Ostatní

zneužití fondu oprav

Vložil SPJ Duchcov (bez ověření), 28. Únor 2012 - 19:09 ::

Dobrý den. Jsme SVJ v Duchcově o počtu 40 bytovek. Máme zvolený výbor o třech členech. Veškeré věci, ale dělájí 2 členové výboru a třetího obcházejí. Jako SVJ jsme jim dali k dispozici částku 30000,.Kč na nutné opravy a částku 50000,–Kč a přítomnosti kontrolního výboru na nutné opravy. Jeden z členů výboru SVJ má elektrikářskou F. a provedl výměnu funkčního osvěštelní, bez ohledu na to, že se jedná o novou zakázku a ne o nutnou opravu. Dopustil se člen výboru trstného činu a jakým zépůsobem mu lze zamezit možnost hospodařit s penězmi SPJ, když má v domě většinu hlasů co by ho podpořilo.

Kvorum pro změnu správcovské firmy

Vložil hana (bez ověření), 28. Únor 2012 - 13:58 ::

Dobrý den, ačkoliv bylo toto téma mnohokrát zmíněno, znovu se zeptám.

Pro změnu správce je nutné jaké kvorum?

Jedná se mi o konkrétní SVJ, kde po vzniku SVJ a volbě výboru „pokračovala správa“ původního družstva na základě individ.smluv s vlastníky. Ty byly po několika letech vypovězeny a SVJ uzavřelo smlouvu o správě přímo s BD. Pokud bychom chtěli změnu správce, kolik musí být procent?

Jednu dobu se tu stále tvrdilo 3/4 všech přítomných (kvůli tomu, že se jedná o změnu v PV), pak najednou i zarytý zastánce tohoto kvora (nebudu jmenovat) tvrdil, že stačí pouze nadpoloviční většina, ale nyní to nemohu vůbec nikde dohledat.

Správce SVJ

Vložil TM (bez ověření), 28. Únor 2012 - 11:04 ::

Dobrý den, mám zdvořilý dotaz. Byl jsem zvolen jako předseda SVJ ,ale byt máme nový s přítelkyní (byj je napsán na ni)

Zatím mám trvalé bydliště na starém místě + nejsem vlastníkem bytu

Dostal jsem od přítelkyně plnou moc na zastupování v plném rozsahu.

Mohu vůbec takouto funkci vykonávat dle zákona atd.? (i když ostatní souhlasí)

Díky za odpověď

s pozdravem

Tomáš M.

Výměna odpadů

Vložil Zdenek (bez ověření), 27. Únor 2012 - 20:15 ::

Dobrý den, v našem domě se mají měnit odpadové trubky. Údajně jsou tyto trubky vyrobeny snad z eternitu, který obsahuje azbezt a proto tuto výměnu prý snad musí vyměnit specializovaná firma (odpady jsou staré cca 30 let a potřebují vyměnit). Chci ze zeptat, jestli je třeba poptávat tuto firmu, popř. jak postupovat nebo stačí firma, která tyto odpadové trubky vyměnila už snad v celém městě. Dále by mě zajímalo, zda vlastník bytu je povinen zpřístupnit prostory k těmto odpadům – někteří vlastníci bytů si bytové jednotky upravili tak, že tento přístup je zazděný,

Odvolání pověřeného vlastníka

Vložil Alice K, 27. Únor 2012 - 10:11 ::

Dobrý den. V našem společenství je šest vlastníků bytů. Kolik hlasů je zapotřebí k odvolání pověřeného vlastníka ? Je možné, aby jeden z vlastníků odmítal přístup do svého sklepa, kde je umístěn svod odpadu poloviny domu ? Je nutná občasná kontrola. Děkuji, Alice K.

odměna či mzda?

Vložil kolar miroslav, 27. Únor 2012 - 7:01 ::

Dobrý den. Naše SVJ je po dokončení revitalizace domu. Na celé akci a jejím zdárném dokončení se výraznou měrou podílel předseda výboru, který je již v důchodu. Obstarával úvěr,příspěvek z dotačního programu PANEL,jednal a dohadoval se s firmami které u nás prováděly práce atd.. Na posledním shromáždění vlastníků mu byla navržena odměna za mimořádné práce a i na kompenzaci osobních nákladů. Je možné mu za toto zaplatit formou dohody o provedení práce i přesto že je členem statutárního orgánu SVJ? Na závěr uvádím, že výbor u nás nebere za „činnost výboru“ žádné odměny!

HLUČÍCÍ PLYNOMĚR

Vložil Hana (bez ověření), 25. Únor 2012 - 7:17 ::

Mám byt v OV v podsklepeném domě, v přízemí. Pod bytem spol. prostory, m.j. kotelna a na chodbě plynoměr. Ten dělá randál, jak hukot turbíny. Po výměně starého za nový (plynárny) je to stejné. Plynoměr sepne, začne hukot, po chvíli se trochu zmírní, asi jak se ustálí tlak plynu. Hukot se rozléhá chodbou a přenáší jej podlahy a snad i zdi. Spím se špunty v uších. Musím? Nebo je nějaká možnost se bránit? Podporu ostatních vlastníků BJ nezískám, ty zajímají jiné věci, kotelnu pod bytem nemají.

Děkuji za odpovědi Hana

SPRÁVCE BEZ ŽIVNOSŤÁKU A BEZ SMLOUVY

Vložil Hana (bez ověření), 25. Únor 2012 - 6:47 ::

Hlavou proti zdi. Tak mi připadá jednání s naším SVJ. Stat. org.- pověř. vlastník (PV), mlčící vlastníci odhlasující PV slepě vše, připraveni lynčovat kohokoliv, kdo je chce připravit o „klid“. 1)Podklady ke schůzím nejsou 2)Smlouva se správcem není 3)BD připravující se již 3 roky na podpis správc. smlouvy s naším SVJ nemá živnost na správu. Původně coby vlastník spravoval bez něj. Předseda (již důchodce) si vykládá právo po svém a setrvává ve svém smýšlení v časech straníků a družstevníků. Nekomunikuje.Do­poručená psaní zůstávají bez odezvy.

STANOVENÍ VÝŠE ZÁLOH

Vložil Hana (bez ověření), 25. Únor 2012 - 6:12 ::

Platí pro zálohy na služby (vodné/stočné, TUV, teplo) stejný způsob rozúčtování- stanovení výše plateb jako v konečném vyúčtování? Např. vodné/stočné dle měřidel (spotřeby min. období + navýšení ceny, DPH apod a 1/12 na měsíc). Mám stanoveny zálohy dle počtu osob, přitom funkční vodoměry a každý rok přeplatek (50 až 250%), jsem často v zahraničí.Připadá mi, že poskytuji SVJ, resp. družstvu, které po převodu bytů do OV převzalo správu, pravidelně bezúročnou půjčku. Shromáždění SVJ v minulosti neřešilo ani jak se zálohy stanovují, ani jak vyúčtovávají. Jednoduše se převzalo to, co běželo léta pod družstvem a v podstatě nezměněno funguje dál. Jak, to nikoho z vlastníků nezajímá a na schůzi slepě odhlasují vše.Smlouvu se správcem nemáme po téměř 3 letech po převodu do OV a vzniku SVJ podepsanou. To ale je jiná diskuse/ příspěvek.

Srážková mzda

Vložil Anna (bez ověření), 23. Únor 2012 - 21:30 ::

Jak postupovat v tomto případu: S jednou osobou jsme uzavřeli DPP od června do září 2011 s tím, že mzda bude vyplácena dílčím způsobem na začátku každého měsíce (po vykonání práce příslušný měsíc před tím, tedy 4×). Stalo se, že v srpnu (za červenec) nebyla mzda vyplacena, tedy ani odvedena 15% srážková daň (kvůli dovoleným, kdy výbor nebyl přítomen, se to nějak opomnělo). Ona osoba se dodnes neozvala (asi nekontrolovala výpisy), ale přišli jsme na to při zpracování účetnictví za rok 2011. Chtěli bychom to napravit a nyní zaplatit příslušnou částku jako doplatek mzdy.

Syndikovat obsah