Ostatní

Změna stanov a notář.

Vložil Jita (bez ověření), 7. Únor 2014 - 11:54 ::

Je třeba, aby při případné změně stanov byl na shromáždění notář přítomen anebo postačí mu předložit (v jeho kanceláři) příslušné dokumenty (zápis, prezenci a pod.) ? Jakou máte zkušenost ? Děkuji za odpověď.

Hlasování shromáždění dle NOZ nebo starých stanov

Vložil vajs, 6. Únor 2014 - 15:44 ::

Dobrý den, mám dotaz, na který zde již možná bylo zodpovězeno, ale mi se odpověď najít nepodařila.

Jak je to od 1.1.2014 s hla­sováním shromáždění?

NOZ uvádí § 1206: Shromáždění je způsobilé usnášet se za přítomnosti vlastníků jednotek, kteří mají většinu všech hlasů. K přijetí rozhodnutí se vyžaduje souhlas většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek, ledaže stanovy nebo zákon vyžadují vyšší počet hlasů.

Naše (staré) stanovy uvádí toto: K přijetí usnesení o změně účelu užívání stavby a o změně stavby je zapotřebí souhlasu všech členů společenství, pokud není dále uvedeno jinak. Jde-li o stavební úpravy spočívající v modernizaci, rekonstrukci a opravách společných částí domu, jimiž se nemění vnitřní uspořádání domu a zároveň velikost spoluvlastnických podílů na společných částech, postačuje souhlas nejméně tříčtvrtinové většiny všech členů společenství.

poplatek za změnu v OR

Vložil chylik, 6. Únor 2014 - 15:40 ::

KS v Brně podmínil změnu v zápisu při volbě 2 členů výboru na dalších 5 let dle stanov zaplacením poplatku 2,000-Kč, je to oprávněné?

Výbor nejedná dle stanov

Vložil Kristyna, 4. Únor 2014 - 22:04 ::

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak je to v případě, že náš předseda s výborem opakovaně porušují stanovy, tím, že na schůzích není nikdy zvolen zapisovatel, ověřovatel zápisu.K projed­návaným bodům, které se měly odsouhlasovat, nejsou doloženy podpisy, nikdy neprojednával roční uzávěrku, nejsou odsouhlasovány větší částky – tj. při zateplování domu si najal firmu, která měla zajistit hypotéku, projektovou dokumentaci a firmu na provedení zateplení.Zpros­tředkované firmě zaplatil provize již před podepsáním mandátní smlouvy a žádné provize nebyly členy SVJ odsouhlaseny, také čerpal různé jiné vysoké částky(400tis­.)z fondu oprav stavební firmě na zateplení a my jsme ty částky neodsouhlasili. Zateplení bylo celkově předraženo a máme nejdražší dům široko daleko, téměř bez dotace. Je to i z toho důvodu, že tu bydlí většinou starší lidé, kteří předsedu znají od mala a věří mu a nechtějí nás ani vyslechnout.

lake je nasraty.

Vložil hlava otevřená (bez ověření), 4. Únor 2014 - 13:38 ::

Poslední dobou je Lake stále vice na…ny na celý svět. Kdopak mu asi přišlápl podolek? Svatozář zmizela. Jeho vina. Je příjemný jak vostina v zadku.

Přehled spotřeby ( vody - topeni ) v bytovych jednotekach

Vložil Karel (bez ověření), 4. Únor 2014 - 9:51 ::

Dobry den.

Předseda SVJ dal na nastěnku přehled spotřeby vody a topeni ve všech bytovych jednotekach. Některým nájemníkům se to nelíbí, neni tím porušen nějaký zakon?

Když schůzi svolá vlastník bytu a ne výbor

Vložil R.Lepšová, 3. Únor 2014 - 22:43 ::

Dobrý den, svolala jsem schůzi SVJ, protože už déle jak rok žádná nebyla a nikdo se k tomu zatím neměl a tak mám otázku. Kdo by v takovémhle případě měl vést schůzi, když předseda nebude přítomen? Nevím jestli já, když jsem ji svolala a nebo se to má domluvit až se všichni sejdou? A v případě že já, tak se chci ještě zeptat jestli potřebuji nějaké konkrétní formuláře na zápis ze schůze, hlasování atd.? Děkuji

Placení společné elektřiny

Vložil R.Lepšová, 3. Únor 2014 - 22:18 ::

Dobrý den,prosím Vás, chtěla bych se zeptat jak se to s placením společné elektřiny ve společných prostorách SVJ? Je nás v bytovce 6 vlastníků a z toho 2 tu téměř celý rok nejsou a rozhodli se, že chtějí vrátit peníze ze záloh na společnou elektřinu, protože tu nejsou a nesvítí,tak že nebudou platit. Tak bych se chtěla zeptat jak to je, jestli mají nárok požadovat vrácení peněz nebo jak to vlastně v takovémhle případě řešit. Děkuji

občanský zákoník

Vložil hobo, 3. Únor 2014 - 21:23 ::

Dobrý den všem,

dovolím si položit dotaz ke změně ve fungování SVJ. Platí, že bez ohledu na to, kdy SVJ přizpůsobí stanovy občanskému zákoníku, je povinno

• schválit účetní závěrku za rok 2013 shromážděním
  • schválit shromážděním rozpočet již na rok 2014 ?

Děkuji předem za Vaše názory. hobo

Stanovy a občanský zákoník

Vložil Karel (bez ověření), 3. Únor 2014 - 19:55 ::

Dobrý den, změnou občanského zákoníku 2014 se změnil poměr při hlasování a požadovaný počet zúčastněných na shromáždění vlastníků. Je potřeba měnit stanovy ( u nás dost těžké) nebo je zákon nad stanovy (tudíž se můžeme řídit v klidu zákonem)???? Děkuji za odpověď Karel

Syndikovat obsah