Ostatní
Lži šířené sdružením ARTAV I.
Na stránce http://www.artav.cz/poradna.php… lze nalézt jednu z mnoha nesprávných odpovědí, které rozšiřuje na svých webových stránkách sdružení ARTAV.
Dotaz zněl: Obracím se na Vás s dotazem ohledně povinnosti instalace RTN dle zákona 406/2000 Sb.§ 7 odst4. Je povinností montáž RTN i u SVJ a výboru, nebo si můžou na schůzi odsouhlasit rozúčtování nákladů za teplo jiným způsobem, třeba dle podlahové plochy? (…) |
Odpověď údajného „odborníka“ z ARTAVu: Povinnost instalace RTN a termostatických ventilů je podle zákona č. 318/1012 Sb. pro bytové domy zcela bezpodmínečná. (…) |
Re: poškození vlastníka jednotky výborem
Dobrý den,
je možné, aby výbor rozhodl v některé záležitosti v neprospěch jednoho z vlastníků jednotek, přičemž by došlo například k omezení jeho výhledu z okna v důsledku instalace antény, atd. či je k takovému rozhodnutí nutný souhlas shromáždění a vlastníka samotného?
Děkuji za odpověď. Honza
Nový vlastník a vyúčtování příspěvků a záloh
Prosím o radu a chci se zároveň podělit o další zkušenost s jedním SVJ. V červenci 2013 jsem se stala vlastníkem bytu. Ihned po tom co jsem dostala vyrozumění z katastru nemovitostí jsem tuto skutečnost oznámila písemně SVJ. SVJ si mě se správce předhazovalo do října roku 2013. Po několikeré urgenci mi konečně správce poslal předpis záloh a příspěvků na služby a na správu domu a pozemku pro rok 2013 a splatný také od října 2013. První platbu jsem tedy na účet SVJ odeslala až v říjnu 2013. Od října také platím všechny předepsané zálohy na služby a příspěvky a příspěvky na správu domu a pozemku.
Judikát na plnou moc k zastupování manželů
Dobrý den,
slyšela jsem jednou o tom, že existuje judikát (myslím Nejvyššího soudu) o tom, že manželka/manžel nepotřebují plnou moc k zastupování toho druhého na shromáždění společenství vlastníků. Že se jedná o běžnou záležitost v rámci SJM. Je to ještě výklad zákona o rodině, ZVB a OZ, nicméně potřebovala bych jej a nedaří se mi ho najít.
Nevíte někdo prosím číslo tohoto judikátu? Zkoušela jsem to mnoha způsoby a nedaří se mi to najít. Vždy narážím max. na klasický o plných mocích z 2012.
Děkuji
Volba výboru SVJ
Pokud dojde po uplynutí funkčního období výboru ke zvolení nového výboru ve stejném složení musí být tato skutečnost oznámena na rejstříkový soud, nebo se „jede dál“?
Rozhodnutí soudu odstoupení předsedy
Dobrý den, Prosím vás o pomoc s odstoupení předsedy. Situace: Koupil
jsem si domek plánuji se stěhovat v půlce prázdni jelikož jsem
předseda
sdružení tak jsem postupoval takt Písemně jsem předal každému členu
výboru i společenství že z důvodu plánovaného stěhování končím
s předsednictvím a vyvěsil jsem to i na nástěnku. Na internetu justice.cz
vyplnil formulář,který jsem z úřednicky potvrzeným dopisem zaslal na
krajský soud přidal jsem papír na kterém byl důvod odstoupení a že jsem
všechny členy na to písemně upozornil. Dnes mi přišlo vyrozumění od
soudu viz příloha a já nevím co mám ještě doložit. Zítra to je
23.5 2014 mám svolanou schůzi. Můžete mi prosím poradit jak má dále
postupovat a které listiny mám doložit.
Příjem zpronájmu a účetní období
Příjem z pronájmu a účetní období
V červenci 2013 jsem se stala vlastníkem bytové jednoty. Vzhledem k tomu, že mi nepřišlo potvrzení o příjmu z pronájmu nebytových prostor, které mi náleží dle vlastn. podílu za období srpen-prosinec 2013, zažádala jsem výbor (potažmo správce) o vydání potvrzení o tomto příjmu. Cituji odpověď jaké mi přišla:
„Výpočet příjmu z pronájmu nebytových prostor je prováděn z údajů roku předcházejícího, neboť přeplatky z Řádného vyúčtování jsou vypláceny v roce následujícím. Příjem z pronájmu nebytových prostor je součástí tohoto vyúčtování.
Prohlášení vlastníka
Dobrý den,
měla bych dotaz. Při řešení rozporu ve vyúčtování vodného a stočného, kdy fakturační vodoměr a vodovodní přípojka je ve vlastnictví druhého domu (SVJ), jsem narazila na skutečnost, že v Prohlášení vlastníka z roku 2005, kde jsou určeny společné části budovy, je uvedeno: „rozvody vody (až po hlavní uzávěry pro byty) včetně vodovodní přípojky“. Předpokládám, že druhé SVJ má v Prohlášení to samé. Ale náš dům fyzicky žádnou vodovodní přípojku nemá (ta se nachází v druhém domě). Je asi hluopé požadovat po původním vlastníkovi (Hl.m.Praha) dodatečné zřízení přípojky…? :)
Revize hromosvodů
Je pravdou, že k revizi hromosvodů je nyní nutné mít projektovou dokumentaci? Bez projektové dokumentace prý není možné dostat revizní zprávu. Máte prosím někdo objektivní informace?
Stanovy
Dobrý den. Prosím o radu. Jsem 15 let předseda SVJ a teď budu byt prodávat, ale budu tady bydlet dál. Naše stanovy říkají: Orgány uvedené v odstavci 1 písm. b) a c) jsou volené orgány společenství. Členem voleného orgánu společenství nebo jeho voleným orgánem může být pouze fyzická osoba, která je členem nebo společným členem tohoto společenství nebo je zmocněným zástupcem právnické osoby – člena společenství, je ke dni volby starší 18let a má způsobilost k právním úkonům. V novém NOZ je psáno:… že nebrání-li tomu stanovy SVJ, pak je možné, aby byla za člena výboru SVJ či předsedou výboru (anebo předsedou společenství v případě, kdy se nevolí výbor) zvolena i jiná osoba, která není vlastníkem jednotky..

Poslední komentáře