Ostatní
výmaz z OR
Prosím, nemůžeme mi někdo poradit? V 7/2013 došlo k prodeji činžovní vily 1 majiteli(původně byl dům se samostatnými byt.jednotkami a více majiteli). Původní charakter vyžadoval SVJ. Nový majitel nyní nereaguje na naše výzvy k zániku SVJ, a to ze zákonného důvodu: nový "vlastník všech jednotek notářským zápisem zruší rozdělení domu na jednotky, tak aby bylo následně SVJ vymazáno z OR!. Oznámila jsem počátkem 11/2013 OR v Praze, že tímto zaniklo mé členství. Stále však figuruji v OR jako předseda. Dotaz: Jakým způsobem mohu docílit toho, abych v OR nefigurovala?
informace o neplatiči a výši jeho dluhu
Výbor SVJ neinformoval na shromáždění vlastníků, že jeden z vlastníků nehradí předepsané zálohy do tzv. „fondu oprav) a zálohy na služby. Jaké informace o tomto "neplatiči“ musí výbor SVJ podat. Zajímá mě konkrétní výše dluhu s rozečleněním dělením na dluh na zálohách do „FO“ a dluh na službách, dále od kdy nastal a co konkrétně výbor dělal a dělá pro vymáhání dluhu. Mám na takové informace nárok?
Komu mají být k tíži náklady SVJ na právní servis?
Dobrý den,
pokud si SVJ v souladu s §9a/3 ZoVB zajistí právní servis (může jím být jak vymáhání dluhů vůči SVJ, tak sepsání smlouvy o správě nebo o stavebním dozoru apod.), kdo a jakým způsobem jej bude platit?
Úhrada nákladů za právníky by tedy měla být předepsána jako
- jednorázový/opakující se alikvótní příspěvek dle §15/1 ?
- nebo jako záloha dle §15/2 – „na nespecifikovatelný právní servis“ ?
- nebo by jej mělo SVJ řešit vzetím si překlenovacího úvěru ?
- nebo kde vezme peníze na právní zastoupení ?
Vícekráte se zde ale tvrdilo, že právní služby nelze podřadit pod „příspěvek na správu domu“ a nelze na ně ani vybírat zálohy dle §15/2 ani příspěvky dle §15/1.
společné prostory
Dobrý den,prosím, dovolil bych si zde předložit jeden „problém“ ve vztahu k úhradám společných prostor jednotlivými vlastníky domu.V zásadě jde o to, že jednotlivec „okupuje“ pro svou osobní potřebu několik místností,které jsou jinak účelové pro všechny v domě. Mám tedy otázku.Všichni hradíme do společné kasy našeho SVJ peníze za byty,tedy za bytovou plochu a dále určité zálohy na služby jako je za používání výtahu a vnitřního osvětlení domu.Rovněž tak to je i dodávky tepla,teplé a studené vody.Plyn si hradí každý sám jako i odpady u města.Jiné záležitosti zde nemáme.Prosím, zda-li mně mohl někdo vysvětlit,z jakých že peněz by se měly hradit případné opravy společných využívaných prostor.
NOZ vs. "reserve study"
Otázka je jasná. Existuje povinnost platit příspěvky na správu domu a pozemku? Odpověď: ANO. Výše příspěvku je určena a potřebným kvorem odsouhlasena na shromáždění vlastníků. RS je pouze podpůrný elaborat. Toto je moje chápání hojně probírané problematiky. Proč hledat složitosti tam, kde nejsou. Zdravím sedláky s přirozeným rozumem.
Zastoupení SVJ advokátem
Dobrý den, prosím o vysvětlení, jak je to s ukončením plné moci pro právního zástupce, kterou podepsali dle stanov společenství předseda a další člen výboru. Právní zástupce původně sdělil, že ukončením členství ve výboru jednoho z těch, kteří plnou moc podepsali, automaticky vznikne neplatnost této plné moci, pokud je s ukončením členství ve výboru člena podepsaného na plné moci, advokát seznámen. Nyní se náhodou přišlo na skutečnost, že tuto plnou moc nadále advokát využívá, přestože byl s ukončením člena výboru, který je podepsán na plné moci, prokazatelně seznámen.
Platnost a odpovědnost představenstva
Dobrý den, Ještě prosím k odpovědnosti a pravomoci předsedy a místopředsedy. V únoru roku 2010 byli zvoleni. Od té doby nebyli nově zvoleni, nicméně působí dál. Tvrdí, že jim funkce pokračuje dál. Ve stanovách máme toto :
Funkční období prvního předsedy a místopředsedů činí 1 rok od vzniku družstva. Funkční období dalšího předsedy a místopředsedů činí 1 rok. Předseda a místopředsedové mohou být do funkce zvoleni opětovně. Předseda a místopředsedové mohou ze své funkce odstoupit. Každý z nich je však povinen to oznámit členské schůzi družstva.
Je nutné explicitní stavení odpovědnosti za škody?
Dobrý den, je při uzavírání smlouvy mezi SVJ a správcem nutné stanovovat nějaké sankce za nedodržení povinností nebo přenášení odpovědnosti? Nebo stačí ve smlouvě ustanovit, že se správce zavazuje uvedené činnosti (+výčet konkrétních činností) plnit s odbornou péčí, řádně a včas?
Pokud to nutné je (aby správce byl povinen nahradit případné škody), prosím o zdůvodnění a radu, jak by takové ustanovení mělo znít (jde o novou smlouvu uzavíranou již za účinnosti NOZ)?
Poznámka: Smlouvou se mimo jiné ukládá správci jednat jménem SVJ v rámci některých činností na základě plných mocí.
Nástěnné obrazy z fondu oprav ?
Myslíte že je možné, aby se malování nástěnných obrazů, které budou umístěny poté ve společ. prostorách, financovalo z fondu oprav ?
Dohody oprovedení práce 2014
V roce 2014 se u DoPP limit pro srážkovou daň zvyšuje z 5 na 10 tisíc Kč, ale po schválení sněmovnou. Nevíte někdo zdali to platí ??

Poslední komentáře