Ostatní

reklama na lodžii

Vložil Anonymous, 23. Srpen 2010 - 17:31 ::

Dobrý den, můžete mi prosím někdo poradit jestli je možno na zábradlí lodžie nebo balkonu připevnit nějakou desku nebo plachtu s reklamním nápisem? Desku nebo plachtu bych řešil jako součást zastínění místo rákosové rohože. Byt mám v osobním vlastnictví. Děkuji za odpověď. Josef Beran

základní doklady SVJ

Vložil Anonymous, 23. Srpen 2010 - 14:04 ::

Mám dotaz : Víceméně nechtěně jsem musel převzít funkci předsedy výboru společenství. Starý výbor nechal vše na správní firmě. Nyní chceme vše dát do pořádku, ale správní firma nekomunikuje, odkazuje na naprosto v její prospěch napsanou dohodu, kde to vypadá jako kdyby barák vlastnili oni. Žádné konkrétní odpovědnosti atd. atd. Žádáme o vydání veškeré dokumentace k domu, uzavřená účetnictví za minulé roky atd. oni dělají mrtvého brouka a účtují pořád dál. samozřejmě je vypovíme, ale jak z nich dostat veškerou dokumentaci? Jaké jsou vlastně základní dokumenty společenství k domu, které jako vlastník máme mít u sebe?

Souhlas SVJ - Výměna oken

Vložil petrsovak, 23. Srpen 2010 - 8:17 ::

Dobrý den, rád bych se zeptal

1)Je nutný souhlas SVJ k tomu, abych si mohl vyměnit okna v mém bytě. Případně jestli výměnu oken stačí jen oznámit na výbor. V prohlášení vlastníka je napsáno, že okna nejsou společná ale, m majetku vlastníka bytu.

2)Může SVJ přispět(dát peníze, půjčit atd.) vlastníkovi na výměnu oken? Stačí k tomu jen rozhodnutí výboru, nebo všech vlastníků SVJ.

Děkuji za odpověď.

Petr

Pojištění domu

Vložil Anonymous, 22. Srpen 2010 - 14:15 ::

Pojištění domu. Výboru SVJ byl vysloven požadavek od člena společenství o zapůjčení(do­ložení) pojistné smlouvy nebo pořízení kopie pojistné smlouvy,kterou má SVJ pojištěn dům.Dle jeho vyjádření,toto potřebuje za účelem refinancování své bytové jednotky.Nabízené jednání společenství-shromáždění,které by toto projednalo tento vlastník odmítl,taktéž písemné prohlášení výboru SVJ z podpisy,že dům je pojištěn(číslo pojistky a výše pojištění domu). Má člen společenství právo obdržet tuto pojistnou smlouvu či jeji kopii,kterou má SVJ uzavřenou na pojištění domu,ke svým soukromým jednáním.

pověřený vlastník -pravomoci

Vložil Ribanna, 21. Srpen 2010 - 20:11 ::

Dobrý den, zajímalo by mě,zda jako pověřený vlastník mám nějaké pravomoci k rozhodování.Je nás 9 bytů a majitelů.Na schůze nikdo nechodí a tak s každou maličkostí obcházím dům s podpisovým archem.Ted chceme pojistit dům.Jak to mám řešit?Musím s návrhem pojistění obcházek znovu všechny a podrobně vysvětlovat,nebo se to dá řešit jinak?Jeden ze sousedů tvrdí že na odsouhlasení čehokoliv musím mít minimálně 76 procent hlasů.

Darovaný byt-jeho prodej

Vložil Anonymous, 19. Srpen 2010 - 13:58 ::

Dobrý den,může mi někdo,prosím, poradit,jak je to s prodejem darovaného bytu?manželova maminka nám darovala byt v SVJ,ale my máme bydlení vyřešeno,a tak bychom ho chtěli prodat.Můžeme ho prodat hned?Nebo jsou nějaké lhůty, kdy musíme byt mít jako jeho noví majitelé?Nebo stačí přehlásit se tam k trvalému bydlišti a pak je prodej rychlejší?Já jsem na rodičovské dovolené a tak bych se tam mohla přehlásit já, ale nebude to pro mne mít nějaké nevýhodné důsledky?Třeba při vyplácení rodičovského příspěvku?Nerada bych udělala nějakou fatální chyb

Mozne problemy, kdyz bytove jednostky nevlastni pozemky okolo domu

Vložil Anonymous, 18. Srpen 2010 - 14:52 ::

Dobry den, zvazuji koupi bytu. Pri prohlidce bytu jsem zjistila, ze prilehle pozemky okolo domu patri mestu nikoli domu, tedy jednotlivym vlastnikum bytovych jednotek. Samotny pozemek, na kterem dum stoji, ovsem ano. Nad mestskymi pozemky jsou vystaveny balkony domu. Netusite, jake pripadne problemy by mohli nastat? A zda vubec koupi bytu zvazovat? dekuji predem za radu

Michaela

podpis smlouvy o úvěru

Vložil Anonymous, 17. Srpen 2010 - 15:41 ::

Dobrý den, nedávno jsme zakoupili byt v domě, kde funguje SVJ, v tomto roce se plánují rekonstrukce domu, částečně se budou financovat z úvěru. Zjistila jsem, že úvěrovou smlouvu podepsala paní, která není pověřeným vlastníkem – přišlo mi to divné, ale v domě mi tvrdí, že prý má podpisové právo a abych prý „nedělala problémy“. Je skutečně možné, aby takouvou věc podpisoval někdo jiný, než pověřený vlastník?

Dotaz na platbu

Vložil Anonymous, 15. Srpen 2010 - 16:54 ::

Dobrý den V roce 2008 jsme koupili byt v KV.V roce 2007 byla na domě provedena oprava(odvhčení domu)Za což po nás požadují vysokou sumu.Dotaz :Jsme povinni tuto částku uhradit nebo ne.Děkujeme za odpověd

Za druhé-v roce 2010 jsme vložili mimořadný vklad 50000kč do fondu oprav na opravu střechy, vklad jsme dali pouze my, jelikož fond na opravy je bez penez. Ted po nas vyžaduji najednou: dluh za odvhčení z roku 2007 a vyměna kotle celkem 38000kč, mimo to že zvedli nájem a fond oprav na 4700kč. Můžete nám poradit můžeme ty platby rozdělit, to jest splácet je postupně, jsme nová s.r.o. zatím neprosperující.

Jednorázový příspěvek do fondu oprav

Vložil Anonymous, 10. Srpen 2010 - 20:54 ::

Máme SVJ, kde každý vlastník přispíva zálohou do fondu oprav dle výměry svého bytu. Dům máme z části zateplený, zbývá provést stavební úpravy na dvou necelých stranách domu (stejné metry fasády pro všechny byty) a předběžně se mezi vlastníky dohodlo, že na zateplení využijeme část toho co je ve fondu oprav a to co bude chybět se rozpočítá tak, aby na každého vlastníka připadl stejný podíl. Při projednávání s SBD/správcem jsem však byl upozorněn na to, že ze zákona 72 toto není možné a jakékoliv příspěvky na správu domu do fondu oprav musí být vždy podle podlahové plochy, a že pokud by si to někdo později rozmyslel, tak že by tento akt mohl být soudně napadnutelný a možná, že by pak SVJ muselo část příspěvků vracet těm, kteří by měli platit méně.

Syndikovat obsah