Ostatní

Rezignace předsedy výboru

Vložil jarka (bez ověření), 25. Červen 2014 - 13:24 ::

Dobrý den!

V našem domě 3 člený výbor. Já jsem jeho předsedkyní a chci rezignovat – jsem pevně rozhodnuta. Jak postupovat?

Děkuji vám za sdělení.

SVJ(2000) a povinná změna stanov dle NOZ do r. 2016

Vložil Petr12, 25. Červen 2014 - 9:25 ::

Chápu, že nový občanský zákoník (NOZ) starší SVJ neřeší (mimo obecnou část), ať už se to přihodilo z jakýchkoli důvodů. Jak je to ale s údajnou povinností SVJ(2000) upravit stanovy dle NOZ do konce roku 2016 ? Existuje taková povinnost, resp. týká se opravdu SVJ(2000) ? A pokud ano, co vše je třeba upravit – i dle té části NOZ týkající se SVJ(2012), nebo jen dle obecné úpravy pro právnické osoby ? Pokud ta povinnost pro SVJ(2000) neplatí, koho se tedy týká ? Poradíte, prosím ?

Změna stanov podle NOZ, §1200

Vložil provlada, 24. Červen 2014 - 7:05 ::

NOZ § 1200 Založení společenství vlastníků. odst 2. Stanovy obsahují alespoň: a)…g)

Vztahuje se odstavec 2. §1200 na změněné stanovy již existujícího SVJ, pokud deklarují, že jsou v souladu s §1158 a následujícími NOZ?

Pokud ano, jsou vůbec platné stanovy, neobsahující např. §1200 odst. 2., f) „pravidla pro správu domu a pozemku a užívání společných částí“ a g) „pravidla pro tvorbu rozpočtu společenství, pro příspěvky na správu domu a úhradu cen služeb a pro způsob určení jejich výše placené jednotlivými vlastníky jednotek“?

odměny odvolanému výboru

Vložil Vlastax, 23. Červen 2014 - 21:03 ::

Dobrý den,

prosím o radu. K 24.4 byl odvolán starý výbor SVJ. Nový výbor byl zapsán u rejstříkového soudu k 18.6. Za jaké období náleží odvolanému výboru odměny? Je to k datumu dubnovému nebo až k červencovému? děkuji za radu.

Vyúčtování záloh za minulý rok-garážový objekt

Vložil Vladimir B., 23. Červen 2014 - 19:34 ::

Obracím se na odbornou sešlost na tomto portálu ve věci termínu vyúčtování zýlohových plateb a případných sankcí za neprovedené vyúčtování minulého roku. Jedná se o garážový objekt kde jsou vlastnické poměry družstevní a vlastnické. Správce dosud nedodal žádné vyúčtování za rok 2013 a vlastníci se dohadují, zda zde pro vyúčtování platí zákon 67/2013 Sb. nebo NOZ. Podle zák. 67/2013 Sb. je stanoven termín pro vyúčtování roku 2013 do 30.04.204 a pak lze při nedodání vyúčtování uplatnit pokutu ve výši 100,– Kč za každý den zpoždění.

Poškozeni spol. majetku

Vložil Aaaaaa (bez ověření), 23. Červen 2014 - 13:13 ::

Dobry den, Pokud vandal poškodí například vchodové dveře, kdo je poškozeným ? Policie nám napsala, že poškozeným je SVJ. Je to tak správně?

užívání společných prostor nad rámec

Vložil Valentina, 23. Červen 2014 - 10:39 ::

Velice uvítám radu, jak postupovat v případě, kdy jeden z členů našeho SVJ (zároveň se nechal zvolit za člena statutárního orgánu) nerespektuje nic a nikoho – od okamžiku svého nastěhování do domu využívá výlučně malou kočárkárnu v přízemí, na pozemku v podílovém spoluvlastnictví všech členů SVJ, který je pod a kolem domu, si zřídil záhony, postavil pískoviště, nainstaloval velkou trampolínu, nově letos zasadil rybízový keř a jahody … To vše bez souhlasu ostatních majitelů. Jak takové rozpínavosti čelit?

A hlavně – když by si chtěl zmiňovanou kočárkárnu pronajmout, potřebuje souhlas všech majitelů bytů?

Rozúčtování elektriky, úklidu a odpadů dle současných právních norem

Vložil Holanová (bez ověření), 23. Červen 2014 - 7:26 ::

Prosím Vás, jaká jsou dle současných zákonů a vyhlášek pravidla pro rozúčtování služeb (úklid, osvětlení, odpady)? 1. Podle vlastnických podílů? Nebo 2. na každý byt stejně? Nebo 3. dle počtu bydlících osob? Každý říká něco jiného, už se v tom nevyznám… Vím jen, že stran rozúčtování poplatků za správu a odměn výboru se má uplatňovat kritérium 2 – na každý byt stejně. Moc děkuji Holanová

Pronájem ve stanovách

Vložil Pich (bez ověření), 21. Červen 2014 - 16:35 ::

Je možné zakotvit ve stanovách, že příjem z pronájmu společných prostor bude rozdělen vlastníkům podle velikosti jejich b.j.?

výměna radiátoru a jeho úhrada z FO

Vložil Anonymous, 21. Červen 2014 - 11:01 ::

v druž.domě kde bydlím nebyla nikdy schválena členskou schůzí samosprávy platba za opravu a výměnu radiátorů v bytě nájemníků.Součástí stanov BD ve vztahu k opravám je uvedeno vládní nařízení 258/1995, které předpokládám je tímto závazné pro všechny členy BD a tudíž i výbor naší samosprávy, který po mně vyžadoval úhradu za opravu a výměnu tekoucího radiátoru. Na základě doporučení úředníků na BD předseda samosprávy tuto nakonec proplatil firmě z fondu oprav, ALE v současné době zde zakládá v souladu s NOZ SVJ a „vyhrožuje“ mně tím, že stejně mi výbor nebo shromáždění napaří zpětně tuto opravu uhradit (jedná se částku do pěti tisíc).Má na to právo, když se jedná o situaci a pravidla před založením SVJ a jakou oporu v zákoně má tento jejich požadavek. Nejsem vlastníkem, stále jsem člen BD. Taky jde tak trochu o princip nebát se těch co si stále vykládají vše podle svého a nikoliv podle toho jak jsou nastaveny pravidla např.stanovami BD či dodržování a schvalováním usnesení na čl.schůzích samosprávy, či respektování např.vládních nařízení apod.

Syndikovat obsah