Ostatní
Změna stanov a notář.
Je třeba, aby při případné změně stanov byl na shromáždění notář přítomen anebo postačí mu předložit (v jeho kanceláři) příslušné dokumenty (zápis, prezenci a pod.) ? Jakou máte zkušenost ? Děkuji za odpověď.
Hlasování shromáždění dle NOZ nebo starých stanov
Dobrý den, mám dotaz, na který zde již možná bylo zodpovězeno, ale mi se odpověď najít nepodařila.
Jak je to od 1.1.2014 s hlasováním shromáždění?
NOZ uvádí § 1206: Shromáždění je způsobilé usnášet se za přítomnosti vlastníků jednotek, kteří mají většinu všech hlasů. K přijetí rozhodnutí se vyžaduje souhlas většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek, ledaže stanovy nebo zákon vyžadují vyšší počet hlasů.
Naše (staré) stanovy uvádí toto: K přijetí usnesení o změně účelu užívání stavby a o změně stavby je zapotřebí souhlasu všech členů společenství, pokud není dále uvedeno jinak. Jde-li o stavební úpravy spočívající v modernizaci, rekonstrukci a opravách společných částí domu, jimiž se nemění vnitřní uspořádání domu a zároveň velikost spoluvlastnických podílů na společných částech, postačuje souhlas nejméně tříčtvrtinové většiny všech členů společenství.
poplatek za změnu v OR
KS v Brně podmínil změnu v zápisu při volbě 2 členů výboru na dalších 5 let dle stanov zaplacením poplatku 2,000-Kč, je to oprávněné?
Výbor nejedná dle stanov
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak je to v případě, že náš předseda s výborem opakovaně porušují stanovy, tím, že na schůzích není nikdy zvolen zapisovatel, ověřovatel zápisu.K projednávaným bodům, které se měly odsouhlasovat, nejsou doloženy podpisy, nikdy neprojednával roční uzávěrku, nejsou odsouhlasovány větší částky – tj. při zateplování domu si najal firmu, která měla zajistit hypotéku, projektovou dokumentaci a firmu na provedení zateplení.Zprostředkované firmě zaplatil provize již před podepsáním mandátní smlouvy a žádné provize nebyly členy SVJ odsouhlaseny, také čerpal různé jiné vysoké částky(400tis.)z fondu oprav stavební firmě na zateplení a my jsme ty částky neodsouhlasili. Zateplení bylo celkově předraženo a máme nejdražší dům široko daleko, téměř bez dotace. Je to i z toho důvodu, že tu bydlí většinou starší lidé, kteří předsedu znají od mala a věří mu a nechtějí nás ani vyslechnout.
lake je nasraty.
Poslední dobou je Lake stále vice na…ny na celý svět. Kdopak mu asi přišlápl podolek? Svatozář zmizela. Jeho vina. Je příjemný jak vostina v zadku.
Přehled spotřeby ( vody - topeni ) v bytovych jednotekach
Dobry den.
Předseda SVJ dal na nastěnku přehled spotřeby vody a topeni ve všech bytovych jednotekach. Některým nájemníkům se to nelíbí, neni tím porušen nějaký zakon?
Když schůzi svolá vlastník bytu a ne výbor
Dobrý den, svolala jsem schůzi SVJ, protože už déle jak rok žádná nebyla a nikdo se k tomu zatím neměl a tak mám otázku. Kdo by v takovémhle případě měl vést schůzi, když předseda nebude přítomen? Nevím jestli já, když jsem ji svolala a nebo se to má domluvit až se všichni sejdou? A v případě že já, tak se chci ještě zeptat jestli potřebuji nějaké konkrétní formuláře na zápis ze schůze, hlasování atd.? Děkuji
Placení společné elektřiny
Dobrý den,prosím Vás, chtěla bych se zeptat jak se to s placením společné elektřiny ve společných prostorách SVJ? Je nás v bytovce 6 vlastníků a z toho 2 tu téměř celý rok nejsou a rozhodli se, že chtějí vrátit peníze ze záloh na společnou elektřinu, protože tu nejsou a nesvítí,tak že nebudou platit. Tak bych se chtěla zeptat jak to je, jestli mají nárok požadovat vrácení peněz nebo jak to vlastně v takovémhle případě řešit. Děkuji
občanský zákoník
Dobrý den všem,
dovolím si položit dotaz ke změně ve fungování SVJ. Platí, že bez ohledu na to, kdy SVJ přizpůsobí stanovy občanskému zákoníku, je povinno
- schválit účetní závěrku za rok 2013 shromážděním
- schválit shromážděním rozpočet již na rok 2014 ?
Děkuji předem za Vaše názory. hobo
Stanovy a občanský zákoník
Dobrý den, změnou občanského zákoníku 2014 se změnil poměr při hlasování a požadovaný počet zúčastněných na shromáždění vlastníků. Je potřeba měnit stanovy ( u nás dost těžké) nebo je zákon nad stanovy (tudíž se můžeme řídit v klidu zákonem)???? Děkuji za odpověď Karel

Poslední komentáře