Ostatní
Sousedé
Dobrý den, rád bych se přeptal, zda máte někdo zkušenost s řešením problému s rušením sousedy (zvláště dle NOZ). Abych uvedl svoji situaci-bydlím v bytovém domě se 40ti jednotkami, všechny v OV. Jeden z bytů majitelka pronajímá. Opakovaně jsme si na nájemníky stěžovali s tím, že obtěžují ostatní vlastníky. Chápu, že budete namítat, co vše je míra obtěžování, ale majitelka při osobní schůzce s výborem a některými vlastníky naznala, že je to přespříliš a dle nájemní smlouvy dá nájemníkům výpověď ve stanovené 3 měsíční lhůtě. Samozřejmě se tak nestalo, nikomu nedala vědět, jak situace vypadá a po našich urgencích nám vlastníkům sdělila, že po poradě s advokátem lhůta daná nájemní smlouvou padla protože dle NOZ je neplatná a ona je prostě nevystěhuje, máme prý opakovaně volat MP a PČR, pak by situaci řešit začala.
údržba předzahrádky o kterou se vlastník nestará (v podílovém spoluvlastnictví s výhradním právem užívání vlastníka bytu)
Dobrý den, potřeboval bych poradit. V našem domě jsou přezahrádky v podílovém spoluvlastnictví všech vlastníků jednotek, nicméně ke každé je zřízeno výhradní právo užívání pouze pro jeden byt. Jeden z vlastníků se o zahrádku vůbec nestará, neseká trávu, která je vysoká až metr, šíří se odsud plevel semeny a hlodavci do sousedních zahrádek a nájemníci bytu hází do trávy odpadky. Stížnosti spoluvlastníků se množí, vlastníkovi (Rus) je to jedno a nechce komunikovat. Máme jako výbor SVJ právo legálně vstoupit na pozemek za účelem nutné údržby a tuto vyfakturovat nezodpovědnému vlastníkovi s výhradním právem užívání? Na základě čeho je případně toto právo založeno?
Předpis záloh vypracovaný správcem
Je závazný pro členy předpis záloh na správu domu a pozemku vypracovaný pouze správcem a tento nebyl vůbec projednán a schválen na shromáždění. Předpis těchto záloh je podepsán pouze správcem. Musím takovýmto způsobem předepsané zálohy platit? Žádné plánování výborem SVJ neexistuje. Výbor se domnívá, že postačuje pouze rozhodnutí správce. Je to tak? Svoboda.
Dlužníci
Dobrý den,
máme v SVJ beznadějného dlužníka za pravidelné poplatky za využívání bytu (fond oprav/ společné energie). Pravděpodobně proběhly již nějaké exekuce přes soud a zdá se, že se moc nevyřešilo. Neplatí dál, korespondence nepřevzatá. Existuje nějaká páka či účinné řešení tohoto problému? Samozřejmě nějakou nenásilnou cestou.
Děkuji
Leoš Verner
K pravomocím pověřeného vlastníka
Je pravomocí pověřeného vlastníka zrušit rozhodnutí shromáždění SVJ?
Dovoluji si požádat o pomoc při rozklíčování přiloženého dopisu/letáku.
Dům, o kterém se v dopise hovoří, má být zateplen, shromáždění SVJ rozhodlo 7. ledna o výběru firmy D, protože nabídky firem A, B, C ač cenově levnější, nesplňovaly všechna kritéria.
Pověřený vlastník toto rozhodnutí 27. ledna zrušil s odvoláním na péči řádného hospodáře. O tomto vlastníky informoval letákem, který vlastníkům naházel do schránek.
Platba za správu byt.jednotek
Poplatky za správu domu 24 Z poplatků za správu domu cituji pouze pevné měsíční příspěvky pověřenému správci domu a roční pevnou odměnu členům výboru SVJ. Zákon 72/94 § 15 odst. 1 stanoví, že tyto náklady spojené se správou domu a pozemku se rozúčtovávají poměrně podle velikosti spoluvlastnického podílu. Navíc v našich Stanovách je určeno že: vlastníci jsou povinni hradit stanovené příspěvky poměrně podle velikosti spoluvlastnického podílu neurčuje-li písemná dohoda všech vlastníků jinak. Takováto písemná dohoda všech vlastníků nikdy nebyla uzavřena. Zákon a stanovy SVJ jsou již více jak 7 let od založení SVJ hrubě porušovány, protože účtování těchto nákladů je předepisováno na bytovou jednotku rovným dílem. Stejně tak na bytovou jednotku je rozpočítávána i odměna správci jak si stanovil ve smlouvě. Toto porušování zákona bylo písemně již dříve reklamováno jak u správce, tak i výboru SVJ. Na tuto reklamaci výbor na shromáždění vlastníky informoval, že reklamace se neuznává protože stat.zástupce správce výboru sdělil, že je tak dohodnuto ve smlouvě uzavřené mezi výborem a správcem. Nebudu
Opakované zátékání
Dobrý den,
přečetl jsem zde snad všechno o zatékání od sousedů, ale i tak si nevíme rady. Koupili jsme byt, teprve před měsícem a za tu dobu už 4× nás sousedka chtěla vytopit (mokrý strop a kus stěny) navíc jak zeď usychá, logicky opadává. Byl jsem za ní, upozornil jsem jí nejprve přátelsky (abych nezničil hned první dojem) a pak ještě jednou. Řekla mi že o tom ví, ale že vždy jak se vykoupe a vidí mokrou podlahu okamžitě to vytírá. Zarazilo mě že o tom ví a neudělá s tím nic, nápravu/opravu věci.
Mám trpělivost, poměrně velkou, ale tohle mě vytáčí, nevím jak na ní, nechci být v domě hned za „toho blbce co si stěžuje“ ale zároveň máme svůj nový byt rádi a je nám nepříjemné že byt po rekonstrukci už takhle někdo „cizí“ ničí.
"Doba pro družstvo nevhodná"
Omlouvám se za plevelení, dotaz se týká BD: Na netu se jak houby po dešti množí texty nových stanov BD, zřejmě plody lidové tvořivosti nebo advokátních kanceláří, je na nich poznat metoda ctrl/c – ctrl/v. V četných z nich jsem narazil na větu: „Člen představenstva může ze své funkce odstoupit, nesmí tak učinit v době,která je pro družstvo nevhodná“. Jak se pozná, že doba je nevhodná? Vyplývá to snad z některého zákona?
prodej bytu - vyúčtování
Dobrý den,
můj dotaz se týká vyúčtování služeb při prodeji bytu. K 30.9.2014 bude náš byt prodán. V této chvíli řeším vyúčtování se správcem, to znamená k 30.9. spotřeba vody, topení apod. Bylo mi však řečeno, že to je pouze mezi mnou a novým vlastníkem. Vyúčtování se provádí pouze za rok a bude na nového vlastníka (někdy v březnu roku 2015). Vzhledem k tomu, že v bytě nebydlíme a máme roční přeplatky v cca 15 tis.Kč, ve vyúčtování za rok 2014 tyto přeplatky dostane nový vlastník. Já se s ním musím domlouvat, aby mi je vrátil. Je toto vůbec možné? Já mám přece náklady vůči správci a ten je musí vrátit mně, co s tím má společného nový vlastník? Ten má přece svoje náklady.
Odškodnění za úraz
Obracím se zde na někoho kdo má podobnou zkušenost nebo problému rozumí.
V našem SVJ-jsem členkou výboru se stal úraz v přízemí domu, stalo se v zimě, sněžilo a chodba byla mokrá-zašlapaná z venku. Paní zde upadla a způsobila si komplikovaný úraz ruky, léčení trvalo cca 4měsíce, pojištění máme,plnění již bylo podáno, ale zatím není uzavřeno o jeho výši lze tedy zatím jen spekulovat navíc je pravděpodobné, že bude mít trvalé následky-omezený pohyb ruky, prý má i bolesti. Obávám se, že plnění z pojistky nebude pro paní dostačující a bude žalovat SVJ jako celek.

Poslední komentáře