Ostatní
společné části domu
V souvislosti s přijetím NOZ bylo přijato Nařízení vlády 366 z 30.10.2013 o úpravě některých záležitostí souvisejících s bytovým spoluvlastnictvím. v § 6 Společnými částmi domu jsou dále dle bodu e/ je mimo jiné uvedeno,že společnými částmi pokud jde o centrální vytápění jsou i radiátory/topná tělesa/ v četně termostatických ventilů,které jsou ve výlučném užívání vlastníka jednotky. Dle prohlášení vlastníka při privatizaci/prodeji bytů/ se radiátory vč. ventilů staly vlastnictvím vlastníka b.j. Proto také tyto opravy se nehradili z prostřeků SVJD,ale každý vlastník si toto hradil sám.
Rezignace člena výboru
Dobrý den,
rezignovala jsem na své členství ve výboru již v listopadu minulého
roku. S předsedou jsme se dohodli, že svolá schůzi kde se zvolí nový
člen. To se dodnes nestalo. Bohužel s panem předsedou nemám standardní
vztahy. Nyní mě zve na schůzi výboru. Musím se jí zúčastnit, když moje
členství skončilo po rezignaci v prosinci? Ve stanovách máme funkční
období 5 let. Členství dále končí odstoupením z funkce, odvoláním
atd.
Děkuji za odpověď, Květina
Úklid společných prostor
Dobrý den, rád bych Vás požádal o radu jak postupovat v případě, kdy většina vlastníků bytových jednotek chce provádět úklid společných prostor svépomoci, ale někteří vlastníci se nechtějí podílet na úklidu a žádají ostatní vlastníky, abychom si úklid zajišťovali externí firmou (formou platby za provedenou práci).Dále požadují rozpočítání úklidu ne podle bytových jednotek,ale na počet bydlících osob a to jak v případě, že se dohodneme na úklidu svépomoci nebo, že si za úklid budeme platit. Zdá se mi, že novela občanského zákoníku nevychází vstříc společenstvem, ale jednotlivcům případně firmám, které se zabývají úklidem.
Prodej ideálního podílu na nebytové jednotce společné garáži
Dobrý den, jsem vlastníkem ideálního spoluvlastnického podílu na nebytové jednotce – společné garáži, spojený s užíváním garážového stání č. xx. Tato jednotka je hromadná garáž s jednotlivě vyznačenými garážovými stáními. Můj dotaz zní, zda je možné tento podíl prodat osobě mimo SVJ, tzn. nabídnout toto garážové stání k prodeji osobě, která by pak v domě vlastnila jen tento podíl. (např. člověk z vedlejšího domu, který shání ke koupi garážové stání). Případně jaký je postup a povinnosti vůči SVJ.
Děkuji
Daň z úroků 3
SVJ zaplatí daň 19%. V případě, že po příslušném odsouhlasení se úroky vyplatí jednotlivým vlastníkům, pak tito ještě zaplatí daň z příjmů 15% ??
Lhůta pro uplatnění svého práva - NOZ
Dobrý den, podle stanov SVJ má VJ možmost domáhat se svých práv proti usnesení SVJ ve lhůtě 6 měsíců k soudu. Podle NOZ je tato lhůta 3 měsíce. Podle výkladu Expertní komise při MS SVJ může SVJ používat „staré stanovy“, i když Vládní nařízení (vzorové stanovy)bylo zerušeno. V těch bodech však, kdy stanovy odporují doporučení NOZ, jsou neplatné. Otázka: SVJ v 11/2013 schválilo bod usnesení,se kterým 1 VJ nesouhlasí. Bšží pro tohoto VJ stále lhůta 6 měsíců, nebo již uběhla lhůta 3 měsíců podle NOZ?
Děkuji za odpověď. Kondor
Pojistné plnění 6
V praxi pojistnou událost – škodu, většinou havarijní, zaplatí SVJ z příspěvků na správu a potom teprve dostane úhradu z plnění pojišťovny. Takže SVJ coby příjemce PP tyto peníze převede zpět do příspěvků na správu ? Může se stát, že náklady na opravu škody jsou nižší než poskytne pojišťovna (podle odhadu). Co pak s přebytkem ve vlastnictví SVJ ?
Rezignace člena výboru
Dobrý den, naše SVJ mělo dva členy výboru, první byl odvolán, druhý hodlá rezignovat. Zároveň byli zvoleni dva noví členové výboru. Má otázka zní zda-li můžeme druhého člena nechat rezignovat, aniž by to dvěma novým členům nějak bránilo v zapojení do chodu výboru SVJ (např. zápisy do OR, podpisová práva apod.)? Děkuji.
vlastník proti výboru
Dobrý den , má dotaz . Jsme SVJ a jeden vlastník požaduje konkrétní jednání výboru .
- zrušit slouvy o pronájmu spol. prostor
- odstranit černé stavby v domě
- zajistit klid po 22 hodině
- zajistit lepší úklid
Může jeden vlastník toto přikazovat výboru ,nebo se musí obrátit na společenství a na schůzi o tom jednat ?
Měla jsem za to , že výbor jedná za společenství a né za jednoho vlastníka . Co když jeden vlastník chce smlouvu zrušit a další nechtějí ?
Děkuji za každou radu
Opět § 11 80 a stanovení výše příspěvků vlastníkům jednotek
§ 1180 (1) Nebylo-li jinak určeno, přispívá vlastník jednotky na správu domu a pozemku ve výši odpovídající jeho podílu na společných částech. Slouží-li některá ze společných částí jen některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání, stanoví se výše příspěvku i se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění této části a rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad. (2) Příspěvky určené na odměňování osoby, která dům spravuje, nebo členů jejích orgánů, na vedení účetnictví a na podobné náklady vlastní správní činnosti se rozvrhnou na každou jednotku stejně.

Poslední komentáře