Ostatní
Plán oprav a údržby - povinnost?
Prosím o radu, případně o pomoc. Výbor našeho SVJ si nechal odhlasovat, že mimo plán oprav a údržby a havarijních stavů a živelných škod je oprávněn zajistit úhradu opravy a údržbu domu bez vědomí vlastníků ve výši 50.000,– Kč měsíčně a ještě ve výši 50.000,– Kč jednorázově, přičemž dům je po kompletní rekonstrukci. Neumím si vysvětlit, jak pro tento návrh mohla zvednout ruku většina vlastníků, ale stalo se. Od té doby se nedělá žádný plán oprav a údržby. Je povinností výboru předložit na shromáždění plán oprav a údržby? Chtěla bych také vědět, zda je možné odvolat se k soudu, proti rozhodnutí shromáždění ohledně podle mne příliš vysoké částky, neúměrné potřebám vzhledem k tomu, že je dům po rekonstrukci prakticky v bezvadném stavu.
Příkazní smlouva
Dobrý den,
Jsem členka KK Byt. družstva (dále BD), založeného v roce 1997 za účelem odkoupení domu a pozemku od obce (prohlášení vlastníka BD již má zapsané v katastru nemovitostí). Ráda bych požádala právně fundované přispěvatele, ale i „neprávníky“, kteří mají praktické zkušenosti se smlouvami – v oblasti převodů byt. jednotek BD do vlastnictví – a tudíž mi dovolte vznést k níže uvedenému znění PŘÍKAZNÍ smlouvy tyto dotazy:
1/ Jaká jsou rizika/nevýhody uzavření příkazní smlouvy (jako typu smlouvy) pro BD jako celek a pro člena BD, který nemá dlouhodobě v plánu si převést byt. jednotku do vlastnictví?
Domovní řád
Mám vážné podezření, že Domovní řád, který byl většinovým usnesením přijat v našem domě je v rozporu ze zákony a s Listinou základních práv a svobod. Mohl by mi někdo poradit, kam bych se měla obrátit s tímto problémem?
Vyvlastnění společných prostor
Prosím o radu ohledně společných prostor v domě. Jako společné jsou uvedeny v Prohláššení vlastníka. Na pozvánce na shromáždění vlastníků nebylo uvedeno, že se bude jednat o zabavení společných prostor. Cca 60% všech vlastníků odhlasovalo, že některé společné prostory smí užívat jen výbor a domovník? Je to v souladu s právem? Děkuji.
Zmenšení okna v sušárně
Dobrý den, prosím o radu. Jsem vlastníkem bytové jednotky v domě, který v loňském roce prošel rekonstrukcí. Členové výboru si absolutně nelámou hlavu s dodržováním zákonů – například v sušárně nechali zmenšit okno a já se domnívám, že na to neměli bez souhlasu všech vlastníků právo. Prosím, mohl by jste mi někdo poradit, jednak v tom, zda moje doměnka o 100% souhlasu je správná a dále, co mohu udělat pro to, aby se členové výboru začali chovat jako ti, kteří mají pracovat pro SVJ, nikoli jako majitelé celého domu. Chápu, že okno už asi těžko půjde zvětšit, ale ráda bych podala alespoň nějakou stížnost na jejich podle mne nezákonný postup, aby už konečně jednou dostali přes prsty a nedělali si co chtějí bez vědomí ostatních vlastníků.
Parkování na společném dvoře
Dobrý den,
mám na Vás krátký dotaz. Jsem vlastníkem bytu a části pozemku okolo domu. Podle výpisu z katastru je plocha nádvoří, nikoliv zahrada. Musím mít opravdu povoleno od všech vlastníků ostatních jednotek parkování, nebo se to na toto nevztahuje, když mám taky vlastnický podíl domovního dvora?
Děkuji za rychlou odpověď
JIŘÍ BENDA
Maximální výše dotace pro Jaro
Pane Jaro,
dovolil jsem si Váš příspěvek vytáhnout do samostatného vlákna:
„Já si jenom představuji, jak jsem také bohatý. Co už mám peněz a jak jsem se napakoval, když naše SVJ udělalo nové výtahy, střechu, všechny okna, včetně schodišťových, termoregulaci a další drobné věci. Teď končíme rekonstrukci vnějšího pláště za 28,5 mil Kč a dostaneme zpět Zelené dotace 12,5 mil, Nový Panel 2,8 mil, 200 000 Kč za projekt. A potom to nedělejte. Ještě nám zbývají schodiště a budeme mít panelák o 170 bytech, tržní hodnota bytu kolem 2 mil. a více, upraven k solidnímu bydlení. Buďte tak laskav a předsedy si neberte do úst, když nemáte o ničem ani páru. Jaro“
Dodatečná schůze - vzorové stanovy
Je možnost při použití standardních vzorových stanov SVJ uspořádat schůzi, která by se mohla usnést i bez nadpoloviční většiny?
Uspořádali jsme schůzi, ale nesešli jsme se v dostatečném počtu. Jeden z vlastníků nám navrhl, že by mělo být možné vyvěsit novou schůzi, kde by ale byl úplně stejný program. Jednalo by se o něco jako opakovanou schůzi a podle něho by zde už nebyl potřeba nadpolivční počet zúčastněných.
Nicméně, ve vzorových stanovách jsem o tomto nic nenašel.
Měl by někdo tip na úpravu stanov, která by toto řešila?
Ohlašovací povinnost
Dobrý den, už několik dní vedu vášnivou diskuzi s úřednicí Městského úřadu o potvrzení spolubydlících osob pro dávky soc. podpory. Majitelka bytu v SVJ má u mandátního správce domu nahlášeno 5 osob k užívání. Má uvedená pouze jména, ale bez rodných čísel a vztahu k vlastníkovi. Může správce požadovat i tyto identifikátory? Ve stanovách je pouze, že vlastník musí nahlásit kolik osob byt užívá, ale ne jestli je povinen uvést i rodná čísla a trvalý pobyt podnájemníků? Myslíme si, že umožnění trvalého pobytu je pouze v kompetenci vlastníka bytu a správce tuto evidenci nevede?
výbor a KK
Dobrý den, prosím o odpověď na otázku, jaký je vztah mezi kontrolní komisí a výborem SVJ. Členové KK bývají přítomni na každém jednání výboru, zasahují do jednání, radí, doporučují, vyjadřují se k jednotlivým bodům jednání. Mají na toto právo? Výboru se toto nelíbí.Děkuji za odpovědi. R. V.

Poslední komentáře