová jednotka po 8%, celkem tedy 32 % a zbytek vlastník komerčních prostor tj.68 %. Máme SVJ, pověřený správce je většinový vlastník.Smlouvu mezi Svj a správcem máme uzavřenu. Loni jsme potřebovali opravu terasy, která je společným prostorem. Na schůzi vlastníků jsme si odsouhlasili částku 148.000,– Kč. Opravy proběhly a letos ( po roce ), kdy jsme na schůzi chtěli řešit reklamaci, jsme se dozvěděli, ža s dodavatelem nebyla uzavřena žádná písemná forma smlouvy.

Zatékání do koupelny

Vložil Jirka (bez ověření), 16. Říjen 2011 - 17:56 ::

Už asi 3 měsíce nám zatéká do koupelny (strop a jedna stěna). Bohužel se jedná o stěnu, která je na rozhraní dvou bytů a oba sousedi nad námi tvrdí, že u nich je sucho (vizuálně potvrzeno, nechali nás nahlédnout pod vanu atd.). Sousedé z pochopitelných důvodů nechtějí rozbourat své zrekonstruované koupelny a tak jsme požádali o kamerové prověření odpadů. Toto bylo prozatím provedeno jen u jedněch z nich, kde nebyl nalezen výraznější problém (kromě určitých usazenin v jednom místě). Navíc je prý teoreticky možné to, že voda může zatáket mezi panely z vyšších pater a u nás to prostě proteče ven.

zasklení lodžií

Vložil Christana, 15. Říjen 2011 - 12:44 ::

Dobrý den, chtěla bych se poradit na tomto portále, jen nevím, zda nebudu odkázaná jinam, protože se nejedná o SVJ, ale o BYTOVÉ DRUŽSTVO. Náš dům je ve vlastnictví BD a členská schůze vybrala a schválila projekt na zateplení strany s lodžiemi a ty které ještě nejsou zasklené, tak zasklít,pokud bude obyvatel bytu chtít.Na schůzi se hovořilo i o tom, že ti členové, kteří si zasklení pořídili se souhlasem družstva na vlastní náklady si mohou požádat družstvo o proplacení svého zasklení po rekonstrukci a že na výši se ještě na další členské schůzi dohodnem.

odkup sousedních pozemků

Vložil alex (bez ověření), 14. Říjen 2011 - 9:12 ::

Dobrý den, omlouvám se, pokud se to už tady řešilo, našla jsem jen diskuse k odkupu pozemku pod domem. Chceme jako SVJ koupit od města přilehlý dvůr a přezahrádky, jedná se o dva pozemky, které obklopují pozemek pod domem. Dům je do L-ka. Město s odkupem souhlasí. Řešili jsme financováním úvěrem a banka nám řekla, že prý SVJ nesmí nabývat majetek pro účely zisku, což chápu a taky nesmí nabývat pozemky mimo ten, který je pod domem. Nevíte o tom někdo něco bližšího? Děkuji za pomoc.

Nebytový prostor-poplatky

Vložil Marta (bez ověření), 12. Říjen 2011 - 19:36 ::

Dobrý večer, vlastníme v domě SVJ nebytový prostor,který využíváme jako sklep. Jelikož další dva nebytové prostory si vlastníci předělali na ateliéry,které ovšem obývají,odsou­hlasilo se na schůzi členů SVJ,že budou platit za odvoz odpadu. Lze při další schůzi dát odhlasovat a náš nebytový prostor z toho osvobodit? Přeci jen je to pro nás dost peněz a platíme to řádně z bytové jednotky ve stejném domě. Nebo jsme udělali tu chybu,že jsme při koupi od bývalého vlastníka podepsali smlouvu kde na nás přecházejí i veškeré poplatky spojené s užíváním?A my budeme muset stále platit odvoz odpadu za sklep?

Hlasování při výběru firmy na rekonstrukci

Vložil VojtaS, 12. Říjen 2011 - 9:24 ::

Dobrý den, prošel jsem na diskusi mnoho příspěvků, ale odpověď na můj dotaz jsem nenašel. Pokud tu někde je, omlouvám se a prosím o odkaz. Shromáždění odsouhlasilo většinou 85% všech vlastníků rekonstrukci vchodu(dveře, dlažba, pošt. schránky atd.). Sešly se tři srovnatelné nabídky a na dalším shromáždění se bude hlasovat o tom, která firma rek. provede. Pro výběr vítězné nabídky musí být nadpoloviční většina přítomných nebo stačí většina hlasů? Mám na mysli, pokud by hlasování dopadlo např. takto: 1. nabídka 40%, 2. nabídka 35%, 3.

Soud nechce zapsat člena výboru

Vložil Předseda SVJ, 11. Říjen 2011 - 19:33 ::

Zdravím diskutéry, jsme v úzkých. Nedávno jsme s VELMI odřenýma ušima zvolili třetího člena výboru (nikdo to nechtěl dělat, jak jinak), a teď nám ho soud nechce zapsat. Fakta:

1. Jsme SVJ o 9 bytech a 7 majitelích. Výbor je 3členný.
  2. Jako třetího jsme zvolili fyzickou osobu, která je zmocněncem jednatele právnické osoby – tato právnická osoba vlastní byt (je tedy členem SVJ)
  3. Ve stanovách máme: …Orgány uvedené v odstavci 1 písm. b) a c) jsou volené orgány společenství. Členem voleného orgánu společenství nebo jeho voleným orgánem může být pouze fyzická osoba, která je členem nebo společným členem tohoto společenství nebo je zmocněným zástupcem právnické osoby – člena společenství, je ke dni volby starší 18 let a má způsobilost k právním úkonům…Podle mého tedy OK

Sdružení

Vložil Milena, 11. Říjen 2011 - 12:43 ::

Dobrý den, přistěhovala jsem se do domu, ve kterém funguje SDRUŽENÍ SVD. Jak zjistím, kde je toto sdružení zaregistrované, když mi internet v obchodním rejstříku na IČO nic nenachází.

Stanovy SVJ

Vložil Petr (bez ověření), 11. Říjen 2011 - 8:01 ::

Dobrý den,

můžou být ve výboru společenství manželé, pokud jsou oba zapsáni v LV jako spoluvlastníci bytové jednotky? Naše stanovy toto neošetřují, ve vzorových stanovách vydaných vládou je to zakázáno a v zákoně 72/1994 jsem nenašel nic co by tento problém řešilo.

Pokud klesne počet členů výboru v průběhu funkčního období a nenajde se nikdo kdo by měl o funkci ve výboru zájem, co z toho plyne? Jsou rozhodnutí takového výboru platná, když není dodržen stanovami určený počet jeho členů? Nedá se této situaci předejít tím, že by se do stanov neudal přesný počet členů výboru ale ponechalo znění vzorových stanov o minimálním počtu tři? Je jasné že by pak asi mohly nastat nejasnosti o usnášeníschop­nosti výboru a rovněž při hlasování. Stačilo by v tom případě kdyby bylo z usnesení schůze schomáždění zřejmé, že bylo zvoleno např. 5členů výboru a případné odstoupení nějakého člena výboru zdokumentováno písemnou výpovědí a zápisem ze schůze výboru, že tato výpověď byla doručena?

Syndikovat obsah