Ostatní
nebytový prostor
Dobrý den, v domě máme pronajatý nebytový prostor s neplatnou smlouvou. historie: 2002-SBD uzavřelo s nájemcem smlouvu na dobu neurčitou, s ustanovením, že výpověď je možno nájemci dát jen v případě hrubého porušení nájemní smlouvy. 2008-vznik SVJ a následně uzavření nové nájemní smlouvy, která je velmi nevýhodná, ale také neplatná. Nebyla v souladu se stanovami projednána na shromáždění, není zápis a byla podepsána pouze předsedou, stanovy SVJ vyžadují min. dva členy.
Jeden právní názor – pokud není platná smlouva nová s SJV a nebyla ukončena původní s SBD, platí původní.
hlášení osoby na služby
Dobrý den,
vzniká povinnost nahlásit občana k zaplacení služeb, když dotyčná osoba je přítomná v OV bytě pouze o víkendech?(na návštěvě)
Stanovy dle NOZ
Náš poslední dotaz. Naše společenství vzniklo v roce 2013 dle z. č. 72/1994 Sb. Platily Vzorové stanovy, které nebyly uvedeny do praktického používání. Rovnou byly navržené stanovy nové, které se odvolávaní jak na z. č. 72/1994, tak také na NOZ a spoustu dalších zákonů od roku 2006. Stanovy jsou součástí vnitřních právních poměrů, můj dotaz tedy zní:do jaké míry se můžou stanovy svj odklonit od NOz a Vzorových stanov. Může se v nich uplatnit jakákoliv tzv. lidová tvořivost, která je po schválení platná a závazná, nebo musí respektovat zákon.
§ 1168 Odstranění vady prohlášení odst. 2
Určí-li prohlášení neurčitě nebo nesprávně podíl vlastníka jednotky na společných částech, nepřihlíží se k tomu – § 1168 odst. 2 NOZ. Jak si to mám vysvětlit? Naše prohlášení má dle mého názoru vadu. Není v něm určený podíl vlastníka jednotky na společných částech budovy. Tím pádem není ani na vlastnickém listu. Mohu tedy, nebo nemohu, dle § 1168 odst. 2 nechat tuto vadu odstranit soudní cestou? Prohlášení má i další vady, bylo by možné nechat je odstranit najednou? S ostatními vlastníky není možné počítat, je jim to jedno, považují to za otravování, protože podle zápisu v katastru vlastní jednotku.
Odepření hlasovacího práva
Stal se nám takovýhle neuvěřitelný případ, s kterým jsme se ještě nesetkali. Původní vlastník budovy svolal první schůzi vlastníků jednotek. Schůzi vedl zástupce svolavatele. Zda svolavatel, nebo jenom uvedený zástupce si usmyslel, že pokud vlastní jednotku více vlastníků (obvykle manželé), musí mít jeden od ostatních vlastníků jednotky plnou moc, že může za ostatní hlasovat. Naši jednotku vlastníme jako manželé. Schůze shromáždění jsme se zůčastnili oba dva a oba jsem se chtěli podepsat do prezenční listiny. Předsedající to nedovolil ani jednomu z nás, chtěl po každém z nás plnou moc od toho druhého, ačkoliv jsme tam stáli vedle sebe.
VÝTAH V DOMĚ-POVINNOST PLATIT ZÁLOHU NA SERVIS A PROVOZ VÝTAHU
Dobrý den, naše SVJ vzniklo v 12/2012.V našem domě(novostavba),kde jsou 4.NP,je výtah.My jsme jediní,kdo mají byt v přízemí. Tzn.,v životě výtah nevyužijeme.Přesto platíme 152 Kč/měs.v zálohách.Jelikož náš evidenční list obsahuje 15 položek,jsou v souhrnu zálohy celkem vysoké,proto hledám cestu,kde ušetřit.Slyšela jsem,že za výtah je povinnost platit až pro vlastníky bytů od 2.NP.Kde prosím najdu nějaké informace,o které se mohu opřít,abych tuto položku mohla přestat hradit?A pokud je toto v nějaké novele řešeno,můžu nárokovat vrácení této částky např.za minulý rok,až obdržím vyúčtování?
Prosba o radu
Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu. Koupil jsem byt a nyni v něm chci zřídit internet + tv. společná anténa toho pamatuje hodně, takže na ní nejde chytit kromě ČT a občas nova, prima nic. Internet již je v barák zavedený, ale předražený. Kontaktoval jsem tedy SVJ, že jsem si našel firmu, které zdarma zavede do našeho vchodu optický kabel, kde je možné za velmi dobrou cenu pořídit TV a za poloviční cenu i rychlejší internet. Odpověď od SVJ byla stručná – nemáme zájem o dalšího poskytovatele v domě. Jak se mohu bránit ? Mohl bych se odkázat na http://www.ctu.cz/…_04–2009.pdf
Zvýšení nájemného z bytu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zvyšování nájemného z bytu. V roce 2010 nám skončila regulace nájemného, od roku 2011 máme uzavřenou dohodu o výši nájemného z bytu. Od 1.1.2013 máme uzavřený dodatek k dohodě, že „Ppronajímatel je oprávněn od 1.1.2014 sjednané nájemné každoročně, vždy k 1.lednu kalendářního roku, zvýšit oproti nájemnému předešlého roku o průměrnou míru inflace za předchozí kalendářní rok, když míra inflace je vyšší než 1% a je povinen to nájemci oznámit do konce ledna příslušného roku“. Jak je to podle nového OZ, můžeme dále podle tohoto postupovat?, musí tam mít těch 20% za poslední tři roky?, můžeme jim to jenom oznámit a zvýšené nájemné by platili již za leden?
Darování bytové jednotky
Dobrý den,chtěla bych se zeptat:s manželem vlastníme bytovou jednotku v OV a chtěli bychom ji darovat manželovo matce.Co nás tedy čeká,co máme sepsat,kam zajít a kdo bude či nebude platit darovací daň.Děkuji za odpověď.
Zálohy, příspěvky, .......
Jsem naprostý laik, tak mi promiňte můj zřejmě naivní dotaz: Jaký je rozdíl (právní, účetní apod.) mezi příspěvkem, zálohou, zálohou na příspěvek nebo příspěvkem na zálohu ??

Poslední komentáře