Ostatní

Garazove stani

Vložil IvaP (bez ověření), 9. Červenec 2014 - 7:46 ::

Dobry den, prosim o nazor nebo radu, co s nasledujicim problemem. Ve spolecnych garazich bylo jedno stani od developera doporucene jen jako stani na motorku, nebot je primo pred vstupem do garazi. Majitel ale toto stani prodal dal bez teto doplnkove informace a novy majitel tam parkuje s autem. Pokud nyni chcete vyjit z garazi, tak se musite protahnout mezi auty, je tam prostor tak 30 cm. S taskou tezko s kocarkem se neda projit vubec… V prodejni smlouve od developera ale omezeni ohledne parkovani neni uvedene a dum byl takto i zkolaudovan :-( da se s tim neco delat? Neni tu porusen i nejaky technicky predpis? Bezpecnostni vychod z garazi? Dekuji za nazor.

Vybrání peněz z účtu společenství

Vložil Petra Petrů, 9. Červenec 2014 - 7:36 ::

Dobrý den, náš předseda vybral z účtu společenství během roku asi 100.000,– a nikde je nezaevidoval (údajně je přijal formálně do pokladny, kterou má fyzicky u sebe), do schůze shromáždění se to provalilo a okamžitě peníze na účet vrátil a na shromáždění výběry odůvodnil finanční tísni, tak si prostě vzal peníze z účtu nás všech. je možné jej nějak postihnout, i když už peníze vrátil? Ve stanovách máme, že nesmí mít v pokladně více jak 20.000,– Kč. Děkuji PP

Povinnost odvolaného předsedy SVJ

Vložil Pavla Hanackova, 9. Červenec 2014 - 6:40 ::

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, když došlo na shromáždění vlastníků k odvolání předsedy SVJ za porušování stanov, je jeho povinností předat veškerou agendu výboru a novému předsedovi nebo je to jen jeho dobrá vůle. Zmiňuje to nějaký zákon nebo vyhláška, jak při odvolání postupovat a zda má výbor nějaké prostředky donutit odvolaného předsedu agendu předat? Děkuji Pavla

Smlouva o výkonu funkce NOZ

Vložil Anonymous, 8. Červenec 2014 - 13:04 ::

Dobrý den,

ráda bych se zeptala, zdali v případě, že je členům výboru SVJ vyplácena za jejich funkci odměna, je nutné, aby byla uzavřena smlouva o výkonu funkce (popřípadě příkazní smlouva). Jedná se zejména o to, zdali SVJ spadá do režimu § 777 odst. 3 ZOK: „Ujednání o výkonu funkce a o odměně se uzpůsobí tomuto zákonu do 6 měsíců ode dne nabytí jeho účinnosti, jinak platí, že je výkon funkce bezplatný.“ Je tedy nutné, aby v případě, že členové výboru SVJ pobírají odměny uzavřeli s SVJ smlouvu o výkonu funkce v souladu se novou právní úpravou, aby zabránili tomu, že bude jejich výkon funkce považován za bezplatný nebo se na členy SVJ toto ustanovení nepoužije, a není tedy nutné, aby uzavírali smlouvu o výkonu funkce a postačí pokud odměny budou odhlasovány na shromáždění vlastníků.

Lustrace vlastního SVJ

Vložil mostecak (bez ověření), 8. Červenec 2014 - 12:33 ::

Dovoluji si požádat zkušené diskutující s řešením následující otázky. Do nedávné doby jsem žil v nájemním bytě, nyní jsem koupil vlastní byt a začal se zajímat o problematiku SVJ. Chci prověřit hospodaření SVJ, stav správy domu a vše, co s naším domem souvisí cca 5 let zpátky (nebo bych měl kopat ještě hlouběji?), tedy provést due diligence. Trochu napovídá § 1179 NOZ, ale není mi jasné, jaké konkrétní dokumenty mám vyžádat. Přemýšlel jsem a napadly mě tyto, jdu na to selským rozumem, prosím tedy o shovívavost a uvítám korekci:

- stanovy SVJ

Užívací právo ke garažím

Vložil Monika (bez ověření), 8. Červenec 2014 - 10:13 ::

Dobry den,

koupila jsem byt v dome s garazemi, ktere jsou uvedene jako spolecne prostory, pouze nekteri z domu maji na zaklade uzivaciho prava moznost uzivat garaze. Kazdy z techto uzivatelu si uzivaci pravo ke garazi koupil. Na druhe strane, naklady na opravy a udrzby garazi plati vsichni majitele bytu bez ohledu na to, jestli maji uzivaci pravo ke garazi ci nemaji. Dale vsichni majitele bytu bez uzivaciho prava ke garazim plati za rezii garazi, uklid apod. Je tento postup spravny? Domnivam se, ze pokud ma nekdo uzivaci pravo, ktere mu prinasi uzitek pouzivat garaz mel by nest i naklady na provoz.

Odmítnutí zpřístupnění zvukového záznamu ze shromáždění

Vložil neznámý (bez ověření), 8. Červenec 2014 - 8:25 ::

Dobrý den, naše SV pravidelně pořizuje zvukový záznam ze shromáždění. Požádal jsem nyní výbor o zpřístupnění záznamu shromáždění z června 2014, neboť si nejsem jist správností zápisu. Ten však vydání odmítá. Záznam je pořizován na náklady SV, tedy i moje. Jak byste dále postupovali? Má výbor vůbec nějakou legislativní oporu záznam nevydat? Moje podezření na nesprávnost zápisu může být jen dojem, nicméně reakce výboru mi přijde zbytečná a jen to vyvolává zbytečné pochybnosti.

Děkuji za odpovědi.

práva vyplývající z vlastnictví pozemku

Vložil h2007, 6. Červenec 2014 - 19:52 ::

Jako SVJ jsme majiteli pozemku vnitrobloku,vlastně dvora, který je zčásti zatravněný a zčásti je na něm vyasfaltovaný pruh jako přístup k zadním vchodům domů v bloku.Je zde několik málo míst k parkování pro auta, ovšem nejedná se o parkoviště, ani zpevněná plocha není vedena v katastru, kde je celý pozemek zapsaný jako ostatní plocha s využitím zeleň.Ovšem stále častěji zde parkují i dlouhodobě osoby nemající k domům ani k pozemku žádný vztah a občas zde zaparkuje autobus či skříňová dodávka, střechou přesahující okna přízemních byt

Pronájem společných prostor

Vložil Petra (bez ověření), 6. Červenec 2014 - 19:42 ::

Dobrý den, jsem majitelkou bytu v činžovním domě.Jeden ze tří majitelů tohoto domu pronajal byt nájemníkům.Kteří využívají i nebytových prostor-zahrada.Vyhledala jsem že musí mít sepsanou smlouvu o nájmu a podnájmu nebytových prostor, nemá-li majitel na společných částech většinový podíl.A že nemůže uzavřít tuto smlouvu bez souhlasu ostatních spolumajitelů.Tento váš odkaz byl před 1.lednem 2014. Tudíž mám dotaz jak je to nyní v NOZ.

Předem děkuji za odpověď

Vepřeková

POZEMEK

Vložil svnk, 6. Červenec 2014 - 19:20 ::

Dobrý den, uprostřed našeho pozemku je pozemek, který nepatří našemu Společenství. Majitel tohoto pozemku požaduje po našem společenství zřízení věcného břemene ohledně přístupu k jeho pozemku. S tímto nesouhlasíme. Další návrh je odprodání části našeho pozemku. Kolik vlastníku našeho společenství musí souhlasit s prodejem pozemku? V našich stanovách o prodeji pozemku nic takového není.

Děkuji

Syndikovat obsah