Ostatní

Splácení úvěru + FO

Vložil Haaanya, 29. Prosinec 2013 - 19:02 ::

Jsme čerstvými členy SVJ, žádnou zkušenost s tím nemáme a samozřejmě jsme se k Portálu SVJ dostali až tehdy, když jsme hledali informace, jak nastalou situaci řešit. Dle zjištěných informací máme pocit, že jsme v právu, ale přesto vyvstávají otázky. Koupili jsme byt v SVJ v původním stavu v zrekonstruovaném domě (zateplení, nová střecha, okna, vnitřní prostory,…). Dle informace od realitní kanceláře a majitelky bytu před podpisem kupní smlouvy úvěr ještě není splacen a splácí se z Fondu oprav, který má po splacení úvěru klesnout. Úvěr se měl splácet ještě přibližně 5 let. Paní majitelka měla s bankou (stejně jako všichni majitelé BJ) podepsané Prohlášení o ručení do výše 308.000 Kč, které jsme měli převzít my.

ZoSL - §13

Vložil Monna, 29. Prosinec 2013 - 15:23 ::

Dobrý den, chci se zeptat všech, jak chápete § 13 Zákona o službách ?

§ 13, odst. 2 (poplatek z prodlení): Pokud mi něco neušlo v té smršti nové legislativy, tak poplatek z prodlení nelze uplatnit v SVJ, kdy vlastník nezaplatil v řádném termínu zálohovou platbu za služby spojené s užíváním jednotky (vlastník-dlužník platí úrok z prodlení). Poplatek z prodlení lze uplatnit např. vůči nájemci bytu, nikoliv ve vztahu SVJ x vlastník-dlužník.

§ 13, odst. 1 (pokuta) : Lze uplatnit ve vztahu SVJ x vlastník-dlužník, ale týká se pouze služeb vymezeních tímto zákonem.

Soudní úschova

Vložil mrk, 29. Prosinec 2013 - 4:55 ::

Několikrát na tomto fóru bylo doporučeno těm, kteří se rozhodli neplatit na správu domu a pozemku bez zdůvodnění na co se peníze použijí, aby tyto finanční prostředky uložili do soudní úschovy. Mezi tyto „černé ovce“ patřím i já, proto jsem se obrátil na okresní soud se žádostí o uložení do soudní úschovy.

USNESENÍ

Okresní soud ve … rozhodl…

takto

I. Návrh ze dne …, doručený soudu …, na přijetí částky … do soudní úschovy dle § 185a a násl. o.s.ř. se zamítá.

Odůvodnění:

Rezignace celého výboru dle NOZ

Vložil Anonymous, 23. Prosinec 2013 - 20:00 ::

Dobrý den, prosím o radu jakým způsobem by podle NOZ mohl rezignovat celý výbor SVJ . Máme schváleny, až na malé detaily, vzorové stanovy, co bychom v nich měli, aby mohla rezignace proběhnout, změnit ? Předem děkuji za rady a přeji klidné prožití svátečních dní . Alena

Jednání na Shromáždění

Vložil Neználek' (bez ověření), 22. Prosinec 2013 - 23:13 ::

Dobrý den,

zde jsem zmínil slovo „Interpelace“. V podání našeho SVJ má následující význam:

Záloha na havárie a jiné zálohy

Vložil lake, 22. Prosinec 2013 - 2:19 ::

Poměrně často se zde objevují diskuse o výběru neurčitých záloh „na havárie“. Hned zkraje je nutno říci, že takový důvod pro výběr záloh ZoVB nezná. Nelze tedy vlastníkovi předepsat k úhradě zálohu na budoucí havárie a SVJ není oprávněno po něm tuto částku vymáhat vlastním jménem podle § 9a ZoVB. Důvod je zřejmý.

Podle § 15 odst. 1 ZoVB je vlastník jednotky povinen přispívat na správu domu. Zálohy k tomuto účelu je povinen skládat pouze rozhodlo-li o jejich výši shromáždění (§ 15 odst. 2 ZoVB) a výše záloh musí splňovat zákonem předepsanou podmínku:

72/1994 Sb. § 15 odst. 2

Dotaz ohledně zodpovědnosti předsedy SVJ - vykradená kolárna

Vložil Termix (bez ověření), 21. Prosinec 2013 - 17:52 ::

Ráda bych se zeptala na jednu konkrétní situaci. Můj manžel je předseda SVJ v bytovém domě. V srpnu byly u nás vykradeny společné prostory a odcizeno několik kol. Lidé byli naštvaní, SVJ však nemohlo pořídit drahé bezpečnostní dveře, protože náklady byly vyšší než částka, se kterou mohou disponovat, aniž by měli schválenou útratu od členů SVJ. Shromáždění bylo domluveno na listopad. Bohužel v říjnu byly společné prostory opět vykradeny a opět se ukradlo několik kol, tentokrát však dražší a více. Dnes si manžel s pošty vyzvednul zásilku od jedněch poškozených, kteří na něj podali trestní oznámení, že nezabezpečil ty prostory pořádně, odcizením kol jim vznikla škoda přes 45 000 a chtějí po manželovi tuto částku do konce roku uhradit na jejich účet. Pojišťovna jim peníze nedala, protože kola byly ve společných prostorech, které nebyly dostatečně zabezpečené. Oni operují tím, že SVJ tak neučinilo, ale dle stanov oni prostě nemohli.

Nezpoplatněná splátka úvěru

Vložil B.Voják (bez ověření), 21. Prosinec 2013 - 14:46 ::

Dobrý den,
Prosím o vysvětlení pojmu nezpoplatněná částka úvěru. Naše společenství si vzalo půjčku na zateplení domu.Ve výpisech banky se objevuje určitá částka jako nezpoplatněná splátka úvěru. Co se tím, prosím, konkrátně myslí ? Děkuji za vysvětlení

S pozdravem B. Voják

Fond oprav po x-té

Vložil xena, 20. Prosinec 2013 - 14:03 ::

Koupila jsem byt v r.2010 v novostavbě.Na rozpisu záloh byt.j.,bylo uváděno ZOÚ-FO.S důvěrou a v dobré víře přispívám zálohovou částkou dle spol.podílu že z tohoto FO budou hrazené platby pro správu domu:to jest údržby a opravy spol.prostor,revize plynu atd.,které máme uváděné ve stanovách.

Když jsem obdržela vyúčtování za r.2012 nestačila jsem se divit.Veškeré platby které náleží z DZOÚ(u nás FO)byly rozúčtované do ostatních nákladů a pak rovným dílem na byt.j.U ostatních nákladů vznikl nedoplatek.Z FO mám od r.2010 čerpání nulové.

Nepřiměřené zálohy

Vložil Nezkušený (bez ověření), 19. Prosinec 2013 - 12:00 ::

Nepřiměřené zálohy Děkuji panu & za vyčerpávající radu – doporučuji abyste se naučil číst poda- né dotazy. Víc Vám nemohu poradit protože byste to stejně nepochopil. Pro JardaK. Hloupější odpověď na položený dotaz jsem ještě na portále nečetl. Pro kolemjdoucí. Můj jasný dotaz zněl zda má někdo praktické zkušenosti s rozhodnutím soudu při odmítnutí platit prokazatelně nepřiměřené zálohy na opravy domu dle §u 15 odst. 2 které nebyly schváleny shromážděním SVJ. U nás je předpis záloh vypracován pouze správcem a doručen vlastníkům BJ.

Syndikovat obsah