Ostatní
Plná moc na shromáždění vlastníků
Dobrý den, musí shromáždění vlastníků akceptovat plnou moc vystavenou vlastníkem jednotky na jinou osobu ačkoliv tato možnost není ve stanovách výslovně uvedena?
BD, jediný byt v OV
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaká práva má (zejména při hlasování o krocích jako je zateplení domu či zařízení úvěru od banky) jediný člověk mající svůj byt v OV v domě, kde všechny ostatní byty jsou zatím družstevní.
A rozhoduje vůbec nadál o domě BD, když je v něm i jeden vlastník bytu?
Který paragraf kterého zákona tyto věci upravuje?
Předem moc děkuji.
h.
Úroky z prodlení - opoždněné platby v lastníků
Dobrý den, v naše SVJ, tak jako v mnohých jiných, jsou neplatiči, spíše opoždění platiči svých závazků – do FO, služeb a další. Mám stanoveno jako den splatnosti všech plateb (dle vydaného rozpisu) 20. den. Je nám jasné, že je možnu uplatnit pouze úrok z prodlení, víme, že se to tady již v diskusi řešilo, ale nevíme přesně jak prakticky toto realizovat. Sháníme někoho, kdo na praktickém reálném příkladu řekne JAK se to má účtovat či stanovovat. Př. jsou někteří vlasntíci, kteří platí skoro pokaždé opožděně o pár dnů až o měsíc. Když se to opakuje, tak jak to lze počítat – musí se to po každém měsíci upomínat nebo se to dá počítat za každou platbu a vyjádřit to třeba až za půl roku či za roční vyúčtování? a jak pak počítat s tím, že se neúročí úroky z prodlkení? těch konkrétních „neznalostí“ máme více.
Účast na shromáždění vlastníků
Dobrý den, hctěl bych se zeptat, jak je to s účastí na shromáždění vlastníků. Když chceme např. konkrétně hovořit o dlužnících či opožděných platbách – jmenovitě. Může se shormáždění zúčastnit i osoba, která není vlastníkem nebo osoba vybavena plnou mocí – tedy osoba cizí jen jako doprovod či „poradce“?? Je to někde stanoveno? Díky.
K § 38g
Dobrý den, tak jsem si prostudoval ZDP § 38g. Jsem Ing. ekonom, ale již v důchodu a zdá se mi, že ty předpisy jsou snad pro nadlidi,a tak ale prosím dotazy k § 38g: Myslím si, že vždy je nejdříve nutné posoudit činnost, kterou dotyčný vykonává: 1.) uklízečka pro SVJ, důchodkyně, práce specifikovaná smlouvou pravidelně jednou týdně s obsahem co má dělat. Má to charakter závislé práce nelze použít § 38g. Zdaňuje SVJ (zdroj příjmů) i když odměna je menší než 15tis. ročně. Domnívám se, že u činnosti tohoto charakteru nelze použít §38g. Pokud ano, kdo případně odpovídá za to že nemá další úklid a příjmy jak to může SVJ zjistit, musí dát nějaké prohlášení?
nákup nebytových prostor
Dobrý den, potřeboval bych rozebrat otázku nákupu nebytových prostor výborem SVJ bez souhlasu shromáždění SVJ. Situace se má následně : Výbor provedl písemnou anketu o nákupu nebytových prostor. Výsledky této ankety nebyly zveřejněny a v anketě nebyla ani uvedena nákupní cena za m2 v nebytovém prostoru. Záměrně uvádím pojem anketa, protože jinou formu hlasování (písemné hlasování ) mimo schůzi shromáždění dle vzorových stanov nelze dle mého názoru v tomto případě využít. K uhrazení ceny za nebytový prostor bylo použito finančních prostředků z fondu dlouhodobých záloh.
Formular- vymaz clena Vyboru SVJ z OR
Dobry den, prosim o radu. Leta delam mistopredsedu SVJ a BD v nasem dome (vetsina domu je SVJ, jedny nebytovky jsou stale BD, proto mame oba subjekty). Podarilo se mi teto skvele funkce nedavno zbavit :-), a ted musim zajistit vymaz. Mam tyto materialy: moji rezignaci na funkci mistopredsedy SVJ i BD s notarsky overenym podpisem predsedkyne, zapis ze schuze a prezencni listinu s podpisy ucastniku, kde se moje rezignace jako jeden ze tri bodu projednavala. Moje dotazy zni:
1. Pry musim prilozit jeste nejaky konkretni formular- jde pouze o muj vymaz, nikdo me nahrazovat nebude. O jaky formular presne jde? Nemohu toto info nikde najit. Znama mi tvrdila, ze je mozne pouze sepsat zadost o vymaz s podpisem predsedkyne a druheho mistopredsedy. Jak to doopravdy je? Potrebuji formular?- Pokud ano, jaky a kde ho najdu. Pokud ne, je mozne nekde najit vzor zadosti o vymaz jednoho clena vyboru?
Darovací smlouva
Dobrý den, mám dotaz ohledně darovací smlouvy. Budeme sepisovat smlouvu, ve které budeme darovat vedlejší byt v domě příbuzným. Chtěla bych vědět, zda lze do darovací smlouvy zapsat nějaké podmínky, které bude obdarovaný muset dodržovat a pokud by je nedodržoval, aby byly důvodem pro vrácení daru. Nebo jen platí ten zákon o dobrých mravech, které jsou vlastně neprokazatelné? Děkuji Vám moc za radu
Náhrada škody ve společných prostorách domu
Dobrý den,
můžete mi prosím poradit jak postupovat v následujícím případě. Jsme zprivatizovaný dům, máme založené SVJ a většina bytů je v osobním vlastnictví. Jeden vlastník bytu provádí rekonstrukci bytového jádra a najal si na to firmu. Pracovníci firmy se nechovají moc ohleduplně a máme obavy o naše společné prostory. Pokud tato firma v průběhu prací způsobí nějakou škodu na společných prostorách (výtah, vstupní dveře, stěny vestibulu nebo chodeb apod.), máme náhradu škod jako výbor SVJ vyžadovat od vlastníka bytu, který si firmu najal nebo po firmě, která práce provádí. Z mého selského rozumu by škodu měl uhradit vlastník bytu, který si firmu najal a pak to vymáhat přímo na ní. Nejsem si ale jist, zda je to správný postup.
odpojení od centrálního vytápění a zřízení svého topení
Dobrý den,máme dům se 24 byty z toho se již v minulosti odpojil 6 bytů,nyní asi 5 bytů se chce také odpojit a zřídit si svoje topení,ale bylo nám zděleno,že to není možné musíme mít 100% hlasů vlastníků a zaplatit prý městu podíl na výměníku.Ostatní odpojení to nemuseli.Jak máme postupovat a je to možné? Děkuji

Poslední komentáře