Ostatní

Jakým poměrem hlasů se odsouhlasuje uzáverka?

Vložil Nováček (bez ověření), 24. Únor 2011 - 10:02 ::

Dobrý den,jsme malé společenství a řídíme se vzorovými stanovami,pot­řebujeme si odsouhlasit účetní uzávěrku. Chápu to správně,že stačí pro její odsouhlasení nadpoloviční většina přítomných hlasů na shromáždění? Děkuji za radu.

noční klid z druhé strany

Vložil Karolína (bez ověření), 23. Únor 2011 - 21:56 ::

Dobrý den, prosím o radu. Bydlím v bytě sama, většinu dne jsem v zaměstnání. Jedná se o 1+KK, tedy nějaký hlučný aktivity nehrozí – ani TV a rádio nevlastním. V bytě je instalovaná plovoucí podlaha, která pravděpodobně je slyšet dolu. Jsem v nájmu, tedy s ní nic dělat nemůžu (ani nebudu). Zajímá mě noční klid. Dnes v 21,15 tu soused vyřvával, že mi jde pračka a ruším mu noční klid (pračka byla asi 10 min. dopraná) a dupu mu tu. Zrovna tak dupu v 6,30–7 (vstávám a přejdu dvakrát koupelna-obytná místnost a zpět a pryč). Opravdu je noční klid až od 22 nebo jak chodí on spát se slepicema?

prořez stromů

Vložil ludspa, 23. Únor 2011 - 19:47 ::

Podal jsem na úřad (komunální služby) žádost o prořezání větví dvou vzrostlých smrků které mně rostou 4m od oken bytu a já mám tím pádem v bytě stále tmu. Musím i ve dne sitit světlem. Stromy jsou majetkem města a stojí na městském pozemku. Přesto chce úřednice souhlas a podpisy dotčených vlastníků BJ. Postupuje úředníce správně když k prořezu větví na jejich stromě stojícím na jejich pozemku požaduje svolení části majitelů BJ? Jak donutit úřad k činnosti?

Ludspa

Nedoplatky a dluhy vlastníků

Vložil M. Konopníková (bez ověření), 23. Únor 2011 - 19:40 ::

Naše SVJ má asi 400 bytových jednotek, měsíčně vybereme na zálohách asi jeden milion korun. Výbor ale od samého začátku, to je od roku 2007, eviduje vysoké procento nedoplatků. Ráda bych se zeptala, jak můžeme proti neplatičům nejefektivněji postupovat, nedoplatky jsou velmi vysoké a já mám obavy, aby se SVJ nezadlužilo natolik, že se dostane do problémů a my ještě přijdeme o byt. Za rok 2007 výbor sice eviduje nedoplatek jen asi 2000,– Kč, za rok 2008 už to je ale víc než 200.000,– Kč, za rok 2009 asi víc jak 400.000,– Kč, za rok 2010 asi 1,4 milionu Kč a za letošní rok, i když teprve začal, dalších víc než 200.000,– Kč. To je dohromady víc než 2 miliony korun.

Jednání a podepisování

Vložil Rodik (bez ověření), 23. Únor 2011 - 13:52 ::

Publikace Holejšovský,Ne­plechová,Olivo­vá uvádí možné náhradní řešení pro zabezpečení kontinuálnosti jednání za výbor,kdy není zvolen předseda, ani není k jednání za výbor výslovně (ve stanovách nebo rozhodnutím shromáždění vlastníků jednotek) nadána jiná osoba, nelze než dovodit,že za výbor je v takové situaci oprávněn jednat kterýkoliv jeho člen).Výbor je ve skutečnosti neusnášeníschop­ný,nekompletní,bez místopředsedy­.Správce naléhá na podpisy důležitých smluv, faktur a zahájení finančně náročné akce, kterou provází více nejasností

Vlastnictví bytu - publikace

Vložil svjvmt, 23. Únor 2011 - 9:50 ::

Narazil jsem na publikaci M. Selucká & R. Petrová VLASTNICTVÍ BYTU, vydáno 2006. Obsah:Byt jako předmět vlastnictví, Vlastnictví bytu dle ZVB, Vlastnictví družstevního bytu, Spoluvlastnictví bytu, O katastru nemovitostí, Financování koupě bytu. Pokud to není vykradeno (v knihovně) je přílohou i CD.
Obsah si vyhodnoťte sami.

Protékání vody stropem

Vložil Šárka (bez ověření), 23. Únor 2011 - 9:15 ::

Dobrý den, prosím o radu s následujícím problémem: v domě ve vlastnictví SVJ protéká voda z balkonu (terasy) v 1.patře (stojí zde voda) stropem do našeho bytu. V Prohlášení vlastníka je uvedeno, že " byt se sestává z těchto místností a příslušenství: kuchyně, pokoje,......., terasy". Předpokládáme tedy, že opravu balkonu by měl uhradit jeho vlastník ze svého. Na našem stropě máme udělané odhlučnění tak, že jeho konstrukce je namontována vcelku, nedotýká se stropu a přes ní je sádrokarton. Podle odborné firmy, která odhlučnění prováděla, by se mělo postupovat tak, že by se měla sundat část sádrokartonů a zkontrolovat stav, protože odhlučňovací kostrukce slouží jako zádržná vana a pokud už voda protéká, bude poškozená, může tam být plíseň…atd.Před­pokládáme, že tento zásah by měl financovat také soused, jehož vinou k situaci došlo, neboť problém s balkónem má již několik let a situaci neřeší (my se o tom dozvěděli až teď, kdy jsme začali mít mokré fleky na stropě).Je náš předpoklad správný?

Svévolné jednání představenstva

Vložil Marcela H. (bez ověření), 22. Únor 2011 - 12:34 ::

Jsem členskou bytového družstva(72 by­tových jednotek). Zdvořile Vás žádám o radu. Člen představenstva vykonává pro naše bytové družstvo správu za 40 Kč/byt/měsíc. V průběhu loňského roku jsme zjistili, že odměna je již 50 Kč/byt/měsíc bez jakéhokoliv souhlasu členské schůze. Dohoda o navýšení proběhla pouze v rámci jednání představenstva. Stanovy jasně ukládají, že o výši poplatku na správu rozhoduje členská schůze. Loni na podzim představenstvo zakoupilo sněžnou frézu v hodnotě cca 11 tis Kč, opět pouze na základě svého rozhodnutí. Naše stanovy neukládají finanční limit, který je představenstvu dán k dispozici, co se týká manipulace s fondem oprav. Je tam pro představenstvo stanoveno pouze, že rozhoduje o všech záležitostech družstva, které nejsou zákonem nebo stanovami vyhrazeny jinému orgánu. Jestliže je v kompeteni členské schůze

Možnost užívat společné části domu

Vložil Vlastník BJ (bez ověření), 22. Únor 2011 - 9:01 ::

Dobrý den, mám následující dotaz. Pět let jsme SVJ a přesto, že jsem několikrát žádal předsedu výboru o vydání klíčů od společných částí (prostor) domu – sušárna, prádelna, část chodby, která je uzamčena …, nikdy jsem klíče od těchto prostor nedostal. Někteří jiní vlastníci (zřejmě předsedovi oblíbenci) tyto prostory běžně užívají. Mám právo na klíče od těchto společných částí v domě a jak se mohu tohoto práva domoci? Děkuji za odpověď. Vlastník BJ

Halsování o soukromém majetku

Vložil ludspa, 21. Únor 2011 - 22:18 ::

Ja se omlouvám ale vyhladávač zde nefunguje příliž kvalitně. Tak že dotaz, může SVJ hlasovat o soukromém majetku vlastníka BJ a nebo nemůže? Je lhostejne jestli se jedná o vstupní dveře do bytu, okna, nenosné příčky, el.instalaci v bytě, kachlíky v koupelně a podobně. Předpokladem je že vše je v kupní smlouvě – prohlášení vlastníka uvedeno jako vlastnictví majitele BJ. Ptám se proto že je zde dost lidí kteří bez rozpaků tvrdí že to možné je. Vylučuji dohodu všech tam je to asi jasné.

Ludspa

Syndikovat obsah