Ostatní

informace o hospodaření

Vložil IvaP. (bez ověření), 8. Leden 2014 - 18:08 ::

Diskuse na tomto portálu jsou velmi zajímavé a poučné. Děkuji za ně. A teď následující dotaz. Musí se člen společenství(vlas­tník bytové jednotky v domě)vždy obrátit na výbor, chce-li získat informaci o hospodaření společenství nebo může jako vlastník a člen SVJ požádat přímo o informaci smluvního správce? Konkrétně jde o to, že se proslýchá (neoficiálně), že v našem SVJ je neplatič, který dluží nemalou částku. Výbor o tom vlastníky dosud neinformoval, a to ani na shromáždění vlastníků (kdy zřejmě již dluh byl). Správce na dotaz vlastníka b.j. zda dluh existuje a v jaké je výši, sdělil , že dluh je značný, ale výši že nemůže sdělit.

Stanovy druzstva pro vlastnika bytu?

Vložil gep (bez ověření), 8. Leden 2014 - 15:39 ::

Dobry den,

precetl jsem si spoustu prispevku, zejmena pak ve faq datum-vzniku-svj, ale odpoved na svuj dotaz jsem nenasel. Proto prosim o odpoved na nasledujici dotaz:

Koupil jsem do OV byt v dome, kde patrne (tady v tom dome se dozvedet relevantni informaci asi nelze) jeste neexistuje SVJ (v rejstriku SVJ jsem nenasel, jen okolni domy tam jsou). Dum spravovalo druzstvo a porad si drzi pres 50 % bytu, tedy pravdepodobne plati § 9 odst. 4 ZoVB.

Dotazu mam nekolik propojenych:

1. Jake stanovy/pokyny pro me plati? Jsou to ty vzorove zakonne pro SVJ (ikdyz SVJ neexistuje jako zadny subjekt, natoz pravnicka osoba), anebo druzstevni?

Převod z podílového vlastnictví do osobního

Vložil LH (bez ověření), 8. Leden 2014 - 12:01 ::

Dobrý den, chci se zeptat zda-li máte zkušenosti s převodem bytu z podílového vlastnictví do osobního vlastnictví? Mám byt v podílovém vlastnictví a ráda bych ho převedla do OV. Ale dům, ve kterém se byt nachází je uveden v KN jako rodinný dům. Samozřejmě bez mého vědomí. Jelikož jsem majitelkou i bytu v OV, kde normálně přispívám do fondu oprav, chtěla jsem se zeptat, jak je to s fondem oprav v tomto domě…Majitel většiny bytů v tomto domě žádný fond nemá a když jsem přišla s návrhem, že bychom tento fond založili, tak mi bylo odpovězeno, že to není nutné.

Kola v kočárkárně vs. Nábytek v kočárkárně

Vložil her (bez ověření), 8. Leden 2014 - 11:12 ::

Ve společných prostorách domu máme mimo jiné místnost označenou v kolaudačním rozhodnutí jako „kočárkárna“ a v půdorysu v prohlášení vlastníka jako „kočárky, dočasně odložené předměty“. Několik členů SVJ si v této místnosti odkládá kola a jeden člen si zde odkládá nábytek. Nám (výboru) přijde správné odkládat zde jen kola. Máme nějakou možnost tohoto docílit?

Teoretickým řešením by asi byla rekolaudace a změna užívání místnosti na „kočárkárna, kolárna“. Jenže k tomu potřebujeme souhlas všech členů SVJ, cohož nemůžem dos

platba za terasu do ondu oprav

Vložil tillva, 7. Leden 2014 - 23:18 ::

Dobrý den, mám z bytu přístup na terasu a SVJ po mně najednou chce platit do fondu oprav za její používání. Je v posledním patře a tvoří část střechy. Terasa není součástí bytu. díky za odpověď Tillva

Stanovy dle NOZ – čerstvá zkušenost s lidovou tvořivostí

Vložil van (bez ověření), 7. Leden 2014 - 10:54 ::

Vzhledem k tomu, že se spousta účastníků diskuse na zdejším portálu domáhá informací tvorby stanov podle NOZ, vkládám následující čerstou zkušenost. Společenství vzniklo ze zákona v loňském roce, dle zákona č. 72/1994 Sb. a jedná se pouze o dům s nebytovými prostory –garáže. Stanovy připravuje jakýsi přípravný výbor, pro mne neznáma skupina vlastníků jednotek výhradně dle NOZ,protože prý zákon č. 72/1994 Sb. již není platný. Stanovy ještě nejsou schválené. Poznatky z vytvořeného díla: Celkově stanovy nebudu popisovat celé, jsou neuvěřitelně zmatečné.

Správa domu dle NOZ

Vložil Rich (bez ověření), 5. Leden 2014 - 17:14 ::

Není mi jasný význam první věty v § 1189, odst. 1, že Správa domu ( tj. SVJ dle § 1194, odst. 1) zahrnuje vše co nenáleží vlastníku jednotky. Je-li tedy celý dům rozdělen na jednotky dle NOZ ( = byt včetně podílu na spol. částech) nebo dle ZoVB ( = byt + spol. části v podílovém spoluvlastnictví), pak správce (= SVJ) vlastně nemá co spravovat. Není mi rovněž jasné jaký je rozdíl mezi tím, že spol. části jsou v podílovém spoluvlastnictví (§ 8, odst. 1, ZoVB) a tím, že k bytu patří podíl na spol. částech ( § 1159, NOZ).

Odměny

Vložil anon (bez ověření), 5. Leden 2014 - 14:28 ::

V našem svj konkrétní osoba na DPP uklízí vstupní prostory domu. Konkrétně má stanovené co má uklízet a jakou má za odvedenou práci odměnu. Statutární orgán zajišťuje celou správu domu (externí správce smluvně dělá evidenci, účetnictví a roční vyúčtování). Koho odměna má být vyšší, odměna osoby uklízející dům nebo odměna statutáře?

Souhlas všech vlastníků

Vložil Michalka (bez ověření), 5. Leden 2014 - 14:13 ::

Pro přijetí usnesení, kdy je třeba souhlas všech vlastníků, bývá problém stoprocentní účast zajistit. NOZ dovoluje hlasovat per rolam – musí tímto způsobem hlasovat všichni anebo stačí jen ti, kteří nebyli přítomni na usnášeníschopném shromáždění ? Všichni t. zn. i oba manželé při společném jmění manželů ? Existují-li spoluvlastníci, např. 1/2 + 1/2 nebo třeba 1/3 + 2/3, kolik mají hlasů – dohromady zřejmě jeden, ale co když má každý jiný názor a hlasovali by opačně ? Děkuji za diskusi.

funkční období členů výboru SVJ

Vložil Ludmila, 5. Leden 2014 - 10:21 ::

Funkční období členů výboru našeho SVJ podle Stanov je tříleté. Výbor má 4 členy – zvoleni v den vzniku společenství 8.11.2007, zapsáno v OR 10. 3. 2008. Jejich období tedy dáno uplynulo, schůze vlastníků jsou spíše charakteru domovních schůzí (asi polovinu bytů vlastníci pronajímají). Od uplynutí trvání funkčního období se realizovalo zateplení a výměna balkonů – plně financováno prostřednictví úvěru (problém jsem již popisovala v tématu „úvěr-to je peklo“). Děkuji za váš názor.

Syndikovat obsah