Ostatní
informace o hospodaření
Diskuse na tomto portálu jsou velmi zajímavé a poučné. Děkuji za ně. A teď následující dotaz. Musí se člen společenství(vlastník bytové jednotky v domě)vždy obrátit na výbor, chce-li získat informaci o hospodaření společenství nebo může jako vlastník a člen SVJ požádat přímo o informaci smluvního správce? Konkrétně jde o to, že se proslýchá (neoficiálně), že v našem SVJ je neplatič, který dluží nemalou částku. Výbor o tom vlastníky dosud neinformoval, a to ani na shromáždění vlastníků (kdy zřejmě již dluh byl). Správce na dotaz vlastníka b.j. zda dluh existuje a v jaké je výši, sdělil , že dluh je značný, ale výši že nemůže sdělit.
Stanovy druzstva pro vlastnika bytu?
Dobry den,
precetl jsem si spoustu prispevku, zejmena pak ve faq datum-vzniku-svj, ale odpoved na svuj dotaz jsem nenasel. Proto prosim o odpoved na nasledujici dotaz:
Koupil jsem do OV byt v dome, kde patrne (tady v tom dome se dozvedet relevantni informaci asi nelze) jeste neexistuje SVJ (v rejstriku SVJ jsem nenasel, jen okolni domy tam jsou). Dum spravovalo druzstvo a porad si drzi pres 50 % bytu, tedy pravdepodobne plati § 9 odst. 4 ZoVB.
Dotazu mam nekolik propojenych:
- Jake stanovy/pokyny pro me plati? Jsou to ty vzorove zakonne pro SVJ (ikdyz SVJ neexistuje jako zadny subjekt, natoz pravnicka osoba), anebo druzstevni?
Převod z podílového vlastnictví do osobního
Dobrý den, chci se zeptat zda-li máte zkušenosti s převodem bytu z podílového vlastnictví do osobního vlastnictví? Mám byt v podílovém vlastnictví a ráda bych ho převedla do OV. Ale dům, ve kterém se byt nachází je uveden v KN jako rodinný dům. Samozřejmě bez mého vědomí. Jelikož jsem majitelkou i bytu v OV, kde normálně přispívám do fondu oprav, chtěla jsem se zeptat, jak je to s fondem oprav v tomto domě…Majitel většiny bytů v tomto domě žádný fond nemá a když jsem přišla s návrhem, že bychom tento fond založili, tak mi bylo odpovězeno, že to není nutné.
Kola v kočárkárně vs. Nábytek v kočárkárně
Ve společných prostorách domu máme mimo jiné místnost označenou v kolaudačním rozhodnutí jako „kočárkárna“ a v půdorysu v prohlášení vlastníka jako „kočárky, dočasně odložené předměty“. Několik členů SVJ si v této místnosti odkládá kola a jeden člen si zde odkládá nábytek. Nám (výboru) přijde správné odkládat zde jen kola. Máme nějakou možnost tohoto docílit?
Teoretickým řešením by asi byla rekolaudace a změna užívání místnosti na „kočárkárna, kolárna“. Jenže k tomu potřebujeme souhlas všech členů SVJ, cohož nemůžem dos
platba za terasu do ondu oprav
Dobrý den, mám z bytu přístup na terasu a SVJ po mně najednou chce platit do fondu oprav za její používání. Je v posledním patře a tvoří část střechy. Terasa není součástí bytu. díky za odpověď Tillva
Stanovy dle NOZ – čerstvá zkušenost s lidovou tvořivostí
Vzhledem k tomu, že se spousta účastníků diskuse na zdejším portálu domáhá informací tvorby stanov podle NOZ, vkládám následující čerstou zkušenost. Společenství vzniklo ze zákona v loňském roce, dle zákona č. 72/1994 Sb. a jedná se pouze o dům s nebytovými prostory –garáže. Stanovy připravuje jakýsi přípravný výbor, pro mne neznáma skupina vlastníků jednotek výhradně dle NOZ,protože prý zákon č. 72/1994 Sb. již není platný. Stanovy ještě nejsou schválené. Poznatky z vytvořeného díla: Celkově stanovy nebudu popisovat celé, jsou neuvěřitelně zmatečné.
Správa domu dle NOZ
Není mi jasný význam první věty v § 1189, odst. 1, že Správa domu ( tj. SVJ dle § 1194, odst. 1) zahrnuje vše co nenáleží vlastníku jednotky. Je-li tedy celý dům rozdělen na jednotky dle NOZ ( = byt včetně podílu na spol. částech) nebo dle ZoVB ( = byt + spol. části v podílovém spoluvlastnictví), pak správce (= SVJ) vlastně nemá co spravovat. Není mi rovněž jasné jaký je rozdíl mezi tím, že spol. části jsou v podílovém spoluvlastnictví (§ 8, odst. 1, ZoVB) a tím, že k bytu patří podíl na spol. částech ( § 1159, NOZ).
Odměny
V našem svj konkrétní osoba na DPP uklízí vstupní prostory domu. Konkrétně má stanovené co má uklízet a jakou má za odvedenou práci odměnu. Statutární orgán zajišťuje celou správu domu (externí správce smluvně dělá evidenci, účetnictví a roční vyúčtování). Koho odměna má být vyšší, odměna osoby uklízející dům nebo odměna statutáře?
Souhlas všech vlastníků
Pro přijetí usnesení, kdy je třeba souhlas všech vlastníků, bývá problém stoprocentní účast zajistit. NOZ dovoluje hlasovat per rolam – musí tímto způsobem hlasovat všichni anebo stačí jen ti, kteří nebyli přítomni na usnášeníschopném shromáždění ? Všichni t. zn. i oba manželé při společném jmění manželů ? Existují-li spoluvlastníci, např. 1/2 + 1/2 nebo třeba 1/3 + 2/3, kolik mají hlasů – dohromady zřejmě jeden, ale co když má každý jiný názor a hlasovali by opačně ? Děkuji za diskusi.
funkční období členů výboru SVJ
Funkční období členů výboru našeho SVJ podle Stanov je tříleté. Výbor má 4 členy – zvoleni v den vzniku společenství 8.11.2007, zapsáno v OR 10. 3. 2008. Jejich období tedy dáno uplynulo, schůze vlastníků jsou spíše charakteru domovních schůzí (asi polovinu bytů vlastníci pronajímají). Od uplynutí trvání funkčního období se realizovalo zateplení a výměna balkonů – plně financováno prostřednictví úvěru (problém jsem již popisovala v tématu „úvěr-to je peklo“). Děkuji za váš názor.

Poslední komentáře