Ostatní

Dvě žaloby ve stejné věci.

Vložil Anonymous, 19. Červen 2010 - 12:52 ::

Ve vyúčtování za rok 2008 jsem měl velký nedoplatek. Podal jsem reklamaci, která nebyla řádně vyřízena. Odmítl jsem tedy zaplatit. Po několika upomínkách jsem obdržel žálobu o zaplacení dluhu a současně předvolání k jednání. Připravoval jsem si vyjádření k žalobě, protinávrh a sbíral důkazy, když tu náhle jako blesk z čistého nebe přišla další žaloba ve stejné věci (rozdíl od předchozí žaloby: jiná výše dluhu, jiná advokátní kancelář, jiný soudce u stejného soudu). Druhá žaloba přišla i s platebním rozkazem, proti kterému jsem podal odpor. Tato druhá žaloba byla ve skutečnosti podána dřív než první, ale opozdila se o 2 měsíce. Takže druhá žaloba je ve skutečnosti první, a první je naopak druhá. Nyní otázka pro právníky-teoretiky. Budou paralelně probíhat dvě řízení? Co se stane, když rozsudky nebudou shodné? Když v obou případech neuspěji, zaplatím dluh a náklady řízení dvakrát? Co tím vlastně výbor sleduje?

Poplatky za psa ve výtahu?

Vložil Anonymous, 18. Červen 2010 - 14:28 ::

Nedávno jsem si pořídila psa z útulku, čímž jsem prý osvobozena od poplatků městu. Bydlím jako nájemce v BD a družstvo chce po všech poplatky za psa, tudíž i po mně. Dle smlouvy je tento pes po dobu půl roku majetkem města a mám jej přihlášeného jinde, dle trvalého bydliště. Má družstvo vůbec nárok po mně požadovat poplatek za výtah z důvodu, že mám nyní psa. Dodávám, že jsem v ID a vlastník průkazu ZTP/P, takže výtah nutně potřebuji. Tento průkaz mě také osvobozuje od poplatků za psa. Dále mám dotaz, když je pes brán dle zákona jako věc, proč se tedy nežádá o zpoplatnění kol a kočárků? Připadá mi to neférové jednání a také by mě zajímalo, jak se tyto jízdy prokáží účetně, když budu vyžadovat vyúčtování. Družstvem mi bylo sděleno, když nebudu chtít platit, tak si „došlápnou“ na majitele bytu a to už hraničí s vydíráním. Prý se navýší inkaso o danou částku. Když budu platit měsíčně cca 90,– Kč x 12 měsíců, tak bych platila více jak je běžný poplatek městu za psa.

Platnost stanov - pověřený vlastník

Vložil Anonymous, 18. Červen 2010 - 10:26 ::

Ve stanovách našeho SVJ máme uvedeno, že: „1. Orgány společenství jsou: a)shromáždění vlastníků b)vlastník jednotky, kterého shromáždění pověří výkonem funkce „pověřený vlastník“ .
2. Pověřeným vlastníkem může být pouze vlastník jednotky v domě, kterého shromáždění pověří výkonem této funkce.“

Před 5 lety bylo podle těchto stanov zvoleno pov. vlastníkem SBD (vlastník 2 byt. jednotek). V obch. rejstříku je zapsáno jako stat. orgán „SBD x.y.,zastoupené atd.“ a je tam jmenovaný předseda, místopřed. a 8 členů představenstva. – Ti všichni tedy (zřejmě) mohli jednat jménem našeho SVJ.

Zánik podílu v BD

Vložil Anonymous, 18. Červen 2010 - 10:23 ::

Chtěl jsem se zeptat jestli jste nekdo neřešil obdobný problém. V našem domě máme 2 subjekty SVJ a BD . Naš bývalý Pověřený vlastník opoměl upozornit Při prodeji jednoho z bytu v OV upozornit na to že je potřeba převést i podíl v BD . Tedy nová majitelka má koupený byt v OV , ale podíl v BD má stále původní majitel. Nezaniká náhodou tento podíl při převodu vlastnických práv ? Jak z této prekérní situace vybruslit ?

zvýhodnění vlastníků bytu s lodžiovými dveřmi

Vložil Zdendrs, 18. Červen 2010 - 6:51 ::

Mám dotaz, je možné, aby vlastníci bytů, v jejichž bytech jsou oproti jiným bytům lodžie a byly jim namontovány nové lodžiové dveře financované z prostředků SVJ (fondu oprav a poskytnutého úvěru na revitalizaci domu)si tyto lodžiové dveře, po řádné schůzi SVJ a řádném odhlasování, nakonec zaplatili ze svého? Je tedy vůbec možné, aby SVJ po téměř ročním odstupu po dokončení akce rozhodlo o tom, že lodžiové dveře nakonec bude hradit každý vlastník bytu sám a to dodatečným vkladem do Fondu oprav? V §9/1 zákona 72/94Sb. je totiž uvedeno, že SVJ smí rozhodovat pouze v záležitostech společného vlastnictví a tudíž nemůže zavazovat vlastníka bytu k realizaci předmětu charakteru osobního vlastnictví.

Předpis a vyúčtování pro firmy

Vložil Anonymous, 16. Červen 2010 - 18:01 ::

Dobrý den. Chtěla bych vás tímto poprosit o vaše názory. Zajímalo by mne, zda je nutné přistupovat z účetního hlediska při vystavovaání předpisů a/nebo vyúčtování pro firmy jiným způsobem. Zajímá mne, pokud je majitelem, nebo nájemcem bytu/nebytového prostoru firma (s.r.o.)zda se pro firmu musí místo předpisu vystavovat např. faktura, nebo jim postačí klasický předpis a vyúčtování tak jako dostává klasický majitel/nájemce (nepodnikající)? Dle mého názoru, pokud firma chce náklady s užíváním této jednotky vložit do svého účetnictví, potřebuje daňový doklad a to předpis není, neobsahuje údaje daňového dokladu. Děkuji za rady a názory.

Místopředseda SVJ a správce - střet zájmů

Vložil Anonymous, 16. Červen 2010 - 13:02 ::

Dobrý den,

rád bych se zeptal, jestli může funkci správce domu (defacto zaměstnanec našeho spluvního správce – bytového družstva provádějícího správu domu) vykonávat manžel/ka člena výboru. Nemyslím si, že by to byl střet zájmů, ale je mi to omlacováno o hlavu. Funkce správce domu je placená (cca 300Kč/měs.), členové výboru jsou bez nároku na odměnu.

Díky za věcné odpovědi, pokud možno s odůvodněním, proč se nejedná o střet zájmů.

Petr H.

Změna stanov žalobou

Vložil Anonymous, 16. Červen 2010 - 10:46 ::

Dobrý den,

máme v SVJ nadpolovičního vlastníka (stavebníka), který nám svým jednáním způsobuje dluhy. Ve stanovách, které nám předložil na ustanovující schůzi je uvedeno (zjednodušeně řečeno), že nemůžeme vyměnit správcovskou firmu, bez většinového souhlasu, kterého díky stavebníkovi nejsme schopni dosáhnout, neboť stavebník a správcovská firma jsou spřátelené firmy. V současné době je stavebník v platební neschopnosti neplatí žádné zálohy na služby za neprodané byty a způsobuje zadluženost SVJ a zatěžuje řádně platící vlastníky, kteří si mezi sebe dluh rozpočítávají. Výměnu drahé správcovské firmy za jinou však odmítá s poukazem na stanovy.

Fitness místnost - definice, práva a povinnosti

Vložil Anonymous, 16. Červen 2010 - 10:42 ::

Dobrý den,

Potřeboval bych poradit. Bydlím v 1.NP bytového domu a pod naším bytem se necházejí společné prostory, konkrétně fitness. Nepodařilo se mi bohužel nalézt definci fitness místnosti, jak může být užívána a jaké musí mít parametry. Jde o jen cvičení na přístrojích, rotopedech apod., nebo je tato místnost určená také k reprodukci hudby? Pokud ano, jaké musí mít stavba parametry? Jaká hluk do společných prostor a do okolních místností může generovat?

Pravidelně s pod naším bytem dějí lekce aerobiku a hluk pronikající k nám do bytu je neskutečný, srovnatelný s diskotékou. Jak se mohu bránit, která norma podobné problémy pokrývá?

Věcné břemeno

Vložil Anonymous, 16. Červen 2010 - 10:24 ::

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jsem vlastníkem bytu a na bytě mám věcné břemeno v podobě tchýně, byt je o velikosti 2+1, jestli já, jako vlastník se tam mohu nastěhovat, pokud jsem se se svou manželkou v březnu tohto roku rozvedl a nemám nyní kam jít? Děkuji M.N.

Syndikovat obsah