Ostatní
Příjem z pronájmu nemovitosti
Dobrý den, Mám příjem z pronájmu nemovitosti, který musím zahrnout do daňového přiznání. Prosím o radu, zda mohu do výdajů uvést náklady spojeně s užíváním bytu (nájem, elektřina, plyn … ). Velice děkuji za radu, Tamara 305
fond oprav
Bydlím v domě (byt OV), dříve sro, kde se platil FO 2000Kč/měs. Za tu dobu se dům kompletně zrekonstruoval. Po převedení do OV v sro zůstaly peníze, které sro nemůže vrátit, dokud bude mít 2 Byty (podíly). Nyní chtějí za fond oprav také 2000Kč/měs., jelikož prý SVJ nemá žádné peníze. Zdá se mi to poněkud hodně, jelikož je dům celý zrekonstruovaný. Proto se ptám, jestli to musím platit a jestli by se při případné opravě něčeho nemohly použít peníze, co zůstaly v sro. Děkuji za odpověď.
společná zahrada
Chtěla bych se zeptat, jestli si může SVJ odhlasovat, že na společné zahradě je zákaz psů? Není to omezování, nemělo by to být odhlasováno 100%? Naši zahradu nikdo po celý rok nevyužívá, příjde mi to, že dělají naschvály. Psi nic neničí a jen se na 5 minut proběhnou. Děkuji za názory.
Plná moc
Dobrý den. Prosím o upřesnění. Původní vlastník bytové jednotky předal byt své dceři (je vedena v KN jako vlastník), v bytě bydlí nadále a stále se chová jako vlastník. Na posledním shromáždění předal přítomnému notáři plnou moc tohoto znění „......aby za mne jednal ve všech vlastnických právech k bytu ....... a spoluvlastnického podílu na adrese jehož jsem vlastnicí.“ Jde o universální plnou moc, takže v podstatě by mohl jednat jako vlastník bez omezení, přeženu-li to, mohl by prodat byt své dcery komukoliv. Z vlastní zkušenosti vím, že v plné moci musí být definována konkretní činnost k zastupování, s obecnou definicí plné moci jsem osobně v jiné věci nepochodil. Nebo takto definovaná plná moc je platná?
Problem u převodu podílu,prosim o pomoc
Hodlam koupit byt od pana, pan ma byt v osobnim vlastnictví (i dle výpisu všechno sedí) a součást prodeje je i podíl na spolecne zahrade, muj dotaz je jednoduchý. Musím obejit všechny členy svj a požadat je o podpis že se vzdávají práva na předkupní právo k pozemku ? a jesli ze ano musím s každým členem k notáři ?? a další vec nemyslite si že by bylo rozumne udelat dve kupní smlouvy jednu na byt a druhou na pozemek, kdyby se v budoucnu neco zvrtlo aby soud nemohl prohlasit smlouvu na prodej bytu i pozemku za neplatnou a tim me pripravit i o byt ??
Vyklizení společných prostor
Dobrý den, jsem předseda výboru SVJ. Náš dům má vedlejší stavbu – trojgaráž, která je společným prostorem domu. Dostal jsem dopis od vlastníka jedné jednotky (firma vlastníci nebytovou jednotku), že jeho firma chce plně využívat tento společný prostor a že si máme vyklidit věci z celé trojgaráže, nyní už využívá 2/3 prostoru. Oznámil jsem mu, že se jedná o společný prostor, který mohou užívat všichni vlastníci a že nic nebudeme vyklízet. Bylo mi řečeno, že když je v prohlášení vlastníka uvedeno, že může tento společný prostor užívat zadarmo (u ostatních jednotek, tento bod není uveden), tak to prostě 30. nechá vyklidit a věci ostatních vlastníků nechá vynést na dvůr. Nikdy shromáždění nerozhodovalo o tom, že by měl tento společný prostor užívat jen jeden vlastník. A ani v prohlášení vlastníka není nic uvedeno, že by tento prostor nemohli užívat ostatní.
Daň z nemovitostí u bytů (bytové družstvo x vlastník BJ)
Dobrý den, mám dotaz ohledně daně z nemovitostí. Po převedení bytů do osobního vlastnictví si budeme muset každý platit daň z nemovitosti. Je možné, abychom jako dům (= nyní jako bytové družstvo) platili 40.000,– Kč, ale bude-li platit daň každý sám (nově každý vlastník bytové jednotky v domě),bude celková daň za dům přes 100.000,–? Moc děkuji za informaci
dotaz na vyhledávání
Dobrý den,
zajímá mne jestli lze vyhledat všechny SVJ v Jablonci nad Nisou, příp jak?
Děkuji
Neplatnost usnesení shromáždění
dobrý den. Chtěl jsem se zeptat, zda-li se dá napadnout nebo nějakým způsobem zrušit usnesení shromáždění samosprávy (ne SVJ) v případě, že se jedná o bytový dům, kde je 60 bytů a z toho je 29 v osobním vlastnictví, a několik vlastníků nepřítomných na schůzi by nesouhlasilo se zateplením? A platí zde půlroční promlčecí lhůta? Děkuji
BV
Člen výboru neodpovídá za škodu způsobenou při výkonu funkce
Osoby použité k činnosti právnické osoby samy neodpovídají za škodu
způsobenou při této činnosti. Plyne to z ustanovení § 420 odst.
2 ObčZ.
Pověřený vlastník popř. člen výboru SVJ jsou osobami, které
právnická osoba používá ke své činnosti, proto neodpovídají podle ObčZ
za škodu způsobenou při výkonu funkce. Za tuto škodu odpovídá SVJ –
právnická osoba.
Vymáhání škody způsobené při výkonu funkce na členech výboru tedy
nemůže mít úspěch. Mají zákonnou „imunitu“.
Psal jsem o tom zde:
http://www.portalsvj.cz/…y-organu-svj#…

Poslední komentáře