Ostatní
Platit či neplatit?
Dobrý den, bohužel jsem udělala tu blbost, že jsem při koupi bytu uvěřila slovům majitele, že na bytu neváznou dluhy a toto si nenechala potvrdit písemně. Při následném obdržení předpisu záloh bylo v kolonce splátka úvěru 0,– , ale pak jsem se dozvěděla , že je suma 800,– kč měsíčne jako splátka přičtena v položce opravy investice. Jak postupovat v případě, že odmítnu tuto částku platit s odůvodněním , že úvěr nemám a nechci se podílet na splátkách. Zbývající částku poníženou o těch 800,– kč samozřejmě platit budu Úvěr si bralo SVJ na zateplení domu, splácení bude ještě 10 let. Co z toho pro mne plyne pokud nebudu platit?
Dlužníci - požadovat příspěvek do Fondu oprav - nelze?
Dobrý den,
prosím o radu týkající se dlužníků.
Bydlím v panelovém domě, kde bohužel máme dlouhodobého dlužníka (7 let). Pravidelně zhruba po půl roce ho žalujeme a další vzniklé dluhy požadujeme.
Paradoxně ale dle názoru našeho právníka můžeme požadovat pouze náklady na služby nikoliv příspěvek do fondu oprav.
Prosím Vás tedy o Vaše zkušenosti/radu, jak z dlužníka dostat skutečnou výši dluhu (služby i FO).
Předem díky ML
pojištění bytového domu
Dobrý večer, prosím jsme nově vzniklé SVJ, ještě nemáme ani stanovy atd.. měla bych dotaz, má SVJ povinnost mít pojištění bytového domu? Nebo ho mít nemusíme a každý kdo chce si může pojistit svůj byt zvlášť? Vím že je lepší mít pojištěný celý dům ale je to povinnost nebo dobrovolné? Ještě pro upřesnění jsme SVJ o 5ti bytech, ještě nemáme ani předsedu prostě nic a zatí jsme jen 4 majitelé bytů. Navrhla jsem pojištění bytového domu ale jedna majitelka bytu nesouhlasí a tvrdí že ho má kvůli hypotéce pojištěný zvlášť a nepotřebuje další smlouvu.
Zvolení představenstva společenství vlastnictví jednotek
Dobrý den, mám na vás dotaz ohledně společenství vlastníků jednotek. Jsme společenství o 5 vlastnících. Tedy máme pověřeného vlastníka a další 2 funkce. Včera se na schůzi rozhodlo, že se změníme na představenstvo, tedy prý předseda a další 2 členové. Bohužel se moc v komentářích nevyznám. Představenstvo je především psáno u družstevních bytů. Můžete mi prosím odpovědět jestli i my můžeme takto řešit? Ještě je s tím spojená otázka, že musíme zbavit funkce pověřeného vlastníka (i on tuto funkci nechce dělat), tedy jak je možno ho této funkce zbavit? Bohužel včera na schůzi nebyl.
Kolik platíte za m2 na dlouhodobé plánované opravy
Jednoduchá otázka, kolik platíte na dlouhodobé předpokládané opravy měsíčně za m2? U nás se platí 15,–Kč/m2. Předpokládám že je to velice málo, že za takovou čásku není možné dům udržet v dobrém stavu. Někde jsem slyšel, že záchovná cena by měla být alespoň kolem 24,– až 28,– Kč /m2.
Posouzení stavby
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, ve stanovách máme uvedeno, že co není ve výlučné pravomoci shromáždění, nebo co si shromáždění nevyhradilo do své pravomoci, tak řeší výbor. Tedy výbor má dle mého názoru poměrně slušné pravomoci, neboť shromáždění si nic nevyhradilo. Vzhledem k tomu, že předchozí vedení ani vlastníci se o dům moc nestarali, chtěl bych to napravit. Dle mého názoru je potřeba provést novou hydroizolaci, bude třeba nových rozvodů vody, bude třeba řešit stropy ve sklepech které jsou ve špatném stavu, atd.. Protože ale nejsem odborník, chtěl bych aby nám toto posoudila odborná firma.
Budou se stará SVJ řídit nový občanským zákoníkem?
V jiné diskusi se Jiří M v příspěvku http://www.portalsvj.cz/…tisek-korbel#… podle mého názoru velmi rozumně vyjádřil k uvedenému tématu.
Aby jeho názor nezapadl, dovolil jsem si zde celý jeho příspěvek ocitovat.
Vložil Jiří M (bez ověření), 9. Květen 2014 – 10:29:
*Všem diskutujícím bych chtěl říci jeden poznatek z praxe. Velká část soudců bytovému právu nerozumí. To platí dvojnásob o okresních soudech. Navíc celou situaci umocňuje zmatek vzniklý přijetím NOZ, který pokud jde o úpravu bytového vlastnictví spolu s příslušnými přechodnými ustanoveními není skutečně povedený.
Hlasování na shromáždění SVJ(2012)
Objevují se zde názory, že o většině záležitostí se v SVJ(2012) hlasuje na shromáždění nadpoloviční většinou přítomných. Podle těchto názorů by to mělo platit i o zlepšení domu, či o úvěru, který si SVJ má vzít, atd. Tyto názory jsou protiprávní.
Ti popletové,kteří takové nepravdy šíří, nepochopili zřejmě obsah zákona. Budu citovat co NOZ praví o hlasování vlastníků jednotek:
89/2012 Sb. § 1206 (2) Shromáždění je způsobilé usnášet se za přítomnosti vlastníků jednotek, kteří mají většinu všech hlasů. K přijetí rozhodnutí se vyžaduje souhlas většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek, ledaže stanovy nebo zákon vyžadují vyšší počet hlasů. |
Toto ustanovení je napsané tak, že je třeba je číst odzadu – jinak
jeho obsahu neporozumíte.
Podle § 1206 platí, že se hlasuje podle toho, co vyžaduje
zákon – to jest zpravidla podle obecných ustanovení NOZ o rozhodování
spoluvlastníků (NOZ od § 1126, http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89…).
Tato právní úprava je dispozitivní; může být překonána jedině stanovami. (Připomínám, že stále čteme právní normu odzadu dopředu!) Zákonodárce však připouští odchylku od požadavku zákona pouze ve směru k VYŠŠÍMU počtu hlasů. Není tedy možno zákonné kvorum stanovami snížit. Pouze pro záležitosti, neupravené ani v zákonu, ani ve stanovách, by se použila poslední uvedená možnost – většina hlasů přítomných na shromáždění.
Napřed je tedy třeba vyřešit tuto otázku:
Nesouhlas s pronájmem bytu
Dobrý den, je možné zabránit vlastníkovi jednoho z bytů v našem domě, aby byt soustavně pronajímal našim „spoluobčanům“ Zjistili jsme u nich černý odběr ze společných prostor, řešila to PČR, do týdne byly nájemníci pryč, ale do druhého dne se nastěhovali jiní. Můžeme se proti tomu nějak bránit, nejsme na to zvyklí, měli jsme tu klid a pohodu. Údajně je byt pronajímán jako sociální, je možné, aby dostal vlastník sociální příspěvek na bydlení i v takovém případě, že jeho nájemníci zde prokazatalně kradli? Děkuji za odpověď.
Smlouva o výkonu funkce
Dobrý den, dle NOZ musí být v bytovém družstvu sepsána pro členy představenstva smlouva o výkonu funkce. Měla by být schválena čl. schůzí, taktéž výše odměn. Musí schvalovat čl. schůze smlouvy i pro statutár, který je ve funkci již 2 roky a odměny byly před 2 lety schváleny? Děkuji.

Poslední komentáře