Ostatní
§1186 opět na scéně
Jak píší v dnešním tisku, jak je to s převodem dluhů na nového vlastníka ? Pro jistotu přidám doslovnou citaci:
- § 1186
(2) Převádí-li vlastník vlastnické právo k jednotce, doloží nabyvateli potvrzením osoby odpovědné za správu domu, jaké dluhy související se správou domu a pozemku přejdou na nabyvatele jednotky, popřípadě že takové dluhy nejsou. Za dluhy, které na nabyvatele jednotky přešly, ručí převodce osobě odpovědné za správu domu.
a otázek je hned několik
- jak je to s dluhem za služby ??
- jak je to dluhem z vyúčtování – v listopadu prodám, byt, mám potvrzení o bezdlužnosti (zaplatil jsem řádně všechny zálohy). ale měl jsem nahlášenu 1 osobu a bydlelo 5 ukrajinců ⇒ ve vyúčtování je velký nedoplatek – ten hradí kdo ?
kontakty na předsedy SVJ
Dobrý den,
mám jeden technický dotaz. Jakým způsobem je možné zjistit, jaká SVJ existují v dané obci a jak získat kontakty na předsedy SVJ? Rád bych předsedy či zástupce SVJ přizval na participační setkání na téma rozvoj dané obce.
Děkuji, Jan Dítko
Volby výboru SVJ
Jsou platné doplňovací volby členů výboru SVJ pokud nebylo dodrženo ustanovení §8,odst.12) zák.č.72/1994 Sb. (věta třetí) tím, že nebylo rozhodováno na základě velikosti spoluvlastnických podílů na společných částech domu, nýbrž pouhou aklamací. Děkuji za stanovisko.
Předseda SVJ
Dobrý den, v naší ulici bude prováděna rekonstrukce plynu. Se zástupkyní firmy dojednával schůzku předseda SVJ. Všichni vlastníci bydlí v domě, já jediná cca 200km daleko. Nyní se stalo, že předseda nikomu nedal o schůzce vědět, pak se zástupkyní firmy zvonili na obyvatele domu, aby celou věc vyřešili a mně pak poslal mailem toto: „Po konzultaci s Ing. … z projektové kanceláře … s.r.o., jsem Vám smlouvu neposílal k podpisu, neboť bychom tím zdrželi její odeslání a další řízení v té věci – pro vlastní realizaci stačí souhlas tříčtvrtinové většiny vlastníků (podle ní nadpoloviční většina).“ Domnívám se správně, že tento postup není v pořádku?
Družstvo nás nutí koupit nový výtah
Může nás družstvo donutit koupit nové výtahy, když staré jsou stále funkční? Někde jsem četla, že pořídit výtahy s kabinovými a šachetními dveřmi je pouze doporučení EU, ne nařízení. Ještě nejsme SVJ. Lze toto dohledat někde v zákonech? Díky za odpověď.
Bezdůvodné obohacení
Dobrý den, chci se zeptat, zda máte někdo reálnou zkušenost, případně poradíte, se získáním zpět záloh, které byly uhrazeny do „FO“. Zajímá mě především, zda je nějaká lhůta zpětně, za kterou lze žádat a hlavně, zda se dá výbor, popř. správce požádat o zálohu za období celou nebo pouze o navýšenou zálohu. Pro vysvětlení: v roce 2011 jsme navýšili zálohy do „FO“. Toto bylo předsedou (nyní již bývalým) odůvodněno asi 6ti záměry pro období 2012–2013, z nichž se uskutečnil pouze jeden. Po obměně výboru je počítáno s odkladem odprav a dalším došetření, aby se „dalo opravit vše najednou“ – výtahy, fasáda, lodžie atd.
nový vlastník a Filípek vs. lake.
Pane lake. Názor Filipka reprezentuje, dovolim si odhadnout, 80% názorů příchozích abonentu webu. Já vím, je to Váš web, na Vašem rozhodnutí závisí, zda jej označíte jako spamera. Filipkovy přípisky, pravda, delší a napsané mírně chaoticky, vsak nikoho neurážely. Naopak Filípek uznal, že mnohokrát použil Vaše rady a byly mu k užitku. Prosím, neblokujte ho. Jeho rozčilení je pochopitelné. Jaká by to byla diskuze, kdybychom měli všichni jednotný názor? Zkrátka, pro kočku. Děkuji za pochopení. Správce,předseda.
Kdy je nutná změna prohlášení vlastníka
Dobrý den, plánujeme odprodat sousedům z našeho 2+kk jeden pokoj. Sousedi by tím ze svého 3+kk vytvořili 4+kk a z našeho 2+kk by vznikla garsoniéra. K bytu není sklep. Nevíte, zda-li je k tomuto kroku nutné provést změnu prohlášení vlastníka? Děkuji Pavel Konečný
Zápis hloupého společenství do rejstříku
Jsem členem hloupého společenství. V listopadu 2013 proběhlo první shromáždění s notářem. Výbor se ale nenechal zapsat. Výborem nám bylo sděleno, že musíme svolat shromáždění s notářem ještě jednou a přepracovat stanovy podle NOZ. Výbor totiž podal návrh na zápis společenství až v lednu a dostal od Krajského soudu usnesení, že naše stanovy nejsou v souladu s NOZ. Usnesení prý nabylo právní moci. Udělal Krajský soud chybu když nás nezapsal? Jsme přece společenství2000 a máme vzorové stanovy.Nebo jsme hloupí že jsme se nenechali zapsat už v r
Předseda výboru
Slyšl jsem že podle NOZ 2014 může být členem a to i předsedou i nevlastník BJ nebo i firma zabívajcí se správou domu i když nevlastní žádnou BJ je to možné? Konkrétně aby taková firma v zastoupení konkrétní osobou ďála předsedu SVJ?

Poslední komentáře