Ostatní
Úhrada za služby v domě za dítě?
Jsme SVJ a máme dohady o platbách za děti. Jsou nějaká omezení, anebo se dítě po narození vede jako každá jiná osoba co se týká úhrad za služby? Určuje to nějaká vyhláška nebo zákon? Máte s tím někdo zkušenosti? Mám za to, že žádná omezení, co se týká věku a úhrad za služby neexistují.
Vyjadřování na schůzi společenství vlastníků
Dobrý den, žádám Vás o radu ohledně vyjadřování na schůzi společenství vlastníků.Jsem majitelkou bytové jednotky, ale v bytě bydlí má babička. Šly jsme na schůzi SVJ společně, babičce jsem udělila plnou moc k zastupování již zmiňované bytové jednotky. Na shromáždění samozřejmě hlasovala ona, já jsem se pouze vyjadřovala k probíraným tématům. Pan předseda SVJ mi řekl, abych se k věcem nevyjadřovala, jelikož jsem své babičce udělila plnou moc a mám tudíž mlčet. Podotýkám, že se to netýkalo hlasování. Tyto praktiky se mi zdají nedemokratické. Co s tím mohu udělat a měl předseda SVJ pravdu?
Michal
Dobrý den,
mám menší dotaz a rád bych Vaše nazory.
Snad tento rok bude náš dům procházet rekonstrukcí vč. zateplení.
Z dostupných dokumentu, jsem se dočetl, že nebude zatepleno kolem oken, což se mě zrovna moc nelíbí a nejsem si jistý, zda je to správný krok.
Mělo by být při zateplování zatepleno i kolem oken?
Nebo to je už nepodstatná část a vesměs to ničemu nevadí.
Děkuji za odpovědi.
Michal
SVJ jako žalobce při obtěžování hlukem
V diskusi http://www.portalsvj.cz/…ocniho-klidu jeden z účastníků odmítl možnost, že by obtěžování vlastníků jednotek hlukem mohlo řešit přímo SVJ. Napsal k tomu: „Proč by to měl řešit výbor?! (…) Výbor se zabývá správou domu, technickým stavem, opravami, atd. Řešení mezisousedských vztahů nemá v pravomoci.“
Ponechme stranou, že diskutující neměl ve skutečnosti na mysli výbor, nýbrž SVJ – právnickou osobu. Výbor je pouze orgánem společenství, který nemá právní způsobilost a nečiní právní úkony. Názor, že SVJ není oprávněno angažovat se v tzv. „sousedských“ sporech je sice dosti rozšířený, avšak není v souladu s judikaturou.
Soudy naopak opakovaně dospěly k závěru, že jde o výkon správy domu a SVJ je aktivně legitimováno i v případech obtěžování obyvatel domu podle § 127 ObčZ. Společenství se tedy může svým jménem domáhat nápravy závadného stavu. To platí jak pro obtěžování vlastníků jednotek hlukem, tak i např. pro obtěžování kouřem či pachem.
Již před deseti lety Krajský soud v Hradci Králové řešil v rozsudku ze dne 8.10.2002, č.j. 30 Ca 44/2002–16 otázku, zda SVJ je oprávněno nabýt do svého vlastnictví parkoviště, přestože takový pozemek neslouží k uspokojování bytových potřeb obyvatelů domu. Soud při tom provedl výklad pojmu „správa domu“. V rozsudku soud uvedl:
- "… každé společenství vlastníků jednotek má ze zákona o vlastnictví bytů omezenou právní subjektivitu a způsobilost k právním úkonům, avšak hranice této způsobilosti [jsou] dány pouze a právě tím, zda určitým právním úkonem, v tomto případě nabytím pozemku, vykonává navrhovatel správu domu či nikoliv.
Mzdové listy a ostatní povinnosti SVJ jako zaměstnavatele, oprava chybně stržené daně
Dobrý den,
v našem společenství máme v současné době 3 DPP a 2 členy výboru. Výpočet mezd, pojištění, odvody a roční vyúčtování daní jsou mi jasné. Ovšem ráda bych se zeptala na ostatní povinnosti, především vystavování mzdových listů (zápočťáků??) členům výboru i pracovníkům na DPP?? Vystavují se měsíčně nebo stačí roční?
Dále bych měla dotaz na řešení problému při špatném výpočtu zálohové daně v období říjen-prosinec 2011. Zapomněla jsem u jednoho člena výboru zaokrouhlit základ daně na celé stovky nahoru a tudíž byla odvedena záloha o 6 Kč nižší (celkově to dělá 18 Kč), člen dostal o tuto částku vyšší čistou mzdu. Teď chci vše napravit, ale nevím jak. Je možné chybu opravit v ročním vyúčtování daně? Pro tohoto člena musím navíc vystavit potvrzení o zdanitelných příjmech, protože je zaměstnán.
Podání trestního oznámení za opakované rušení nočního klidu.
Může opakované rušení nočního klidu vyústit až na podání trestního oznámení?Jestli se memýlím tak rušení nočního klidu je přestupkem.Pokud na sousedy zavolám policii a vše sepíšem a nahlásím to na přestupkovou komisi na Městský úřad.Pokud se to bude opakovat vícekrát,můžu podat trestní oznámení?Jedná se o opakovaný přestupek?Jestli se nemýlím tak to umožňuje nový trestní zákoník.Zatím hrozila pouze finanční sankce až do výše 30 000.korun.Máte prosím s tímto problémem někdo zkušenosti? Děkuji.
Výbor
Předseda se odstěhoval,ve výboru zůstali pouze 2,kteří již funkci nechtějí vykonávat.Bude se volit nový výbor,je nutný zápis u notáře a jak postupovat?Děkuji Lucie
Pojistné a spoluúčast
Dobrý den, ráda bych se zeptala. V domě se stane pojistná událost na společných částech domu a poškozený vlastník uplatní pojistnou událost z pojistné smlouvy, která je uzavřena na dům. Pojišťovna při likvidaci odečte spoluúčast. Vyplácí vaše Společenství tuto spoluúčast poškozenému? Pokud ano, tak na jakém základě? Děkuji za odpověď Ilona
Pracovněprávní vztah na výkon funkce
V rámci gejzíru novel od 1.1.2012 je i novela obchodního zákoníku.
Nový § 66d uvádí, že je možné výkon funkce provádět i v pracovněprávním vztahu.
Protože je toto ustanovení v části druhé, hlavě I, dílu I použije se na obchodní společnosti a přiměřeně i na družstva (§ 260).
U SVJ se zákaz výkonu funkce v pracovněprávním vztahu dovozoval z judikatury o obchodních společnostech. Nyní je u obchodních společností výslovně povolen výkon funkce v pracovněprávním vztahu. To svádí k myšlence, že by neměla být překážka vykonávat funkci v SVJ také v pracovněprávním vztahu. Neboť v soukromém právu platí, že co není zakázáno je dovoleno.
DPP od 2012 nejen z hlediska daní
Před více než měsícem jsem uvedl pár poznámek k DPP od roku 2012 z hlediska daní: http://www.portalsvj.cz/…lediska-dani
Uplynul měsíc a mám několik dalších poznámek, nejen z oblasti daní. Nestíhám číst všechny zákony a tak se jedná o pouhý neúplný výběr, jistě mi řada pěkných věcí unikla.
1)Ministerstvo zdravotnictví rozeslalo 24.1.2012 na jednotlivé zdravotní pojišťovny dopis, že se jednotlivé DPP v rámci měsíce nesčítají (MZDR 318/2012). Pokud tedy budou v rámci měsíce DPP např. na 9 000 a 8 000 Kč, tak se z nich zdravotní daň neodvede. Sociální daň se odvádět bude, protože se DPP v rámci měsíce sčítají.

Poslední komentáře