Ostatní
vyvázání bytu z družstva=podpis ministra financí???
Dobrý den. Potřeboval bych radu, názor, zkušenost… Budeme kupovat byt v OV v paneláku, který je nyní družstevní přes realitku. Prodávájící se zaručil, že uhradí anuitu + doplatek dluhu na revitalizaci domu(zelená úsporám), převede do svého OV a pak prodá nám, což máme podloženo sml. o sml. budoucí(koupě bytu v OV bez dluhů, závazků, ani jiných břemen). Nyní při podpisu této sml., která má platnost do konce dubna(termín pro splnění požadavků,následné sepsání kupní sml.)prodávající tvrdí, že neví, zda se to vše stihne -po vyvázání z družstva je to momentálně na ministerstvu financí, kde nyní není ministr, který to prý musí podepsat(??). Nevíte někdo, nemáte zkušenost.?
dotaz
Jak uplatnit nabytí vlastnického práva (pozemku) vydržením? Dříve jste 10 let a více užíval pozemek a pak tento pozemek přešel do vlastnictví. Jak je to dnes poraďte? Z důvodů zvláštních terénních vlastností (skalní stěna) jsem dostal povolení posunout plot v roce 1994 ohraničující můj pozemek cca 1.5 metru od hrany svahu a taktéž hranice pozemku na pozemek obecní. Dnes chce obec abych za ten pozemek platil pronájem a nebo jej koupil. Obec mě řekla že jsem dostal jen souhlas na tzv. malou stavbu, ale tím nebyl řešen vztah pronájmu či prodeje. Musím zap
NOZ
Dobrý den, kupujeme družstevní byt na předhypoteční úvěr. Banka po nás požaduje prohlášení bytového družstva, něco jako : Věc: Potvrzení Stavebního .....
Potvrzujeme, že u družstevního bytu č. …, v domě …č.p., na ulici … v Ostravě …, je evidována platná žádost ze dne ..... o převod bytu do osobního vlastnictví.
Dle ustanovení par. 23/zákona č. 72/1992 Sb. a přechodných ustanovení tohoto zákona přechází právo na převod družstevního bytu do vlastnictví na právní nástupce, tj. nový nabyvatel členských práv a povinností, po nabytí účinnosti tohoto převodu.
Jak odstranit vadu v prohlášení
Popíši situaci. Původní vlastník vymezil jednotky dle z. 72/1994 Sb. , v prohlášení je popsané co je součástí jednotky, jaká je její plocha, čím je ohraničená. Dále je tam uvedeno, že k jednotce patří spoluvlastnictví pozemků v poměru 1/xy. V prohlášení jsou určeny společné části. V prohlášení chybí spoluvlastnicé podíly na společných částech domu a pozemku. Výsledek je následující. V katastru je zapsáno, že vlastním jednotku o xy m2 a k tomu mám zapsaný pdíl na pozemku 1/xy. Název máme společenství, pozemky jsou zapsané v klasickém podílovém spluvlastnictví, v jednotce vlastním vzduch, úpravu stěn, podlahu a vrata, svislé a vodorovné konstrukce nevlastní nikdo.
vznik nového fondu podle nového občanského zákoníku
Dobrý den. Zajímalo by mě jestli je povinnost platit tzv.fond 2 podle nového občanského zákoníku?
Nárok na komínový průduch v bytovém domě
Dobrý den,
mám dotaz ohledně nároku na užívání komínového průduchu. Bydlíme ve starém bytovém domě, prošel několika rekonstrukcemi. V naší části domu je jeden komín na tuhá paliva, rozdělený na dva průduchy. V přízemí mají přístup k těmto průduchům dvě bytové jednotky (zřejmě každá k jednomu průduchu), v 1 patře jedna jednotka a v podkroví jedna bytová jednotka. Z prohlášení vlastníka není vůbec jasné, ke kterém bytu který průduch patří, není zde o komínu vůbec zmínka. Žádná stavební dokumentace k tomuto také není. Problém je v tom, že na průduchy se chtějí připojit všechny 4 BJ, což nelze, na 1 průduch nesmí být připojeno více těles nad sebou /všichni chtějí krbová kamna/. Vzniká zde problém, jak vyřešit, komu který průduch vlastně patří, kdo má právo jej užívat. Je to byt dole, který má dole vybírací dvířka? Není o tom žádná dokumentace a dohoda je na bodě mrazu. Je, prosím, nějaké vodítko, jak spor vyřešit?
Daň z úroků ze spořícího účtu Bonus u KB
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda musíme jako společenství vlastníků odvádět(přiznávat) daň z úroků ze spořícího účtu za rok 2013. Převádíme na tento účet peníze z běžného účtu kam posílají zálohy vlastníci bytů. U tohoto účtu nám banka připisuje úroky z částky na účtu.
Děkuji za odpověď
Petra
§13 ZoSL - jak aplikovat prakticky?
Dobrý den,
§ 13 odst. 1 zákona č. 67/2013 Sb.(1) Jestliže poskytovatel nebo příjemce služeb nesplní svoji povinnost upravenou tímto zákonem ve stanovené lhůtě, je povinen zaplatit druhé straně pokutu ve výši 100 Kč za každý započatý den prodlení, ledaže by splnění povinností v této lhůtě nebylo spravedlivé
Zajímalo by mne jak je to s praktickou stránkou věci:
- …dejme tomu, že jsem včas požádal o dokumenty dle §8/1
Na základě písemné žádosti příjemce služeb je poskytovatel služeb povinen nejpozději do 5 měsíců po skončení zúčtovacího období doložit příjemci služeb náklady na jednotlivé služby, způsob jejich rozúčtování, způsob stanovení výše záloh za služby a provedení vyúčtování podle tohoto zákona a umožnit příjemci služeb pořízení kopie podkladů
Garáž jako společná část, určená prohlášeném k výlučnému užívání a její převod
Dobrý den, tímto bych se chtěl prosím zeptat, jak je možné postupovat, v případě,že v domě jsou určeny garáže jako společné části domu, nicméně prohlášením vlastníka jsou určeny tyto společné části k užívání jednotlivými vlastníky jednotek, a SVJ má zájem převézt tyto společné části do výlučného vlastnitctví, tedy tak, aby každá garáž byla ve výlučném vlastnitcví každého z vlastníků jednotek? Může mně prosím někdo doporučit nějaký postup? (změna prohlášení,…?) Děkuji.
Vznik ze ZoVB - stanovy podle NOZ
Dobrý den, naše společenství vzniklo ze zákona v roce 2013, původní vlastník ale svolal první shromáždění až na leden 2014. Je připravený návrh stanov, který je údajně v souladu s NOZ. Jedná se o společenství ve kterém jsou jenom nebytové jednotky (garáže). Žádný vzor stanov podle NOZ jsem tady nenašel, proto sem ten návrh, který dodal původní vlastník vkládám: http://uloz.to/…odle-noz-pdf Jaká většina je nutná ke schválení navržených stanov na první schůzi? Pak bych uvítal diskuzi hlavně k čl. III – Pravidla pro správu domu, k čl.

Poslední komentáře