Ostatní

Nedodržování domovního řádu

Vložil sirova.Dana, 7. Červenec 2011 - 20:25 ::

Naše Společenství nedávno schválilo nový domovní řád. Zakázalo se v něm i grilování na balkonech. Jeden vlastník si stěžuje u výboru na druhého, že griluje na balkónu. Chtěla bych vědět, jaké možnosti má nyní výbor společenství, co by měl udělat. Děkuji. BABČA.

Způsob účtování záloh správy (tzv. fond oprav) a roční vyúčtování vlastníkům

Vložil MartinII, 7. Červenec 2011 - 13:02 ::

Dle stanov 2002 se účtuje „dle zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, s odděleným účtováním na jednotlivé jednotky“.

Dle stanov 2004 „v souladu se zvláštními právními předpisy“.

O povinnosti účtovat na vlastníka (dle stanov 2002), a obsahu vyúčtování se zde již diskutovalo.

Účetnictví dle stanov (oddělené na jednotky) je věc jedna, obsah vyúčtování záloh vlastníkovi je věc jiná, jak diskuse ukázala.

Dle stanov čl. VII bod 1.e) má vlastník právo obdržet vyúčtování

• příspěvků na správu domu a -záloh služeb.

Jak má takové vyúčtování vypadat?

vlastní poštovní schránka

Vložil chebanda, 7. Červenec 2011 - 11:20 ::

Dobrý den, mám byt v osobním vlastnictví v činžovním domě se 4 obytnými byty s poměrným podílem na společných částech domu. I když je v prohlášení vlastníka uvedeno, že součástí bytové jednotky je také poštovní schránka, po praktické stránce to vypadá tak, že poštovní schránka je díra ve vchodových dveřích s plechovou kapsou na odchyt pošty zevnitř domu. Tzn. pošta všech obyvatel se nachází společně v jednom prostoru. Mám s tím obrovské problémy, ztrácí se mi pošta, otevírá se mi soukromá korespondence a ráda bych si zřídila předplatné časopisu, což v současné době není z popsaných důvodů možné. Mám nějaký právní nárok, nebo jinou zákonnou možnost se dopracovat k vlastní poštovní schránce (stačí odkaz na zákon…)? Se SVJ není bohužel lidská dohoda možná.

Vyúčtování služeb

Vložil yeny (bez ověření), 4. Červenec 2011 - 18:33 ::

Dobrý den.zajímalo by nás jak má vypadat výúčtování služeb.Máme správce,který má podrobné vyúčtování,je naší povinností všem dávat toto podrobné vyúčtování? Děkuji Yeny

Fond oprav - hledáme něco jako 33 milionů

Vložil lake, 2. Červenec 2011 - 12:38 ::

Občas se zde opakují naivní dotazy zda původní družstvo může být pověřeným vlastníkem SVJ a zároveň správcem, nebo zda předseda výboru může uzavřít smlouvu sám se sebou ohledně správy domu. Důvěřivost některých členů SVJ nezná mezí.

Našel jsem na webu příběh jednoho takového nešťastného SVJ. Ustavující shromáždění se konalo 15. 05. 2003 a na něm bylo všemi hlasy zvoleno SBD do funkce pověřeného vlastníka. Následovalo hlasování (opět jednomyslně), kterým bylo toto SBD pověřeno výkonem správy domu. Teprve v roce 2010 si tito nešťastníci konečně zvolili výbor a začali se shánět po penězích, které za dlouhá léta družstvu nasypali do kapsy. Na webu mají o tomto hledání text, který hovoří za vše a který zde v plném rozsahu ocituji.

"Fond oprav – hledáme něco jako 33 milionů

Výstavba dětského hřiště pro pár partají ze společných peněz fondu oprav

Vložil Jiří Potočník (bez ověření), 30. Červen 2011 - 14:31 ::

Dobrý den,

Developer před několika lety zakoupil pozemek, postavil na něm dům, my jsme si v něm koupili byty a založili SVJ. Na pozemku i v rámci domu jsme evidováni jako spoluvlastníci. Nově zvolený výbor, jistě shodou náhod rodiče malých dětí, nyní přišel s návrhem, aby se na pozemku postavily z fondu oprav dětské hřiště. Povedlo se jim přesvědčit i několik dalších majitelů bytů. Nás několik starších obyvatelů domu je ale proti tomu, aby nám pod okny vyrostlo hřiště, které by zvýšilo hluk v okolí – kupovali jsme si byt v klidné lokalitě právě pro ticho. Na členské schůzi jsme ale byli přehlasováni mladšími partajemi. Soused našel v nějakém zákoně formulku, že SVJ může pouze spravovat společné části domu a výstavba hřiště nám jako společná část domu nepřipadá, ale jeho argument byl na schůzi výborem ignorován. Nejen tedy, že nyní bude pod našimi okny vybudována stavba pro několik partají domu, se kterou nesouhlasíme, ale ještě to bude placeno z našich peněz, které dáváme na fond oprav. Je možné se proti výstavbě nějak bránit? Nebo alespoň je možné zamezit tomu, abychom výstavbu účelového zařízení pro několik rodin neplatili všichni v domě?

prodání byt.jednotky

Vložil Ladislav Halada, 30. Červen 2011 - 13:41 ::

Dobrý den,mohu dostat odpověd od renomované osoby SVJ na tento dotaz:Rodiče prodali byt v os.vl.ve SVJ, s dohodou,že nový majitel rodiče nechá dožít v tomto bytě.Jiné ustanovení mezi novým majitelem písemně nemají a můj dotaz zní,kdo má od doby změny majitele bytu i se souhlasem vedení SVJ hradit náklady na správu a služby tj.do FO.?Chápu jen to .že uživatelé byt jednotky/rodiče/ v byt.jednotce SVJ si mají za užívání platit elektřinu.vodu a topení.Rodiče po prodeji byt.jednotky poplatek do FO platí i nadále cca již 7 měsíců a vedení SVJ se ješt

POČET OBYVATEL BYTU - snižování / zvyšování

Vložil Letna, 30. Červen 2011 - 9:46 ::

Dobrý den,

zajímalo by mě jaká existují pravidla při hlášení snižování počtu obyvatel bytu skutečně užívajících byt (a tedy i souvisejících plateb za odpad atp.).

Nejedná se mi o hlášené trvalé/přechodné bydliště ale o situaci, kdy například celá či část rodiny odjede na několik měsíců mimo zemi, nemění si bydliště a po nějaké době se do bytu zase vrátí. Existuje jakékoliv minimum dnů, pro které má smysl hlásit menší počet osob užívajících byt?

Předpokládám, že pár týdenní dovolená kritériem není, ale kde leží zmíněná hranice pro snížení počtu obyvatel?

Náklady na správu a služby

Vložil Janka07, 30. Červen 2011 - 7:46 ::

Dobrý den. Může mi někdo poradit co vše lze zařadit do nákladů na správu a co do služeb. Naše SVJ v současné době platí tyto zálohy:

• na dlouhodobé opravy – zůstatek na konci roku se převádí do následujícího roku – kromě větších opravy, modernizaci a rekonstrukcí se ještě z těchto záloh platily odměny výboru a menší opravy, nákupy materiálu

níže uvedené zálohy se na konci roku rozúčtují podle spoluvlastnických podílů (přeplatek, doplatek)

• pojištění domu
  • výtahy (revize a zkoušky)
  • elektřina spol. prostor
  • pronájem kontejneru na TKO

Vybor SVJ ma nepruhledne ucetnictvi, predrazene zakazky a pomalu vykrada spolecny ucet................

Vložil ipad, 29. Červen 2011 - 19:04 ::

D. den, rad bych se podelil a take pozadal o radu, kde si mohu stezovat a co mohu udelat.

1. mam byt v os. vlastnictvi (20 bytovych jednotek)
  2. ve vyboru SVJ sedi 3 lide, kteri rozkradaji FO, napriklad maji ve stanovach, ze oni 3 mohou rozhodovat o cerpani do vyse 50.000 z pokladny na opravu ci jinou zalezitost ohledne bytu a pritom to neresit s ostatnimi vlastniky (ja jsem byt koupil nedavno a zjistuji,ze 90% vlastniku jednotek jsou starsi lide nad 70 let, kteri jen plati FO a nechaji si od vyboru slibovat vse mozne

3)pozadal jsem oficialne dopisem SVJ vybor, aby mi poslali kopii hlavni ucetni knihy a opravy s castkami ktere se provedly v dome za dobu co tam jsem a do dnesniho dne, ale porad mi pisou at platim dluh (rozhodl jsem se neplatit FO dokud nebudu mit veskere papiry o hosporadeni s penezi a ignoruji me ostatni pozadavky poslat mi kopie a dokumentaci o hospodareni. Kdyz jsem tam byl v kancelari, tak mi predseknyne odmitla ukazat ucetnictvi a jine bankovni vypisy, ze pry musim pozadal o svoleji SVJ a dalsi nesmysly, pokud vim, jsem majitel a mam narok se podivat do hospodareni vyboru kdy chci a ne ze mi budou vyhrozovat soudem,kdyz pry nebudu platit.

Syndikovat obsah