Ostatní
SKLEP
Dobrý den .Poraďte : může si vlastník ( člen SVJ ) umístit do sklepa mrazák a el. přípojku natáhnout ze svého bytu ? Nepodléhá to náhodou nějakým předpisům ( a schvalovacím procedurám v rámci SVJ ) ? Děkuji za odpověď . rentier
Lze bránit vstupu na společnou půdu?
V minulosti jsem koupil byt do OV s 2% vlastnickým podílem všech společných prostor domu, tedy i cca 10m2 z 500m2 půdy, která je jen 12 schodů od mého bytu. Půda je to moc krásná, i kvůli ní jsem byt v sousedství půdy koupil. Po několika letech všech vedení družstva vlastníků vyměnilo zámek od půdy a odmítlo majitelům bytů vydat nové klíče k tomuto zámku, klíče má jen vedení družstva.
Mám zákonné právo obdržet klíč od půdy?
V nejbližší době bych chtěl byt prodat, tak bych chtěl půdu ukazovat zájemcům o byt. A taky bych jim potřeboval garantovat, že půdu budou moci plně využívat.
neúčast na schůzích SVJ
Dobrý den, Předseda výboru společenství vlastníků hodlá na členy společenství, kteří se opakovaně neúčastní shromáždění vlastníků, podat trestní oznámení, které odůvodňuje jako zásadní porušení jejich povinností starat se o společný majetek. Lze situaci řešit uvedeným způsobem ? Pokud ano, jedná se o adekvátní reakci ze strany předsedy výboru ?
Děkuji za odpovědi.
Skončení mandátu
V našem SVJ skončil pověřenému vlastníku SVJ volební mandát k 31.1.2012. Pověřený vlastník dnešnímu dni nesvolal schůzi kde by v programu schůze mohl být zvolen nový pověřený vlastník. Prosím o právní vyjádření jak správně právně v této situaci postupovat, vzláště pak když se pověřený vlastník dopustil ve svém volebním období mnoha závážných chyb. Odvolání je dosti problematické v přehlasování BD (majoritní družstvo je sice členem SVJ a tak má možnost přehlasovat ostaní členy SVJ kteří jsou v menšině). Prosím o radu. D
Zápis nového člena výboru do OR
Nový člen výboru byl zvolen shromážděním už před rokem .Dosud ale nebyl podán návrh na změnu v OR,stále je tam zapsán již zemřelý člen.Může tento nově zvolený člen vůbec něco podepisovat?Děkuji za odpovědi
Pravomoce výboru SVJ-domovní řád
Dobrý den,výbor našeho SVJ vytvořil domovní řád, kde se nám snaží dost striktně diktovat, jak se můžeme chovat v domě kde bydlíme a pokud bychom jejich pravidla porušovala, hrozí nám pokutami. Je to vůbec možné, aby výbor SVJ toto mohl dělat?Např. chtějí povolovat práce v bytech, např.vrtání apod. jen v určených časových úsecích a dnech, zákaz mytí a oprav aut před domem, zákaz používání zábavné pyrotechniky (to přeci omezuje zákon),vymezuje parkování aut před domem, i když pozemek kolem domu je ve vlastnictví města.Tento domovní řád si chtějí nechat odsouhlasit na schůzi SVJ.Poslední odstavec domovního řádu:
FVE na střeše domu SVJ
Naše společenství vlastníků požádalo o udělení licence na provozování malé fotovoltaické elektrárny 10 kW na střeše bytového domu, která mu udělena byla. FVE byla uvedena do provozu v lednu 2010. Elektřina je odváděna do sítě, čili prodávána. Pátrala jsem všude možně a hledala nějaký zdroj, jak tuto situaci řešit a jaké povinnosti z toho vyplývají. Vše, co jsem objevila, se týká pouze jednotlivců, kteří se stanou OSVČ, ale nikoli společenství vlastníků jednotek, což je právnická osoba, nezisková organizace, jejíž příjmy jsou vlastně příjmy všech vlastníků.
Správní a režjiní náklady družstva a vlastníci
Dobrý den, v našem domě je mix vlastníků a družstevníků. Družstvo vlastníkům rozúčtovává nákladové položky družstva:
Spotřeba materiálu, energií Opravy a údržby Ostatní služby Mzdy zaměstnanců Pojištění domů Ostatní finanční náklady
Tj. neplatíme fixní částku za byt, ale to co utratí družstvo.
Je to vůbec legální? Když jsem se zdráhala podepsat takovouto smlouvu, tak mi řekli, že byt můžu zase prodat, když se mi to nelíbí…
Jitka
fond oprav - garáž !!!
Zdravím jsem tady nový a toto je mé první téma tak se omlouvám za případné chyby.
MÁ SITUACE: Před rokem jsem koupil byt s garáží v panelovém domě s 18bytovými jednotkami a 4garážemi.Koncem roku se dělala revitalizace zateplení a nový výtah odhlasovali jsme uzavření úvěru a tudíž navýšení fondu oprav dále „FO“ s čímž souhlasím.Revitalizace se garáží netýkala a nijak se garáže neudržují neinvestuje nic vše si dělám sám.
CO MĚ TRÁPÍ: Platím FO tak jako ostatní spolubydlící jednotka kč / na m krychlových velikosti bytu,ale já včetně garáže cca 47m krychlových (samozřejmě i ostatní tři spolubydlící a vlastníci zbylých tři garáží). Přijde mi to divné, že platím za něco co si udržuji sám. Platím za to daň a koupil jsem si ji tak proč za to dál platit když je to nebytový prostor o který se starám sám??
odměny člena výboru od 1. 1. 2012
Výpočet odměny člena výboru od 1. 1. 2012? Jak v případě, že odměna je vyplácena na základě smlouvy o výkonu funkce, na základě pracovní smlouvy, na základě dohody o pracovní činnosti, na základě dohody o provedení práce. Předem děkuji za názorné vysvětlení. Jano.

Poslední komentáře