Ostatní
Zřízení věcného břemena
Dobrý den, prosím o radu, jak postupovat při zřízení věcného břemena.
Situace je následující – pod pozemkem souseda vedou trubky s plynem do našeho domu, tyto trubky jsou v našem vlastnictví, ale nemáme na tomto pozemku zřízené věcné břemeno vstupu z důvodu oprav.
Jakým způsobem sepsat smlouvu o zřízení věcného břemena? Lze ji naformulovat tak, aby to právo vstupu na sousedův pozemek bylo zapsáno ve prospěch jednotek, ne jejich vlastníků osobně?
Pokud by někdo měl podobnou smlouvu k dispozici, bylo by možné do ní nahlédnout?
Děkuji Dan
Právní úkon - co je právní úkon a kde je definován
Co se považuje za právní úkon, kde se najde v zákoně vymezení, co to je?
„Jde-li o písemný právní úkon, který činí výbor, musí být podepsán předsedou a dalším členem výboru nebo místopředsedou a dalším členem výboru. Podepisuje-li předseda spolu s místopředsedou, je podpis místopředsedy považován za podpis dalšího člena výboru“
Nové vzorové stanovy a změny v nich
Dobrý den,čeká nás schůze vlastníků a budeme tam schvalovat nové stanovy z roku 2006 můžeme tam něco měnit a opravit,vč.odstavce ,kdy ve výboru nemohou být lidé v příbuzenském svazku co se tam píše? Děkuji
Kvorum podle zákona nebo stanov?
Dobrý den,
vstoupí-li nový ObčZ v platnost od 1.1.2014, budou automaticky pro hlasování v SVJ platit kvora uvedená v ObčZ anebo ta stávající v platných stanovách? Co má vyšší právní váhu?
A ještě jedna otázka – bude se nějakým novým předpisem upravovat i výčet společných částí domu? (nikde jsem to nenašla, ale návrh jsem prošla velmi rychle a možná jsem to přehlédla). A zase – pokud ano, bude platit automaticky nový předpis anebo stávající Prohlášení vlastníka?
Děkuji, Hana
Oprava stoupaček
Dobrý den, možná bude moje otázka hloupá, ale žiju sama a nikdy jsem nic podobného neřešila, tak bych potřebovala poradit. Sousedce pode mnou začala téct po stoupačkové trubce voda a začíná se jí podmáčet strop u záchodu a kuchyně. Můj byt je po totální rekonstrukci, takže jsou veškeré vodovodní rozvody po bytě nové a ve stoupačkách je i na podlaze sucho. Pokud potrubí prasklo v podlaze/stropu mezi námi, kdo zodpovídá za opravu a koho mám případně kvůli opravě kontaktovat – firmu, které mi dělala rekonstrukci?
Předem děkuji za rady.
zozdělení SVJ
Dobrý den,jsme jeden dům,ale máme dva samostatné vchody s čísly popisnými a každý zvlášť přístupovoz cestu k domu nemůžeme se dohodnout na schůzích a chceme se rozdělit na dvě SVJ.Co budeme k tomu potřebovat?V okolí máme dva domy kde jsou i 4 vchdody a mají společné prostory a jsou vedeny jako 4 SVJ podílejí se na spol.prostorech rovným dílem a mají to vymezeno ve smlouvě věcným břemenem.Děkuji
zapsání do OR
Dobrý den,máme SVJ 12 let teď po 12 letech jsme zjistili,že již 9 let nejsme zapsáni u OR Plzeň a nemáme tam řádně doložené doklady.Ve stanovách máme volební období 2 roky,protože jsme si neohlídali jako majitelé bytů výbor co byl neschopný včele s panem s titulem Mgr.vyzval již v roce 2011 u urychlenému doložení dokladů a dání věci dopořádku.Zvolíme nový výbor doložíme naše staré stanovy a podpisové vzory čl.výboru bude to vše?Můžeme dostat pokutu a v jaké výši za to,že 9 let tam nebylo doloženo nic?Moc děkuji Kateřina
Nedostupnost zápisu ze schůze SVJ
Dobrý den, prosím moc mi nenadávejte, ale je to realita. Měli jsme schůzi SVJ, na které byl jako jediný orgán schůze zvolen předsedající. Domnívám se, že ve vztahu ke schůzi nemá výbor žádné pravomoci kromě toho, že ji svolal. Předsedající odmítl udělat zápis ze schůze. Co s tím? Kdo ho může napsat. Opakovat schůzi mi přijde příliš divoké. Na schůzi byla schválena změna stanov(jde o doručení pozvánky) a nový člen výboru a tak je zápis dost důležitý. Může to udělat výbor a na další schůzi ho nechat schválit? Musíme ji stejně svolat kvůli výtahům-výběr dodavatele. V souvislosti nimi, stačí schválení 75% přítomných?
snížení počtu členů
Dobrý den, máme pětičlenný výbor i ve stanovách. Kvůli velkým odměnám by jsem chtěl na shromáždění vlastníků zařadit bod hlasování, snížení počtu členů výboru na 3. Jelikož nikdo nechce odstoupit dobrovolně, co se následně bude dít, když si vlastníci odhlasují snížení počtu členů? 1/ volí se nový výbor? 2/ odvolávají se členové, které společenství nechce? Děkuji za rady.
Luboš
Neplatič ve SVJ
Dobrý den, jsme SVJ a jeden z vlastníků bytové jednotky dluží úhrady za plnění poskytovaná s užíváním bytu (zálohy na otop, na teplou vodu atd.)a má nedoplatky(dluhy) z předešlých topných sezón, které k dnešnímu dni činí 30.000,–Kč. Prosíme o radu, jak po neplatiči podle zákona vymáhat dluh ? Lze nějakým způsobem na neplatiče poslat exekutora?
Děkujeme za odpověď.
S pozdravem SVJ Postřelmov

Poslední komentáře