Ostatní
Prosím Lakeho o radu
Pane lake, už jste mi na tomto webu několikrát dobře poradil Prosím Vás znovu o radu. V jiných vláknech jsem se dočetla, že při nevyúčtování záloh za odebrané služby se postupuje dle VYHLÁŠKY č. 372/2001 Sb. §7 odst. 5. Jakým právním předpisem se mám řídit v případě, že SVJ není napojeno na centrální vytápění a teplou užitkovou vodu neodebírá? Lze se řídit stejným právním předpise a po marném uplynutí lhůty zažádat o vrácení záloh? Ve stanovách je napsáno, že vyúčtování musí být vlastníkovi doručeno do 4 měsíce po uplynutí zúčtovací období a nejpozději do 7 měsíce po uplynutí zúčtovacího období musí být vypořádány přeplatky a nedoplatky.
Rekonstrukce v neděli a na státní svátek
Dobrý den,
jsem členem SVJ. V současné době probíhá rekonstrukce v bytě přímo nad námi. Hluk je nesnesitelný, v podstatě nelze v bytě být. Majitelovi dělníci jsou neúnavní, pracovali i v sobotu a neděli (připadl na tento den i státní svátek) takřka do osmi hodin.
Chci se Vás znalých tedy zeptat, zda je nějak předpisem nebo zákonem stanoveno, kdy smí probíhat hlučná rekonstrukce bytu.
Pokud ne, je možné sehnat 75 procent vlastníků, kteří s hlučnými rekonstrukcemi také nesouhlasí a zakázat jim hlučnou práci alespoň v sobotu a neděli?
Domovní schůze
Mám dotaz. Máme super sousedy, kteří se vždy domluví na datumu domovní schůze, když jsem v práci a oni to moc dobře vědí. Je povinností domovníka vést ZÁPIS z Domovní schůze?
odkup zastavěného pozemku s kanálem
Jsme SVJ a měli bychom odkoupit pozemek pod domem, ale na chodbě ve sklepě je kanál, zřejmě je majitelem město, nebo nevím kdo je majitel městské kanalizace. Mám otázku nevíte někdo jestli musíme tento pozemek s touto kanalizací odkoupit? Nehledě na to,když je velká voda tak se nám z tohoto kanálu vylije voda do sklepů. Děkuji za rady Elma
spoluvlastnický podíl pro výpočet potvrzení o příjmu
Prosím o názor, jaký spoluvlastnický podíl máme použít pro výpočet potvrzení o zdanitelném příjmu z katastru nemovitostí. V centrálním výpisu (kde jsou vyznačeny jednotlivé byty, máme spoluvlastnický podíl metry bytu/celkové metry bytů, ale jsme všichni ještě spoluvlastníky čtyř bytů a tří nebytových prostorů (jsou tam prodejny). Když si otevřu vlastní byt mám tam uveden spoluvlastnický podíl, který odpovídá součtu metrů mého bytu z hlavního výpisu + můj podíl na bytech ve spoluvlastnictví a můj podíl na nebytech. Samozřejmě je tento podíl jiný než na centrálním výpisu.
archivace zápisů se schůze Výboru
Dobrý den,
musí se archivovat zápisy ze schůze Výboru? pokud ano, dle jakého zákona, paragrafu. Zvolili jsme nový výbor a starý nepředal žádné zápisy. Předseda tyto zápisy má ve svém notýsku, psaný rukou a prý je to jeho majetek.
děkuji za radu Vlasta
Garazove stani
Dobry den, prosim o nazor nebo radu, co s nasledujicim problemem. Ve spolecnych garazich bylo jedno stani od developera doporucene jen jako stani na motorku, nebot je primo pred vstupem do garazi. Majitel ale toto stani prodal dal bez teto doplnkove informace a novy majitel tam parkuje s autem. Pokud nyni chcete vyjit z garazi, tak se musite protahnout mezi auty, je tam prostor tak 30 cm. S taskou tezko s kocarkem se neda projit vubec… V prodejni smlouve od developera ale omezeni ohledne parkovani neni uvedene a dum byl takto i zkolaudovan :-( da se s tim neco delat? Neni tu porusen i nejaky technicky predpis? Bezpecnostni vychod z garazi? Dekuji za nazor.
Vybrání peněz z účtu společenství
Dobrý den, náš předseda vybral z účtu společenství během roku asi 100.000,– a nikde je nezaevidoval (údajně je přijal formálně do pokladny, kterou má fyzicky u sebe), do schůze shromáždění se to provalilo a okamžitě peníze na účet vrátil a na shromáždění výběry odůvodnil finanční tísni, tak si prostě vzal peníze z účtu nás všech. je možné jej nějak postihnout, i když už peníze vrátil? Ve stanovách máme, že nesmí mít v pokladně více jak 20.000,– Kč. Děkuji PP
Povinnost odvolaného předsedy SVJ
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, když došlo na shromáždění vlastníků k odvolání předsedy SVJ za porušování stanov, je jeho povinností předat veškerou agendu výboru a novému předsedovi nebo je to jen jeho dobrá vůle. Zmiňuje to nějaký zákon nebo vyhláška, jak při odvolání postupovat a zda má výbor nějaké prostředky donutit odvolaného předsedu agendu předat? Děkuji Pavla
Smlouva o výkonu funkce NOZ
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zdali v případě, že je členům výboru SVJ vyplácena za jejich funkci odměna, je nutné, aby byla uzavřena smlouva o výkonu funkce (popřípadě příkazní smlouva). Jedná se zejména o to, zdali SVJ spadá do režimu § 777 odst. 3 ZOK: „Ujednání o výkonu funkce a o odměně se uzpůsobí tomuto zákonu do 6 měsíců ode dne nabytí jeho účinnosti, jinak platí, že je výkon funkce bezplatný.“ Je tedy nutné, aby v případě, že členové výboru SVJ pobírají odměny uzavřeli s SVJ smlouvu o výkonu funkce v souladu se novou právní úpravou, aby zabránili tomu, že bude jejich výkon funkce považován za bezplatný nebo se na členy SVJ toto ustanovení nepoužije, a není tedy nutné, aby uzavírali smlouvu o výkonu funkce a postačí pokud odměny budou odhlasovány na shromáždění vlastníků.

Poslední komentáře