Ostatní

Výměna správce

Vložil Anonymous, 12. Květen 2010 - 10:34 ::

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jsme SVJ a uvažujeme o změně správní firmy. Chtěl bych se zeptat, kolik musí být na schůzi hlasů, aby prošla změna správní firmy? .. Bylo mi naznačeno laikem že musí na schůzi souhlasit většina tzn. 50 procent a víc. Nebo jsem slyšel další názor, že musí být naopak 75 procent a víc? kdo má pravdu? Děkuji předem za odpověď … Mirek

Insolvenční řízení a pozastávka

Vložil Anonymous, 11. Květen 2010 - 15:42 ::

Dobrý den, nevím, zda mi můžete odpovědět. Pokud ne, prosím o radu, kam se obrátit.

S jistou firmou byla řádně udělaná smlouva na rekonstrukci našeho domu. Ve smlouvě mimo jiné bylo stanoveno, že z celkové vystavené faktury za práci bude vyčleněna pozastávka, která bude splatná až za několik let. Faktura byla uhrazena a zbývá z ní uhradit již jen ona pozastávka. Na firmu, která prováděla rekonstrukci našeho domu byl však vyhlášen konkurz a insolvenční správce po nás chce zaplatit tuto částku (pozastávku) již dnes i když je smluvně dáno, že bude zaplacena až za několik let.

Kontrolní komise

Vložil boban, 9. Květen 2010 - 16:56 ::

Dobrý den jsme SVJ o počtu 42 členů, máme zvoleného pouze revizora dle čl.VI, stanov.Chci prosadit zvolení revizní tříčlené komise kvůli určitým nesrovnalostem, ale výbor společnství to zamítá a odmítá můj návrh dát do programu schůze. Jaké mám možnosti na prosazení revizní komise? Děkuji Bohumil Jazudek

Peníze ukradené z účtu společenství

Vložil sova, 9. Květen 2010 - 16:24 ::

Dobrý den,

naše společenství – 6 bytových jednotek, pověřený vlastník.

Momentálně jsem z výpisů z banky a po rozhovorech s naší účetní, která se už od začátku roku marně snaží uzavřít loňské účetnictví, zjistila, že pověřený vlastník vybral v hotovosti z účtu společenství za posledních cca 8 měsíců 90000,–. Zjevně k nim nemá doklady, mlží. Přístup k účtu má jen on a správce, který ale bohužel může pouze zadávat platební příkazy, nemůže zablokovat kartu ani další výběry.

Má to všechny „příznaky“ krádeže, tam není moc co rozebírat.

navýšení fondu oprav

Vložil Anonymous, 7. Květen 2010 - 19:58 ::

Dobrý večer, mám otázku týkajcí se navýšení fondu oprav.Jsme 3 vlastníci v bytovém domě který ma 4 bytové jednotky.Jeden majitel vlastní dva byty + garaž.My a další majitel každý po jednom bytě. Hlasování máme podle vlastnického podílu.Majitel 2 bytových jednotek a garáže má největší vlastnický podíl.Nyní chce navýšit fond oprav, pro nás na téměř neunosnou hranici našich finančních možností.Jakou máme možnost bránit se tomu to jeho rozhodnutí.Děkuji za odpovědi.

ústní pověření od výboru SVJ

Vložil Anonymous, 7. Květen 2010 - 12:51 ::

Může ústně pověřit výbor SVJ libovolného vlastníka z domu, aby byl přítomen výměně fakturačního vodoměru u paty domu (nejdůležitějšího vodoměru v domě) a převzal a podepsal výměnný list? Děkuji za odpověď! MiKi

Převod družst.bytů do OV

Vložil sualk, 6. Květen 2010 - 18:38 ::

Dobrý den,

existuje ještě nějaká možnost o převod družstevního bytu do OV, pokud jsme nepožádali dané SBD formuláři žádostmi projevených zájmů o převody do daného data 30.6.1995 na základě níže uvedených zákonů.

Družstvo je povinno uzavřít smlouvu o převodu bytu s členy, kteří vyzvali družstvo podle § 24 zákona č. 42/92 Sb., o úpravě majetkových vztahů a vypořádání majetkových nároků v družstvech, ve znění pozdějších předpisů, resp. do 30.6.1995, k uzavření smlouvy o převodu vlastnictví k těmto bytům.

Smlouvy měly být uzavřeny nejpozději do 31.12.1995, nebylo-li dohodnuto jinak (§ 24 zákona č. 72/94 Sb.).

Již rok nebyla v našem SVJ schůze

Vložil Anonymous, 5. Květen 2010 - 16:44 ::

Dobrý den. Před dvěma lety došlo k výměně výboru, když v rámci kompletní rekonstrukce došlo k neshodám a bylo zvoleno nové předsednictvo. Od té doby byla jen předloni jedna schůze. Letos sice svolal výbor schůzi podle zákona 72/1994 Sb jak bylo napsáno na pozvánce, ale předmětem podle paní předsedkyně bylo pouze prodiskutovat zřízení nové společné antény. Na dotazy proč svolává schůzi bez toho, aby byla řádně připravena podle stanov SVJ, připustila, že stanovy vůbec nezná. V roce 2009 bylo vyúčtování za služby prováděno pro každý vchod zvlášť od května do října. Letos to vypadá podobně. Prosím o radu co dělat, když na schůzi v případě vystoupení někteří vlastníci vůbec nechápou, že se jedná o jejich majetek a začnou diskutující okřikovat s tím, aby nezdržovali, že chtějí jít domů.

Chyba v účetnictví z přelomu roku 2005/2006

Vložil Anonymous, 5. Květen 2010 - 11:49 ::

Dobrý den,

při kontrole účetních výkazů (získané nyní od minulého výboru) jsem narazila na pikantnost – KZ dlouhodobé zálohy k 31.12. a PS k 1.1. se liší o více jak 20tis. Chci se zeptat, jestli se to dá ještě nyní nějak řešit se správcem, anebo zda se na to vztahuje promlčecí 3-letá lhůta.

Děkuji, Hana

Nákup pozemku kolem domu

Vložil Anonymous, 4. Květen 2010 - 15:25 ::

Dobrý den,jsme SVJ o 16 bytových jednotkách.Od bytového družstva jsme odkoupili pozemek kolem domu.Je možné cenu pozemku uhradit z fondu údržby.

Syndikovat obsah