Ostatní
Používání společných prostor
Poraďte.Naše SVJ vlastní dům,který má osm podlaží,dva vchody a každý vchod má přední a zadní vstup.Po revitalizaci domu se rozhodla skupina několika majitelů,že se zablokuje zadní vstup,přestože na této straně domu je dětské hřiště a lavičky k odpočínku.Táto skupina chce o tom nechat hlasovat.Mají právo nechat tento vstup zablokovat? Díky
Schválení přeměření výměr jednotlivých bytů
Dobrý den,správce našeho společenství se domnívá,že neodpovídají velikosti bytů v prohlášení vlastníka a tedy i v katastru nemovitostí. Chtěl by přeměřit velikosti bytů. Prosím o radu, jaký poměr hlasů je zapotřebí k odsouhlasení? Řídíme se vzorovými stanovami, z nich chápu, že záměr přeměřit byty si můžeme odsouhlasit nadpoloviční většinou přítomných hlasů na shromáždění, ale změnu prohlášení vlastníka 100% všech vlastníků. Nechápu však, jak mohu nutit vlastníky bytů, aby na základě nadpolovičního odsouhlasení záměru přeměřit byty, si pouštěli do bytu cizí lidi, kteří jim přeměří byt,lze využít ustanovení zákona 371/2004 čl.XIV odst.2 pís.h) člen společenství je povinen umožnit po předchozím vyzvání přístup do jednotky ,pokud to nezbytně vyžadují úpravy,provoz, opravy apod…?
Sklep
Dobrý Den,
Žiji v normálním panelovým bytě se sklepy.Od pondělí chodím do sklepa s několika kluky, aby jsme ho trošku dali dohromady.Uklidili spravili dveře vyčistili zametli a prostě takovou menší klubovnu tam udělat.Jenže dneska mě zastavila sousedka a začala na mě křičet co tam děláme a že na nás pošle domovní zprávu.Je pravda že občas si tam zapálíme a jednou jsme tam nechali nepořádek na chodbě..... Ale kdyby jsme tam nekouřili nedělali nepořádek a nevyrušovali noční klid tak by mohla mít ještě nějaký námitky? Nebo mohla by něco udělat domovní zpráva?
kontrolní komise
Kontrolní komise SVJ zvolená shromážděním má právo kontrolovat činnost výboru ode dne zvolení, nebo může i kontrolovat několik roků zpětně a informovat shromáždění a dokonce požadovat různá opatření za období kdy nebyla KK ve funkci ? Děkuji za odpověď.
Odvolání členů SVJ
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda ví někdo jaký podíl vlastníků jednotek je potřeba na shromáždění pro odvolání člena výboru? Jen pro úplnost. Máme de facto vzorové stanovy, kde se píše toto: Článek VII Shromáždění (15) Ke zvolení členů výboru nebo pověřeného vlastníka je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech členů společenství. Článek VIII Výbor (3) Členové výboru jsou voleni a odvoláváni shromážděním. Předsedu a místopředsedu volí výbor z řad svých členů a z funkce je odvolává.
Ale nikde, ani v zákoně o vl. bytů a ani ve stanovách jsem nenašel nic o potřebném počtu hlasů při odvolání výboru.
Kamerový systém - reciprocita
dle §12/1 ObčZ je možnost uchovávat zvukové i obrazové záznamy o FO pouze s jejím souhlasem. Pro účely SVJ rozlišuje UOOU dvě zóny – jedna potřebuje explicitní souhlas člena SVJ (výtah, vchod do bytu apod.) druhá nikoli (schránky, vchod do domu, sklepy, apod). A dále musí být zóny dle UOOU viditelně označeny „že jsou monitorovány“
Můj dotaz je:
pokud jsem jako Vlastník NEDAL souhlas s monitoringem je toto reciproční – tedy vztahuje se označení „monitorovaný prostor“ jen k jeho původci nebo může na základě uvedeného nahrávat a kamerovat i ten na koho je monitoring namířen ??děkuji rivr
(…je to podobé jako když přicházíte na úřad kde je totéž napsáno na dveřích a vy prostě nemůžete jinak než vstoupit nebo
totéž jako když Vám Telefonica v telefonu oznámí že „V rámci zvyšování kvality je hovor monitorován“)
Změna stanov
Nemám moc času listovat diskusemi. Jen si chci ověřit zda chápu dobře. Má otázka se týká změny stanov společenství. "Dle stávajících patří do výlučné působnosti shromáždění mimo jiné schválení nebo změně stanov. Tříčtvrtinové většiny přítomných hlasů je zapotřebí k přijetí usnesení o:
- schválení nebo změně stanov, …" Chtěla bych jednou konečně ukončit spor o financování oprav, které jsou platnou legislativou označeny za společné části (konkrétně se týká balkonů). Chci provést revitalizaci starého domu – s lidmi jsem předběžně domluvená, chtějí jít do toho. V momentě, když řeknu že nový balkon pro byt 3+1 bude za 45.000,– Kč a pro byt 1+1 za 15.000,– Kč, přepočteno na spoluvlastnický podíl (náklady na opravu 1 balkonu činí 30.000,– Kč) tak mi do toho nikdo nepůjde. Nechci opravit dům a nechat neopravené balkony – to by bylo šílené. Chci provést zákonné vyúčtování skutečných nákladů spojených s balkony na BJ. Neseženu totiž 100% souhlas všech pokud změnila vzhled stavby-to bych neudělala s domem už vůbec nic.
Doplnění programu schůze
Dobrý den. Jsem krátce předsedou SVJ, výbor je 3člený. Celkem je nás 24 členů. Může mi někdo poradit, zda je možné před začátkem schůze shromáždění navrhnout doplnění programu o některé body a pokud nadpoloviční většina toto doplnění schválí, je to platné? Na předposlední schůzi jsem projednávali několik bodů (výše odměny pro členy výboru, výběr firmy pro výměnu předních a zadních vchodových dveří a schválení výměny zadních vchod.dveří ještě v r. 2011). Nyní jsme měli opět schůzi a jeden člen navrhl, aby se ještě program rozšířil o tyto body: 1.doplnění usnesení o odměnách a to, aby platnost odměny byla do té doby než shromáždění rozhodne o změně. Dále požádal o rozšížení programu o bod 2., aby se hlasovalo i o výměně předních vchodových dveří v r. 2012.
čerpání nákladů
dobrý den všem, Výbor SVJ na poslední výroční schůzi byl kritizován za čerpání nákladů na svoji činnost / papír do tiskárny, náplň do tiskárny, telefony … atd./ s tím, že máme správce, tak ať to vše zajišťuje.Zdůvodnění že se čerpání děje ve smyslu § 9 a 15 zákona 72/1994 brali rozpačitě. V letošní roce výbor rozhodl o pořízení vlastního Internetu s tím, že bude umístněn u předsedy a nobo u toho člena, který toto zařízení nemá. OTÁZKA : Kdo rozhoduje – členská schůze dopředu/nevím co budu potřebovat, členská schůze dozadu /co když vysloví nesouhlas/ a nebo je to v kompetenci výboru s tím že je členská schůze o stavu čerpánítěchto nákladů pouze informována.
Okna, součást vnějšího pláště, nebo součast bytové jednotky?
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli se okna považují za součást vnějšího pláště, či součást bytové jednotky. Bytovou jednotku mám převedenou do vlastnicví a dokonce ve smlouvě mám napsané, že k vlastnictví jednotky dále patří: vnitřní okna, jakož i vnitřní strany vnějších oken. V našem domě se rozhodli, že budou měnit okna, ale i přesto, že nesouhlasím, bylo mi řečeno, že mi budou peníze strženy z fondu oprav, protože se akce výměny oken platí právě z fondu oprav.
Zajímá mě, jestli to po mě mohou požadovat, protože jestli okna patří k bytové jednotce, rozhodují o mém výhradném vlastnictví.

Poslední komentáře