Ostatní
Pokuta za neprovedený úklid
Lze udělit pokutu za údajné neprovedení úklidu, navíc bez mého vědomí? Navíc ji strhnout ze záloh na teplo, vodu a do fondu oprav, navíc bez mého vědomí? Podle mě se jedná o protiprávní jednání a to hned ve dvou směrech, což je právě udělení pokuty bez oznámení o udělení pokuty a tudíž nemožnosti se odvolat a dále neoprávněné manipulaci s finančními prostředky, ví někdo prosím zákon, do kterého by jsem v tomto směru měl nahlédnout a který toto řeší?
Dohoda o provedení práce.
Prosím o vysvětlení. Může být činnost na „dohodu“ nějak omezena? Očekávám pod částkou za správu balík dohod mezi SVJ a 3 členy představenstva družstva, nyní náš správce, a zbytek pokryjí dohody o provedení práce na pověřeného vlastníka. Viděla jsem je na stole u předsedy při schůzi (holt zvědavá ženská, sorry). Texty jako: dohled nad opravou schodiště, organizační pomoc při výběru malíře, kalkulace záloh pro předpis záloh na rok 2012, pomoc při vyúčtování ročních zálohových plateb..... Takto členové pracují na dohodu cca po 8 hodinách měsíčně za 5.000,– měsíčně. Účetní nám také zpracovává doklady na dohodu, nefakturuje. Tam jsou ovšem dvacetitisícové částky a mzdové odvody.
Vyúčtování voda, el. energie, teplo- cena za měr. jednotku
Mohu poprosit o vysvětlení, co m u s í být na vyúčtování a z čeho se odvíjí? Vodné/stočné: správce uvádí celkovou spotřebu vody a celk. fakturovanou částku a cenu za jednotku. Cena jednotky ale není cena za kubík vodného a stočného, která je uvedena na faktuře od dodavatele, nýbrž jde o jakýsi podíl, neboť jak mi vysvětlil správce, vodoměry v BJ mají toleranci 3% a nějaká voda se spotřebuje v kotelně a něco v prádelně a ze společného zalévá někdo zahrádku… tak se to prostě vydělí, nemůžu chtít platit cenu od vodáren, kdo by pak zaplatil ten rozdíl (já bych řekla manko). Marně namítám, že za prádelnu i zahrádky se vybírá (tedy mělo by) a o to by se odběr měl přeci ponížit.
Vyúčtování poplatku za správu.
Mohl by mně prosím někdo vysvětlit, jak je to s ročním vyúčtováním poplatků za správu? Původně (2010) se nám na vyúčtování objevila položka „Správa BD“. Nyní jsme SVJ, očekávám první vyúčtování (dům spravuje původní BD jako správce)a ráda bych si udělala o hospodaření detailnější obrázek, co za náklady se pod pojmem správa promítlo. Hádám že „odměny“ za „Dohody o provedení práce“. Je správce povinen předložit vyúčtování položkově? V mandátní smlouvě je pouze „částka nepřevýší 2.040,–Kč na BJ ročně“. V předpisu měsíčních záloh máme nově za původní Správa BD „Ostatní provozní náklady“ a přibyla odměna pověřenému vlastníku „Příspěvek na správu SVJ“. Vlastně máme správce dva, ale to už jsem tu řešila :-).
Zápis výboru do rejstříku SVJ - odstoupení před zápisem
Dobrý den, mám dva konkrétní dotazy a budu vděčný za odpovědi. Dne 14.3. 2012 byl v našem domě (SVJ – 10 bytových jednotek) zvolen nový tříčlenný výbor, jehož jsem předsedou:
1 – jak postupovat, pokud nově zvolený místopředseda složil svoji funkci ještě před zápisem do rejstříku SVJ? Všechny poklady už jsem jako nový předseda měl připravené k odevzdání, ale on si to rozmyslel. Svolává schůzi shromáždění už nový předseda a volí se pouze tento jeden člen, nebo je nutné volby opakovat celé a „organizátorem“ voleb je původní výbor? Pokud nový výbor, jaké jsou podklady pro zápis do rejstříku SVJ, oba zápisy ze schůze, i když dá se říct – budou protichůdné, resp. ten původní ze 14.3. 2012 tím pádem není aktuální?
převádění do OV, když družstvo má úvěr.
Dobrý den. Rád bych se zeptal, kde mohu najít poučení o tom, co a jak je potřeba zařídit, když se má do OV převést byt v družstvu, které splácí úvěr bance, případně když se do OV má převést větší část bytů v takovém družstvu.
Bytové družstvo v domě a SVJv domě.
V našem domě je BD který je původní a majoritní vlastník se 57 byty a je členem SVJ. Členů SVJ vlastníci byty v domě je 42. Z jistých nepochopitelných důvodů jsou členové SVJ i členy BD a tudíž na ně platí dle vyjádření BD stanovy BD tak stanovy SVJ. Toto „dvojí členství“ v domě nadělalo jak administrativní tak i protiprávní vztahy. Smlouvu o správě domu mezi SVJ a BD které vykonává BD. Jsou tak dva právní subjekty za účelem stejného podnikání v jednom domě – což je nelogické.Zlepšení tohoto stavu by bylo, kdyby se BD přestalo být členem SVJ ( z důvodu přehlasování na schůzi SVJ).BD z důvodu kontroly všech financí
Platím společné náklady oprav a investic za garáže ale žádnou nevlastním.
Dobrý den, Nedávno jsem si koupil byt v bytovém domě. V domě je kromě bytů i několik přízemních garáží. Byty i garáže jsou oddělené samostatné jednotky soukromého vlastnictví se spoluvlastnickým podílem na domu přibližně odpovídajícím jejich podlahové ploše v obou případech.
Všechny opravy domu (střecha, vnější obálka domu, klempířina, kanalizace, a vnitřní instalace) jsou hrazeny z fondu „oprav domu“. Z financování fondu „opravy domu“ jsou ale zde garáže úplně vyřazeny, mají formálně vytvořený svůj vlastní fond „oprav garáží“.
Předseda nesvolává výbor SVJ
Dobrý den.
Přistěhoval jsem se do domu (koupě bytu) a pár měsíců poté došlo k členské schůzi, kde jsem byl požádán reprezentovat náš vchod (SVJ porývá více vchodů). Byl jsem zvolen, fukci jsem přijal, jenže – od té doby předseda nesvolal výbor, pytlíkuje si to s několika sousedy.
Bohužel, nemám ani stanovy, ani prohlášení vlastníka (to první jsem z výboru zatím nevyrazil, to druhé obešli nějak právníci obou stran v kupní smlouvě).
Začínám mít obavu, že by zatím mohlo být něco víc a mám strach abych jednou nezjistil v účtu nějaké nesrovnalosti. Jedině, co mne uklidňuje je, že účto a bankovní účty nám smluvně vede staré družstvo, které má ještě pár bytů v domě.
nebytové prostory, uzávěry ke stoupačkám
Dobrý den,
v našem domě je několik nebytových prostorů, ve kterých se bohužel nacházejí uzávěry stoupaček k radiátorům a uzávěry plynu. Havarijní služba nechce s SVJ uzavřít smlouvu a to z celkem logického důvodu nedostupnosti těchto uzávěrů. Uzávěry i rozvody jsou společnými částmi domu. Majitel těchto nebytovek bude nyní žádat o změnu užívání, ke které potřebuje souhlas shromáždění. Domnívám se, že by bylo dobré s majitelem uzavřít nějakou formu věcného břemene pro vstup do nebytů v případě havárie. Má někdo s řešením této situace zkušenosti? Děkuji za Vaše názory.

Poslední komentáře