Ostatní
Počet lidí
Dobry den Poradte prosim jak mame zystit pocet lidi zijci v dome. Mame 50 bytovych jednotek a trvale prihlasenych jen 60. Ve skutecnosti v dome bydli vic lidi. Jak mame to dokazat? Ty poctive co maj prihlasene vsehny cleny rodiny maj platit vic za ostatni co bydlej na cerno?
Odměny členům statutárního orgánu
Provádíme správu a účetnictví SVJ. Pro účtování odměn členů stat. orgánů požadujeme po každém z SVJ odsouhlasení výše odměn členskou schůzí. Někteří nám dávají zápisy s odsouhlasením v čisté výši mzdy, někteří v hrubé, je v tom chaos.Vzhledem k tomu, že se legislativa odvodů z odměn členů stat. orgánů často mění, měla by být schůzí odsouhlasena, podle mě, částka odměny v tzv. superhrubé mzdě, protože celkový objem mzdových nákladů je díky odvodům na zdrav. a soc. v konečném výpočtu mnohem vyšší než mají odsouhlaseno.
Smlouva se správcem
Výbor SVJ našeho domu podepsal smlouvu o správě. Tato smlouva uvádí mj.: 1.že SVJ jako řádný správce domu a pozemku je povinen hradit na účet společenství přes SIPO částku(na opravy,vodu,služby,pro správce za správu). Může se potom vlastník bytu vymanit ze SIPA?, 2.že správce po písemné žádosti SVJ dodá podklady dokladů pro právní spory a jednání.Jestliže jednotlivý vlastník zadá řešení problému s vytápěním SEI, ERÚ, ČOI a SVJ v tomto jednotlivce nepodporuje, jak si potom tento jednotlivec vynutí potřebné doklady pro tyto instituce?(SVJ uve
Správa domu a odměny výboru
Dobrý den,
jsem laik, možná se pletu a poprosil bych o radu.
Jsme SVJ s rozdílným spoluvlastnickým podílem.
Na prvním shromáždění za přítomnosti notáře byly odsouhlaseny vzorové stanovy, dle zápisu účast 88,94%.
Před časem výbor měnil správce a to se nám promítlo i do měsíčního předpisu záloh.
V domě je 48 bytu a na správu platí každý byt stejnou částku 271Kč. Podle smlouvy se správci platí 13008Kč/měsíc což odpovídá součtu částek.
V chystané schůzi chce mimo jiné výbor nechat odsouhlasit odměny výboru, proti odměnám v žádném případě nic nemám (zdarma to dělat nejde). Odměny výboru se navrhují na 200Kč za byt a měsíc.
převoditelnost platnosti - "závazku"
Dobrý den,prosím, měl zde jeden dotaz.Společenství si vzalo úvěr na revitalizaci svého domu u jedné banky.Tato banka uzavřela smlouvu o úvěru se stanoviskem ZAJIŠTĚNÍ ÚVĚRU s následujícími formami:
- zákonným ručením členů Klienta dle §13,odst.7,zák.72/94 Sb.
- zástavním právem k pohledávkám Klienta za Bankou vzniklým na základě mlouvy o Běžném účtu
- blankosměnkou vlastní,vystavenou Klientem na řad Banky s doložkou „bez protestu“
- zástavním právem k pohledávkám,vyplývajícím z pojištění domu
Následně po této podepsané a potvrzené smlouvy o úvěru,byl požadován po 14-ti dnech dodatek s „náhodně“ vybranými 5-ti majiteli(vlastníky) bytů (shodou náhod čl.výboru,vč.předsedy)
Zápis ze schůze = platná objednávka?
Přeji dobrý den,
měla bych dotaz ohledně jedné nešťastné záležitosti v našem Sdružení vlastníku domu. Jedná se o to, že rádoby jakási správcová použila peníze z FO na montáž nových zvonků, s čímž jsme sice souhlasili a podepsali na zápisu ze schůze, ale očekávali jsme provedení výběrového řízení tak jak bylo v případě montáže nových dveří. Výběrové řízení, které zde vždy probíhalo s tím, že každý z nájemníků měl možnost do určitého termínu předložit návrhy na objednávky včetně cenové nabídky se všemi náležitostmi, bohužel neproběhlo a najednou do domu naběhli dělníci a začali s instalací zvonků. Naštěstí jsme se mimo řeč dozvěděli, že montáž zvonků je absolutně předražená a nesmyslná a dělníky jsme vyhodili.
Jak na popelnice
Dobrý den, potřebuji poradit s následujícím: Od developera máme u domu s 16 byty 2 kontejnerové popelnice. Jedna popelnice je prokazatelně navíc a zcela zbytečně platíme cca 12t ročně za něco co nevyužíváme. Výbor SVJ je jednoznačně pro její odhlášení, ale neví jestli to může udělat o svojí vůli, nebo je třeba souhlas shromáždění. Na naši poslední schůzi totiž hlasování o této věci dopadlo nerozhodně :-)
Děkuji GaB
Hlučná rolovací garážová vrata
Jsme dům o 25 bytových jednotkách a jednom nebytovém prostoru – tzv. hromadné garáži pro 12 vozidel. Předmětný nebytový prostor je ve spoluvlastnictví 12 osob. Jedna bytová jednotka se nachází přímo nad vjezdem do garážového stání a vlastník předmětné jednotky si stěžuje výboru Společenství na nadměrnou hlučnost rolovacích garážových vrat s tím, že je mu jejich provozem bráněno zásadním způsobem v řádném užívání jeho bytové jednotky (on sám garážové stání v domě nevlastní). Dle prohlášení vlastníka je součástí nebytové jednotky vnitřní strana vjezdových vrat. Z toho dovozuji (to v prohlášení napsáno pregnantně není), že vnější strana vjezdových vrat je součástí opláštění domu.
Rušní nočního klidu
Co mám děla, když sousedé mají opakovaně puštěnou hudbu nahlas. Sice to není v rámci nočního klidu, ale přece jenom je to v půl osmé večer a v paneláku jsou děti a starší lidé, kteří už chtějí mít klid večer. Tahle situace se nestala poprvé a mě už to docela rozčiluje. Proto jsem se chtěla zeptat jaké je řešení. Předem děkuji za odpověď.
400tis jako uplatek?
Dobrý den, Rád bych se zde optal a nechal si poradit. Před více než půl rokem, jsme se nastehovali do bytu v OV, při poznávání, rozhlížení a dostupných podkladů, jsem narazil na pár nejasností, které se mi nerozdávají a rád bych Váš názor či radu. Jedná se o panelák se třemi vchody, vesměs už je vše v SVJ, až na dva byty, ty jsou stále družstevní. Před zde byl byt který byl majetkem družstva, ale měl nájemníka, bohužel neplatiče a jak jsem si všimnul, zdejší lidé (nebo spíš bývalá předsedkyně) tuto situaci řešila prodejem bytu, ale aby nájemníka dostala ven, zaplatilo se 400tisíc za opravy jiného bytu v jiném domě (podle mě úplatek za převod práv onoho bytu, kam měl nájemník neplatič jít). Toto se mě nezdá a nelíbí, požádal jsem současného předsedu, aby se mě k tomuto písemně vyjádřil a současně ho požádal o zápisy ze schůzí od začátku roku 2011. Bohužel jsem vyjádření nedostal a zápisy taktéž ne, pří je má u sebe asi zapisovatel, nebo kdo) a bude možné si je zapůjčit až je on dodá.

Poslední komentáře