Ostatní

nový občanský zákoník verzus SVJ

Vložil rudolf, 20. Únor 2014 - 23:17 ::

Vážení :
Rád bych věděl čeho všeho se týká nový očanský zákoník pro společensrtví vlastníků . Zatím se mi nepodařilo sehnat onen zákoník

Rudolf

vzetí na vědomí odstoupení člena výboru

Vložil Dr. L.N. (bez ověření), 20. Únor 2014 - 22:30 ::

dobrý večer,

podal jsem své písemné odstoupení z funkce člena výboru osobně na výborové schůzi. převzetí rezignace mi písemně stvrdil předseda i místopředseda výboru. je tímto naplněna klauzule vzetí na vědomí ( viz. stanovy svj: Odstoupení oznamuje člen výboru písemně orgánu společenství, jehož je členem. Odstoupení je účinné ode dne, kdy jej vzal výbor na vědomí. Pokud výbor nevezme odstoupení na vědomí do třiceti dnů ode dne doručení oznámení člena o odstoupení, zaniká odstupujícímu členovi jeho funkce třicátým dnem po doručení oznámení o odstoupení z funkce.) nebo dále běží 30ti denní lhůta?

NOZ a staré stanovy

Vložil Honza Pokorný (bez ověření), 20. Únor 2014 - 22:21 ::

Dobrý den, chci si ověřit, zda se domnívám správně, že v situaci, kdy nabyl účinnosti NOZ a naše SVJ má nadále „staré“ stanovy – více méně převzaté vzorové, nadále platí tyto stanovy, ačkoliv NOZ upravuje některá ustanovení, která byla obsažena v ZoVB. Např.: lhůtu pro oznámení konání shromáždění, potřebný počet pro zvolení do orgánů SVJ a další. Pokud nejsou stávající stanovy vyloženě v rozporu se zákonem, „jede“ SVJ dál podle stanov? (pokud se nemýlím, i nově vypracované stanovy mohou obsahovat jisté úpravy oproti NOZ – např. výše uvedené příklady, pokud nejsou se zákonem.

nový výbor SVJ

Vložil Alena (bez ověření), 20. Únor 2014 - 21:20 ::

Dobrý den, až do roku 2012 náš dům vlastnila MČ, poté proběhla privatizace a vzniklo SVJ . Mezi roky cca 1992–2002( v době, kdy dům vlastnila MČ ) v domě fungovalo domovní družstvo (dále jen DD ) jehož členy byli všichni nájemníci a to dům spravovalo .Poté se MČ rozhodla svěřit správu domu externí firmě . Jednotliví členové DD dostali zpět členské příspěvky a výbor DD oznámil jeho likvidaci . Náhodným nahlédnutím do OR jsem s překvapením zjistila, že DD ještě stále existuje .Nyní budeme volit nový výbor společenství a s velkou pravděpodobností se o členství bude ucházet předsedkyně tohoto údajně zlikvidovaného DD . Je možné ,aby v domě souběžně existovalo SVJ i DD ?

Nezvolené orgány

Vložil Michaela (bez ověření), 20. Únor 2014 - 16:19 ::

Mám dotaz: Dle § 9 odst. 9 ZVB platilo, že dokud/pokud nebyly zvoleny orgány, jejích funkci plní vlastník, kterého spoluvlastnický podíl byl nejméně polovina, nebo jinak vlastníci, kteří se stali členy společenství dnem vzniku SVJ. Jak to bude nově dle NOZu? Odpovídající ustanovení jsem v NOZu nenašla. Přehládla jsem to, nebo to opravdu není v NOZu řešeno? Mám za to, že ustanovení § 1202 NOZ situaci ohledně toho, kdo je statutárním orgánem neřeší.

Děkuji moc za jakékoli podněty a nápady.

Změna správce

Vložil Milan R. (bez ověření), 20. Únor 2014 - 14:28 ::

Dobrý den,

Chci se zeptat ohledně změny správce bytových jednotek.

Správce nám dělá jedna prozatím nejmenovaná firma,společenství založeno máme,ale chtěli by jsme si správcovství dělat sami,protože se nám nelíbí jednání této firmy a navíc máme velmi malý přehled o všech opravách či nakládáni s penězi. ( není oficiálně podepsaná smlouva s touto firmou o službách souvisejících se správcovstvím domu). Moje otázka tedy zní co vše je a bude potřeba pro to aby jsme správcovství mohli dělat sami ? Výbor o 3 členech je platný a usnášení schopný , stanovy jsou v platnosti (od firmy – dají se tyto stanovy použít popřípadě je mít jako vzor pro vytvoření nových stanov?)

Název SVJ - změna

Vložil Pavel Matějka, 20. Únor 2014 - 14:26 ::

Podle nového OZ §1200, odst. 2, písm. a) je nutné změnit název společenství tak, aby název obsahoval sousloví “společenství vlastníků”. Kromě obecných (velmi obsažných a užitečných) rad (typu „Řada stávajících společenství proto danou podmínku nebude splňovat a bude tak nucena ve lhůtě dvou let (lhůta je o rok kratší oproti lhůtě pro přizpůsobení stanov nové právní úpravě) od nabytí účinnosti NOZ svůj název doplnit a změnu zapsat do příslušného rejstříku společenství vlastníků jednotek.“) se ani na internetu člověk nedoví nic. Tedy – víme CO, ale ví někdo JAK?

Energeticky vztažná plocha

Vložil Čiko (bez ověření), 20. Únor 2014 - 11:58 ::

Ví někdo konkrétně co je energeticky vztažná plocha ? Např. jak se vypočítá typický panelákový byt 3 + 1 (pokoje, kuchyň, předsíň, WC, koupelna) ?

Příležitostná činnost

Vložil kolk (bez ověření), 20. Únor 2014 - 11:52 ::

V našem SVJ chceme namontovat regulační ventily na radiátory (podle § 7, odst. 4a zák. 406/2000). Montáž by provedl důchodce-instalatér. Lze tuto práci kvalifikovat jako příležitostnou činnost ve smyslu § 10, odst.1 zák. o dani z příjmů ?

existence moznosti vystoupeni vlastnika b.j. z clenstvi SVJ v BD (zustava vlastnikem) Zákon č. 89/2012 Sb., č. 2/1993 Sb., etc.

Vložil solaris, 20. Únor 2014 - 6:08 ::

Dobry den, existuje od r. 1/2014 dle nove legislativy nejaka nova moznost jak vystoupit z clenstvi v SVJ v bytovem dome, kdyz vlastnik b.j. zustava stejny? Zajima mne zda to nejaka legislativa ČR, EU umoznuje, pripousti. Jde o to, ze vlastnik bytu nechce byt dal clenem SVJ proti sve vuli – z vaznych duvodu (letite tunelovani financí SVJ vyborem, obohacovani..) ale vlastnikem jednotky bude dal. Zda lze v takovemto pripade vztahnout zakon č. 1/1993 Sb., č. 2/1993 Sb., etc.

Zda zde lze napr. aplikovat nektera ustanovani NOZ na spolecne vlastnictvi.. Dale mne zajima, zda v bytovem dome o XX jednotkach vlastniku musi byt ze zakona zrizeno SVJ (vzniklo r.2006) nebo existuje i jina moznost..? Pokud ano, jakym postupem muze SVJ zaniknout, prip. se transformovat na jiny system..

Syndikovat obsah