Ostatní
Shrnuto a převzato - definice prasečího práva
Dočetl jsem „Beckovy komentáře“, Kabelková/Schödelbauerová, Bytové spoluvlastnictví v novém obč. zák., komentář §1158–1222.
Proto je třeba uceleně definovat prasečí právo.
Pojmem „prasečí právo“ nazývám ten zvláštní hromadný úkaz, kdy studovaní právníci nejsou schopni myslet vlastní hlavou a nejsou schopni ani vyložit právní předpis ústavně konformním způsobem.
Úvahy těchto právníků se vesměs příčí zdravému rozumu, nepoužívají kritický úsudek.
Ryjí v právním bahně (v tom, co bez právního zdůvodnění
Úhrada výtahu podle počtu osob /2
Dobrý den, četla jsem příspěvek paní Heleny. V mém případě, byla na členské schůzy minulý týden na návrh pana předsedy SVJ odsouhlasena úhrada za používání výtahu všemi a to podle počtu osob. Bydlím v přízemí a mám tři děti, nejstarší má šest let. Paradoxně tímto schválením budu od tohoto měsíce platit za výtah nejvíce v celém vchodu, možná i v celém domě. Podotýkám, že mám nad sebou sedm pater, dům má dva vchody. Informačně pro pana Radka – úhrada za použití výtahu za minulý rok na osobu činila v našem domě 165,– Kč. Za pět osob tedy 825,– Kč.
vodoměr
Dobrý den.Chtěla bych se zeptat jak je to s měřením vody z vodoměrů.jedná se o to,že máme v domě 2 vodoměry,jeden hlavní a druhý k vedlejšímu vchodu,jsme samostatný bytový dům o 8 bytech ve 2 vchodech,každý vchod je samostatné SVJ o 4 bytech.jedná se mi hlavně o to,že vodárny neberou v potaz vodoměry v domě,ale vodoměr ve vodárně která je od domu asi 300m a je tam stálý únik vody.faktura za 7 bytů dělala vloni 45,000,–Kč což je neúnosné je tady celkem 29 nájemníku,přitom vedlejší dům o stejném počtu obyvatel platí 24,000,–Kč.Vodárny nás toti
Místo (stát / země) konání a jazyk schůze SVJ
Je nějaké zákonné omezení pro místo konání / jazyk schůze SVJ? Z 19 vlastníků jsou u nás jen 3 Češi, 1 Rakušan, zbytek Holanďané. Dům je v Čechách, SVJ je založeno a registrováno podle českých zákonů. Holanďané tlačí na to, aby se schůze konaly v Holandsku, a protože je jich nejvíc, můžou si to i prosadit. Jednací jazyk schůzí je také problém, protože ne všichni účastníci umí německy nebo anglicky, česky už vůbec. Kdyby se schůze konaly, a hlasovalo se o tom, zase by to vyšlo na holandštinu. Poraďte prosím, usilovně jsem prohledala nejen tento web, ale odpověď zatím nemám.
Zatékání do bytu - jak řešit situaci
Dobrý den, prosím o radu, jak postupovat v případě, kdy mi zatéká stropem do bytu, není zatím zjištěna pravá příčina. Řeším tento problém s předsedkyní SVBJ – písemně i telefonicky, doposud (více jak po měsíci zaslání dopisu)mi nepřišla žádná odpověď. Tento problém řeším více jak rok (i před rokem písemná komunikace), k zatékání dochází při silném větru a dešti. Nad mým bytem je další byt, kde majitelka má terasu. Není zatím známo zda problém zatékání je z terasy horního bytu, či ze střechy domu. Byt pronajímám, při silných deštích v květnu toho roku došlo k opětovnému zatečení, je poškozena malba stropu a nájemník má poškozenou sedací soupravu. Nyní po mě požaduje úhradu pohovky. Předsedkyně SVBJ mi telefonicky sdělila, že pohovku z fondu oprav hradit nebude. Tento problém řeším více jak rok, stále telefonuji, píši k této záležitosti předsedkyni SVBJ, ale stále bezvýsledně. Chyba není v mém bytě, ale v bytě (terase) nade mnou nebo je další možností problém ve střeše.
Bezdůvodné navýšení záloh za studenou vodu
Dobrý den,
rád bych se zeptal, zda-li mi může správce domu ( družstvo) bez předchozího projednání na shromáždění vl. jednotek a bez zjevného důvodu navýšit měsíční zálohu za studenou vodu o cca. 30% ? Moje písemná žádost o zdůvodnění zůstává více jak měsíc od odeslání ze strany družstva stále nezodpovězena. Předem děkuji za odpověď.
Zpětně vyplácené odměny
Dobrý den, před rokem jsme zvolili výbor a jeho předsedkyni. Nestanovili se žádné odměny s tím, že bude funkci vykonávat zdarma.
Teď po roce řekla, že chce zpětně vyplatit 5000 čistého. Shromáždění vlastníků jí to neodhlasovalo, tak se ihned (na té schůzi) obrátila na zbylé členy výboru, kteří s tím souhlasili. Mají na to právo? Jakým způsobem se bránit zaplacení dané částky, pokud bude odebrána z „fondu oprav“ (ten běžně platím, takže jsem ho asi už uznal – viz lakeho články) a jakým způsobem se bránit pokud nám částka bude předepsána k zaplacení? (neznám přesnou terminologii).
NOZ neúměrně navýšil poplatky za sklepní kóji 2m2
Dobrý den,
potřeboval bych radu zdejšího fóra na téma NOZ. Jsem členem SVJ s minimálním podílem. Vlastním v něm pouze jeden sklep s plochou 2m2. Nyní mi byl doručen evidenční list s předpisem záloh na příští období s úpravami podle NOZ. Údajně přesně podle NOZ mi bylo předepsána „odměna správci“ a „odměna výbor“ rozpočtená na jednotku kde jednotkou je každý byt i sklep. Původně se odměny rozpočítávaly podle podlahové plochy.
Tím mi náklady na 2m2 narostly téměř 4× na 3000,– ročně. Téměř všichni ostatní mají jak byt, tak sklep a tím se jim částka téměř nezměnila. Opravdu je toto správný a jediný výklad?
Dopad nového občanského zákoníku na SVJ
Před chvílí jsem vyndala ze schránky časopis, praktický rádce pro SVJ 2/2014, kde na str. 20 – právní rady – kde radí Erika Schwarzová z Advokátní kanceláře Nemeth, Schwarz a partneři. Po přečtení otázek a odpovědí, mám už ze všeho i to co se dočítám zde na tomto webu v hlavě totální zmatek. Naše SVJ vzniklo v roce 2009. Myslela jsem si, že podle NOZ uděláme jen pár změn , jak čtu – cituji : Poměrně vrzy převážil názor, zastávaný i státními autoritami, že od 1.1.2014 se veškerá SVJ musí bez dalšího řídit NOZ. Další odstavec – ke stanovám – změna názvu – tady nic měnit nemusíme sídlo SVJ máme v domě.
Zkušenosti s realitkami - vyplňte dotazník pro MMR
Netýká se to přímo SVJ, ale jistě má mnoho z nás zkušenosti s realitními kancelářemi a makléři nebo alespoň nějaký názor na ně. MMR chystá v této oblasti nový zákon a v rámci jeho příprav zjišťuje veřejné mínění.
Vyplňte krátký dotazník na https://www.survio.com/…-spotrebitel
Tisková zpráva viz http://mmr.cz/…a-realitni-k

Poslední komentáře