Ostatní
doplnění stanov
Vážení , SVJ při zakládání schválilo stanovy ,které byly tvořeny z tzv.vzorových Po získaných zkušenostech došlo SVJ k tomu , že by některé body schválených stanov chtělo změnit či doplnit . Jaký je prosím postup.Musí se udělat nové stanovy a schválit na shromáždění a vložit na OR ? Musí se na tomto podílet notář ?? Nebo stačí doplněk , který bude spučástí zápisu shromáždění vlastníků ? Nebo nějaká jiná dohoda , která by tyto změny a doplňky řešila . Děkuji
Odchod z BD
Zdravím všechny, bydlím v paneláku, který má 16 bytů nájemců a 6 bytů v osoním vlastnictví. Já bydlím v bytě v OV (se spoluvlatnickým podílem na společných částech domu). Bytové družstvo, kterým jsem členem, ale nyní znevýhodnilo vlastníky speciálním poplatkem 1000 kč ročně, za které zustanu v družstvu jako nezařazený člen. Nyní přemýšlím o vystoupení z družstva. Má otázka zní jaké jsou výhody a nevýhody vystoupení z BD,co by se tímto pro mne změnilo? Bojím se že mi potom napálej zálohy všemožnými polatky, kdo by se staral o vyůčtování, jakou bych měl potom právní ohranu a pod.
Prodej bytu člena SVJ bez realitní kanceláře
Pokud se rozhodnete jako člen společenství vlastníků jednotek prodat svoji bytovou jednotku, nemusíte k tomu mít souhlas SVJ. Členství v SVJ vzniká a zaniká současně s nabytím, resp. pozbytím vlastnictví bytu. Starosti s prodejem bytu můžete svěřit realitní kanceláři. Musíte ale počítat s provizí procentem z prodejní ceny bytu a ne vždy seriozní a profesionální službou realitní kanceláře. Pokud se rozhodnete ušetřit na provizi, pak je třeba nabízet přesvědčivou formou Váš byt na inzertních serverech, mít trpělivost s potencionálními zájemci, uzavřít kupní smlouvu s kupujícím, pokud možno kupujícího přesvědčit, aby při podpisu smlouvy zaplatil kupní cenu i když ještě není zapsán jako vlastník v katastru nemovitostí, připravit návrh na zahájení řízení o vkladu do katastru nemovitostí, vyplnit přiznání k dani z převodu nemovitostí a informovat kupujícího, že je ze zákona povinen oznámit SVJ skutečnost, že je novým vlastníkem bytu.
76% vlastnik v SVJ
Kdyz ma jeden vlastnik vice nez 75% podil v dome a tedy i v SVJ, znamena to ze muze vpodstate rozhodovat temer o vsem? Napr. stanoveni odmeny za praci pro SVJ jak si urci, odsouhlaseni stanov apod. Diky
Změna způsobu užívání
Obvolal jsem právníka a živnostenský i stavební úřad (ani na jednom mi nebyli schopni přesně říci jak to je, prý to zjistí a zavolají:-)) a částečně mi to ujasnili. Jde mi tedy o dvě věci:
- Budu muset změnit účel užívání z bytu na nebytový prostor a na to musím mít souhlas všech sousedů.
- Účel užívání zůstane byt, jen se nahlásí provozovna živnostenskému úřadu, kterou pak schválí hygiena. Na to není třeba souhlas nikoho.
Ví tedy někdo zda musím nebo nemusím změnit účel užívání bytu pro poskytování kosmetických služeb a provoz e-shopu ? živnostenský zákon říká že provozovna může být i v bytě, jen ale nevím pro jaké typy živností to platí.
nezamknute a otevrene dvere
d. den potrebuji poradit, v nasem vchode nezamykaji a nechavaji otevrene dvere jedni romove -najemnici, jiz nekolikrat jsmeza nimi byli i se spravcem (take jsme kontaktovali i majitele ale tomu je to jedno, on tm nebydli)ale oni to porad ignoruji, porad do domu chodi spousta cizich lidi a dvere nechavaji dokoran i pres noc, je to jen otazka casu nez nas nekdo vykrade, predem diky za radu ci radikalni reseni, uz to je takto pul roku.......
ps vsichni ostatni majitele zamykaji, krome teto romske rodiny.............
Chci koupit od SVJ byt, je to možné nebo ne?
Mám dotaz, jelikož jsem už zoufalá, jak si mě přehazují jak horký brambor, SVJ koupilo loni od města byt, za účelem z něj vytvořit nebytový prostor. SVJ se ale nakonec rozhodlo, že to je jejich majetek a můžou si s ním nakládat chtějí. Kupní smlouva je nějak nezavazuje a údajně ani žádné podmínky nejsou stanoveny. Vím že SVJ může vlastnit byt ale pouze za účelem správy domu atd. Předseda SVJ udělal následující věc, i přesto že jsem dostala 100% souhlas všech vlastníku pro odkup, a to že podal inzerát na dražbu, tedy nejvyšší nabídce. Dle mého názoru, ale přeci SVJ nemůže vydělávat? Jak by k tomu přišlo město, dle mého právníka je smlouva s městem tedy nabývací titul absolutně neplatný, tak kde je pravda? Byt si teď odkoupím a jelikož katastr už jednou udělal výjimku a to, že byt přepsal na SVJ co když teď už to nepřepíše na nového vlastníka?
koupě bytové jednotky a podílu na bytovém domě zatíženém úvěrem
Dobrý den, může mi někdo poradit? Koupila jsem od obce byt a spoluvlastnický podíl domu. Ve smlouvě mám uvedeno, že převáděné nemovitosti nejsou zatíženy žádnými závazky, ale postupem času jsem zjistila, že dům je zatížený velkým úvěrem. Za těchto podmínek bych byt vůbec nekupovala, protože i tak to byla koupě velmi nevýhodná. Lze toto nějak řešit? Máte zkušenosti? Jak postupovat?
Platba na správu domu
Dobrý večer,přestěhovali jsme se do domu,kde se zvyšuje platba na správu domu(„FO“).Na shromáždění byla navržena určitá částka na m2, což všichni odhlasovali.Přečetla jsem si,že platby by měly být dle vlastnických podílů. Jsem neznalá, souvisí to spolu? Bylo řečeno, že při zpětné kontrole předešlých plateb byl zjištěn rozdíl mezi platbou na m2 bytu 3+1 a 1+1 (nizší),padl návrh,aby v rámci spravedlivosti majitelé bytů 3+1 platili o rozdíl méně. Mám pocit, že je něco v nepořádku…Podotýkám,že v tomto domě se v poslední době mění často obyvatelé a polovina z 8 bytů je pronajímána…Děkuji za vaše názory a všem přeji hezký zbytek večera a dobrou noc.
Meření obytné plochy
Dobrý den,
v těchto dnech společnost RPG Byty dokončuje tzv. pasportizaci bytů ve svých bytech ( omlouvám se, že pokládám dotaz zde i když se nejedná o SVJ ), ale čistě o nájemní vztah, ale už jsem z této situace zoufalý – vysvětlím. Probíhá pasport kdy se zapisuje vybavení, typy topení atd atd a mimo jiné se laserovým přístrojem přeměřuje obytná plocha bytu – dle vyjádření firmy RPG toto nebude „použito“ k vyšímu počtu m2 k obytné ploše, ale potřebují to údajně pro svou potřebu – což samozřejmě je lež, protože tato firma už několikrát dokázala co je to zač.

Poslední komentáře