Ostatní
Hlasování
Chceme v našem svj přejít od centrálního výtápění na vytápění tepelným čerpadlem. Budeme hlasovat o přechodu vytápění a pořízení čerpadla. Jakým kvórem hlasů je toto nutné schválit? Děkuji.
Stanovy bytového družstva
Dobrý den, máme staré stanovy a nyní se přepracovávají na nové podle NOZ. Musí tyto nové stanovy schválit všichni členové a zúčastnit se schvalování všichni členové? V současných stanovách nemáme nic o změně stanov uvedeno. Při zakládání družstva jsme je odsouhlasili všichni za účasti notáře.
SVJ a správce, aneb jak jak příběh pokračuj
Část této mé zkušenosti s prací správce a SVJ tedy výboru již byla popsána v tomto vlákně: http://www.portalsvj.cz/…evku-a-zaloh
Nyní příběh pokračuje došel mi totiž e-mail od JUDr. Růžkové co by právničky SBD Pokrok Než překopíruji celý dopis JUDr. Růžkové shrnu ještě fakta:
Fakta: Písemně (mám dodejku) jsem dne 5.9. 2013 SVJ sdělila svojí doručovací adresu. Písemně opět na dodejku jsem SBD Pokrok dne 13. 5. 2013 sdělila svojí doručovací adresu. Dále existuje e-mailová výzva od SBD Pokrok k zaplacení poplatku ve výši 120,–Kč za zavedení doručovací adresy u vlastníka bytu. Tato výzva mě byla ze strany SBD Pokrok zaslána e-mailem opakovaně a to na podzim roku 2013 a v květnu 2014. V současné době, je v řešení reklamace vyúčtování záloh za rok 2013. Na obě e-mailové výzvy od SBD Pokrok jsem také zareagovala emailem, kde jsem SBD Pokrok sdělila, že mě rozhodnutí představenstva družstva Pokrok absolutně nezajímají, že poplatek za zavedení doručovací adresy nezaplatím. Jako vlastníka bytu mě zajímají pouze práva povinnosti člena SVBJ a poplatek za doručovací adresu k nim rozhodně nepatří.
Pronajem mistnosti
Dobry den chci se zeptat bydlim ve spolecenstvu.Mynulou schuzi podaly dva majitele navrh ze si pronajmou mistnost ve sklepe.Nesouhlasil jsem,Nakonec se odsouhlasilo ze se mam s tema dvouma domluvit.Ze bych si to pronajal s nimy.Samozrejme ani omylem nechtely nas predseda rikal ze to budem resit na dalsi schuzi.Pul roku na to na schuzi predseda odstoupil a ja posleze zjistil ze uz tu mistnost maji v pronajmu.Je mozne se proti tomu nejak branit.Skoro cely nas vchod podepsal petici ze chcem s te mistnosti udelat kocarkarnu pro nas vchod jelykoz zadnou nemame.Ostatni dva vchody maji velykou mistno
Je možné se nějak bránit?
Ve stanovách 2000 máme napsáno, že „nevyčerpané zálohy na opravy“ (není určeno zda se jedná o krátkodobé či dlouhodobé) se převádí do příštího období (nevy- pořádávají se) aniž by bylo ve vyúčtování záloh uvedeno, kolik tato nevyčerpa- ná záloha činí za SVJ a ani za jednotlivé vlastníky. Je tato praxe v rozporu se zákonem o účetnictví či nějakým jiným zákonem? Jak se mohou členové SVJ proti této praxi bránit? Dále náš výbor uvažuje použít těchto nevypořádaných fin. záloh na úhradu částečné modernizace domu (zateplení štítových stěn).
Výbor SVJ nereaguje na kontakty
Hezký den,
rád bych se zeptal, jak začít reagovat na to, když Výbor SVJ neodpovídá na emaily a členu SVJ se vyhýbá. Existuje tuším 60 denní lhůta, do kdy musí na email odpovědět. Tato byla překročena a reakce nechodí ani po připomenutí. Výboru SVJ jsem předložil konkrétně následující body.
- Na poslední schůzi SVJ jste hovořili o nutnosti výrazného označení firmy na konkrétním vchodě, mohu Vás požádat o napsání podrobností? K tomuto bodu jsme se vzhledem k Vašemu spěchu a neustálým připomínkám nedostali.
- V zápisu z 50. společné schůze výboru a KRK jste v bodě 1. uvedli, že jste mé jednotlivé body projednali, ale neuvedli ani k jednomu z nich žádné vyjádření, resp. stanovisko. Plánujete tak učinit? Nebo to bylo vše?
Předseda
Dobrý den. Obracím se na Vás, znalejší. Máme předsedu(už sem psal). Prodá byt a bude tam bydlet dál. My ho jako předsedu chceme, ale nemůžeme se shodnout na znění stanov(stávajících). Myslíme si, že dál může zůstat ve funkci, ale on myslí, že ne. Ukázka našich stanov: ( 1 ) Orgány společenství jsou:
- shromáždění vlastníků jednotek (dále jen „shromáždění“) ,
- výbor společenství (dále jen „výbor“) nebo člen společenství pověřený funkcí výboru (dále jen „pověřený vlastník“), pokud není volen výbor,
- kontrolní komise nebo revizor, rozhodne-li o tom shromáždění.
vyúčtování služeb 2013 v podnajmu
Dobrý den, chtěla bych se touto cestou poradit ohledne vyúčtování sluzeb za rok 2013. Od 1.6.2013 bydlíme v pronajatem byte, majitelka na nas vytasila vyuctovani tepla a vody… pro rok 2013 s tim ze nedoplatek cini cca 5000,– v tomto vyuctovani je ale uctovan poplatek (nedoplatek) za topeni z topne sezony 9/2012 – 5/2013 tedy za obdobi předchozího najemnika a odmita zohlednit to, ze nebudu platit za to co jsem nevyuzila… na doplatku za vodu jsme se domluvily ze uhradim jen na 6 mesicu to je ok. Obhajuje se tim, ze je to normální protoze je to proste vyuctovani na rok 2013 a ze ona to nebude vymahat a shanet po předchozím najemnikovi.
Vymezení sklepních kójí
Dobrý den, Náš dům (14 bytů) nemá v prohlášení vlastníka vyznačeny sklepní kóje k užívání pro konkrétní byt. Celé 1.PP, kde jsou kóje a prádelna, je vedeno jako společné prostory. Vyplívá nějaká povinnost ze zákona mít tyto prostory vymezeny k užívání? Odkup bytů proběhl v 1998 a svj je od roku 2001. Předem děkuji za odpověď od znalejších.
Problémy se sousedy se psem
Dobrý den,
máme s přítelem asi dva týdny adoptovaného psa z útulku. Jen podotknu, že jde o dobrmana velmi dobře vychovaného, poslušného, nekonfliktního. Mám zde podepsanou nájemní smlouvu od května 2014. Dnes na mě přišla sousedka s tím, že pes po našem odchodu do práce vyje, štěká a dělá hluk, což není možné, neboť i když si vyžaduje hraní, či záchod, nekňučí a žádný hluk nedělá. Za celou dobu jsem ho neslyšela ani kviknout.
Jeden den jsem dokonce zkoušela jeho chování tím, že jsem asi 5 minut zvonila na náš byt a pes nevydal ani hlásku. Jak je možné se před těmito konflikty se sousedy bránit? Je možné, že mi ukončí nájemní smlouvu i když řádně platím? Mají právo mě vyhodit, když můj pes údajně dělá hluk?

Poslední komentáře